2022. április 14., csütörtök

Jennifer L. Armentrout - Vérből és hamuból



A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából hozzánk is megérkezett Jennifer L. Armentrout külföldön már hatalmas sikert aratott Vér és Hamu sorozatának első kötete. Ez az írónő első high fantasy regénye, amely egy olyan világba kalauzol el minket, ahol vérszomjas lények szedik áldozataikat, egy különös vallás irányítja a királyság mindennapjait, hazugságok, ármánykodás és viszályok szövik át az udvar légkörét. Tartsatok bloggereinkkel és játsszatok velünk, hogy lehetőségetek legyen megnyerni a könyv egy példányát!

 
Jennifer L. Armentrout: From Blood and Ash - Vérből és hamuból
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789635619801
Oldalszám: 688 oldal
Fordító: Rácz Kata

Fülszöveg:
Lebilincselő ​és akciódús, szexi, függőséget okozó, meglepő fantasy! Tökéletes olvasmány Sarah J. Maas és persze JLA rajongói számára.
EGY SZŰZ…
Egy új korszak hajnalán, a születésekor kiválasztották Poppyt, ezért az élete sosem volt igazán a sajátja. A Szűz élete magányos. Sohasem érinthetik meg. Sohasem nézhetnek rá. Sohasem szólhatnak hozzá. Sohasem tapasztalhatja meg az élvezeteket. Ám ő Felemelkedésének napjára várva szívesebben tölti idejét a testőreivel, és inkább harcol a gonosszal, ami elvette tőle a családját, mint hogy arra készüljön, hogy az istenek méltónak találják. De ez a döntés sem volt sohasem az övé.
EGY KÖTELESSÉG…
Az egész királyság jövőjének terhe Poppy vállát nyomja, és ez olyasvalami, amire egyáltalán nem biztos, hogy vágyik. Hiszen egy Szűznek is van szíve. És lelke. És vágyai. És amikor Hawke, az arany szemű őr felesküszik rá, hogy biztosítja a Felemelkedését, így belép az életébe, a végzet és a kötelesség összekuszálódik a sóvárgással. Hawke felkorbácsolja a lány indulatait, elülteti benne a kételyt azzal szemben, amiben eddig hitt, és megkísérti azzal, ami tilos.
EGY KIRÁLYSÁG…
Egy bukott királyság, amit magára hagytak az istenek, és amitől rettegnek a halandók, ismét feltámad, hogy erőszakkal és bosszúval mindenáron visszaszerezze, ami egykor az övé volt. És ahogy az átkozottak árnyéka egyre közelebb húzódik, a tiltott és a helyes közötti határvonal is elmosódik. Poppy nem csupán a szívét kockáztatja, hanem azt is, hogy méltatlannak találják az istenek, ráadásul az élete is veszélybe kerül, amikor minden véres fenyegetés, ami egyben tartja a világát, kezdi felfedni magát.
Jennifer L. Armentrout első high fantasyje.

Saját véleményem:
Jennifer L. Armentrout munkásságával az Obszidiánnak köszönhetően ismerkedtem meg, és annak ellenére, hogy történetei nem feltétlenül egyediek, illetve jellemző rájuk az önismétlés, szeretem őket. Nem is volt kérdés tehát, hogy esélyt adok-e első high fantasyjének, már csak azért sem, mert Hawkeba az eredeti megjelenés óta szerelmes vagyok (éljen a bookstagram világa, ahol akarva-akaratlanul szembejönnek velem a róla készült fanartok).

"A félelem és a bátorság gyakran egy és ugyanaz. Vagy harcost csinál belőled, vagy gyáva maradsz. A különbség az ember, aki mögötte van."

A Vérből és hamuból egy lassan csordogáló, kissé túlírt, ám annál szerethetőbb és perzselőbb fantasy, melynek középpontjában a tiltott románc áll. Szó szerint tiltott, ugyanis a történet női főszereplője, becenevén Poppy a kiválasztott Szűz, akire isteni felemelkedés és szent élet vár. Pozíciója pedig rengeteg lemondást és erkölcsös magaviseletet követel, amivel a lázadó szellemű lány nem feltétlenül tud azonosulni. Poppy-t hajtja a kalandvágy, a határok feszegetése: titkos folyosókon kering, meztelenül fürdőzik barátnőjével, rossz életű klubokba szökdösik és vívóleckéket vesz testőrétől; mi több, kihágásai megtorlásától sem retten vissza. Élete azonban fenekestül felfordul, mikor a palotában rejtélyes halálesetek történnek és új testőrt kap a jóképű és titokzatos Hawke személyében, akivel korábban igencsak fülledt és szoros viszonyba keveredett már egy olyan helyen, aminek a létezéséről sem szabadna tudnia a Szűznek. 
 
Armentrout mestere a szenvedélyes románcoknak, főszereplői között általában rendkívül erőteljesen sistereg a levegő, ami ezúttal sincs másképp, a Poppy és Hawke párosnál kezdettől fogva jól működik a kémia, amolyan olvasóként is mindjárt felgyulladok módon. Ez a szexuális feszültség pedig végig kitart, nem mellesleg remek alapot szolgáltat a kettejük között formálódó viszonynak, ami bőséggel tartalmaz sóvárgást, pimaszságot, humort, veszélyt, mindemellett kissé piszkos és jócskán tiltott is.
Nem árulok zsákbamacskát, Hawke valóságos szívtipró, annak minden kliséjével és szerethetőségével. Piszkosul helyes, gödröcskés fickó, jóadagnyi macsó esszenciával és rengeteg kérdőjellel, amik sok esetben kiszámíthatóak, ugyanakkor a személyisége annyira megkapó, hogy könnyű ezen túllendülni és élvezni a jelenlétét.
Hozzá hasonlóan Poppy is szerethető karakter, olyan, akiben egyszerre keveredik kötelességtudat és kalandvágy. E két ellentétes érzelem pedig nagyban meghatározza őt, szinte folyamatosan a szabályok kötelező betartása és azok megszegése között lavírozik, nem tudva, mit hajlandó kockáztatni önnön és mások jövőjéért. Emiatt elég lassan indul be a tényleges történet, a regény harmincöt-negyven százalékáig Poppy életével és személyes küzdelmeivel ismerkedünk, pontosabban azzal, mi lenne a dolga Szűzként, milyen elvárások szerint kellene élnie, és hogy valójában milyen kettős életet is folytat, s miféle küldetésekre járkál testőrével (aki már-már apafiguraként funkcionál). Poppy személyét tehát rengeteg hazugság és titok övezi, kezdve titkos életétől, képességein és a herceg általi abúzáláson át, a Hawkekal való bűnös csókjáig, ami jócskán összekuszálja a szálakat. Nem tudom, hogy a zsánerben való járatlanság vagy a jó szerkesztő hiánya miatt, de épp ez a sok titok és azok kifejtése az, amitől túlírttá válik a történet, és az információadagolás sem a legjobb. 
Sokan úgy vélik, hogy egy high fantasynek kötelezően hosszúnak kell lennie, pedig a Vér és hamuból az ékes bizonyítéka annak, hogy a tartalom és a cselekmény feszessége mennyivel többet érne. Szerencsére Armentrout kellően gördülékenyen ír ahhoz, hogy ne üljön le a sztori, illetve a fogalmazásmódja, a szerethető karakterek és azok kapcsolata is sokat segít ezen. Mint ahogyan a fantasy elemek (gyilkos fenevadak, mutáció, gonosz herceg, aki csak halált hoz, istenek, vámpírszerű Felemelkedettek) vagy a szerző által érintett témák is (mások kihasználása, tesi- és szellemi fenyítése, bántalmazás, szabadságtól való megfosztás, megalázás, stb.).

Mindent egybevetve a Vérből és hamuból egy igazán szerethető fantasy. Megvan a maga hibája, de ha szeretitek a jól működő kémiát, a rajongásra alkalmas, badass főszereplőket, a szörnyeket, isteneket, harcban álló birodalmakat és a tiltott románcokat, akkor szívből ajánlom. Nekem olyannyira bejött, hogy biztosan helye lesz az idei év legjei között, már csak azért is, mert érzelmileg meglehetősen intenzíven hatott rám. Beszippantott és a világ részévé tett, együtt éltem, éreztem és lélegeztem Poppyval.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Hawke, Poppy, Vikter
Kedvenc jelenet: imádtam a Hawke és Poppypáros minden megnyilvánulását
Negatívum: túlírtság
Borító: 5/5
Sorozat: Vér és hamu #1
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Minden állomáson egy idézetet találtok, mely egy-egy JLA könyvhöz kötődik. Kíváncsiak vagyunk, felismeritek-e, melyik könyvből származik. Nincs más dolgotok, mint a helyes megfejtést beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


„A menzán Josie elhúzott a grillcsirkés-salátás pult előtt, és rögtön a rántott kaják felé vette az irányt. Mit ne mondjak, bejött a csaj.”




Nézzetek be a többi állomásra is

03/25 Szaffi polca
03/27 Kelly és Lupi olvas
03/29 Fanni’s Library - Fanartok
03/31 Fanni’s Library
04/02 Szaffi polca - Borítómustra
04/04 Függővég extra állomás
04/06 Sorok között - Interjú
04/08 Dreamworld - Idézetek
04/10 Függővég
04/12 Könyv és más
04/14 Dreamworld
04/16 Sorok között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése