2022. április 21., csütörtök

Nic Stone: Shuri


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Nic Stone Shuri c. regénye, melyben a Fekete Párduc legszerethetőbb mellékszereplője kerül rivaldafénybe. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják a Hercegnő fordulatokban, mágiában és tudományokban - na meg humorban - gazdag történetét.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg Wakandát, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott könyv egy példányát.
 
 
Nic Stone: Shuri
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789635970377
Oldalszám: 216 oldal
Fordító: Pulai Veronika

Fülszöveg:
A ​Fekete Párduc mozifilm legszerethetőbb mellékszereplője, Shuri mindent visz.
Igazság szerint, ha Shurinak bárki azt mondja, hogy elég kitennie a lábát Wakandából, és máris harcolnia kell, csak forgatta volna a szemét.
Sosem ismerné be, de abban sem biztos, hogy képes lenne harcolni.
De igenis harcolni fog.
Wakandáért.
Shuri a Fekete Párduc, T’Challa kishúga. Tehetséges fegyvertervező, a tudomány és a technika zseniális szakértője. Hercegnő. Ugyanakkor egy tinédzser, aki nagyon szeretné, ha végre komolyan vennék.
Most viszont úgy tűnik, ő az egyetlen, aki megmentheti a hazáját! A Fekete Párduc erejét adó, szívalakú virágot veszély fenyegeti, márpedig ennek kivizsgálásához igazi szakértőkre lesz szükség. És ez csak a titokzatos események kezdete…
Shuri tehát nekivág egy kalandokkal teli útnak titkok, látomások és veszélyes kihívások közepette. Vajon időben hazaér, hogy segíthessen imádott Wakandáján?
Marvel történet nem csak Marvel rajongóknak.
A Fekete Párduc képregényekből és filmekből ismert ifjú hercegnő, aki szeretne kilépni az előítéletek árnyékából ezúttal önálló történetet kapott. Izgalmas és szórakoztató olvasmány minden, kalandot kereső fiatal számára.

Saját véleményem:
A Fekete Párduc kishúga, a nagyszájú, tudományokért rajongó Shuri jelleme okán méltán vált a Marvel rajongók egyik közkedvelt figurájává. S már csupán emiatt is izgalmasan hangzana az önfejű hercegnő önálló sztorija, csakhogy van egy sokkal szomorúbb apropója is: Chadwick Boseman (T'Challa, a filmes Fekete párduc megformálója) halálával valakinek a helyébe kell lépnie. Bár még nem tudni, miként folytatódik az MCU Fekete Párduca, az biztos, hogy Shuri jó esélyekkel indul a pozícióért, a Nic Stone által jegyzett regényfolyam első része pedig ezt hivatott alátámasztani. A megannyi kérdőjel dacára egy dolog azonban biztos: a könyv lehetőséget ad arra, hogy jobban megértsük és megismerjük ezt a kissé különc, ámbár rendkívül tehetséges lányt - függetlenül attól, mennyire mozgunk otthonosan a Marvel vagy az MCU világában. 

"Minek a királyt küldeni, ha elég a hercegnő is?"

Ahogy az imént említettem, nem feltétlenül szükséges ismerni a Fekete Párduc és Wakanda történetét Nic Stone regényéhez, mindazonáltal tagadhatatlan, hogy bizonyos események vagy karakterek esetében plusz töltetet ad. Példának okáért éppen a kihívás előtti napokban csatlakozunk a történethez, amikor is Wakanda jelenlegi Fekete Párduca (vagy ha úgy tetszik: királya) arra készül, hogy megvívjon trónjáért, s emiatt éppen kishúgához fordul segítségért. A fiatal lány él-hal a tudományokért, briliáns elme és feltaláló, aki ideje jelentős részét laboratóriumában tölti, ahol mindenféle kütyüket vagy szuperhős ruhát készít, s még attól se retten vissza, hogy feltörje a S.H.I.E.L.D. technikai adatbázisát, és kijavítsa annak hiányosságait. Személyében tehát adott egy bátor, intelligens lány, aki ahelyett, hogy hercegnői rangjához illően viselkedne, lázadozik. Eszében sincs magára ölteni a finom hölgy szerepét, inkább bütyköl, tanul és azon mereng, mi lesz, ha egyszer ő ölti majd magára a Fekete Párduc szerepét?
Épp ezért üti szíven a hír, miszerint Wakanda Szívalakú gyógynövénye - mely különleges képességekkel ruházza fel az új párducot - haldoklik, méghozzá olyan gyors ütemben, hogy ha a kihíváson T'Challa veszít, utódja virág nélkül marad.  
A hercegnő, tanúbizonyságot téve bátorságáról, saját kezébe veszi hát az ügyet, s az idővel versenyt futva megpróbál rájönni, miként állíthatná meg a növény pusztulását. 

Aki látta a filmeket, az pontosan tudja, hogy Wakanda mennyire fejlett és haladó szellemiségű birodalom, olyan, ahol a nőket nagyra értékelik. Gondoljunk csak a Dora Milajera, ami szakképzett női harcosokból áll, vagy Shurira és a laboratóriumára, netán a fontos tisztségeket betöltő asszonyokra. Erre erősít rá Nic Stone is, aki története által remekül prezentálja, hogy egy lány nem csak ereje okán lehet badass, hanem esze miatt is. Shuri példaértékű karakter. Kicsit forrófejű, ugyanakkor tudósokat megszégyenítő intelligenciával rendelkezik, ami igenis fontos üzenet lehet az olvasók számára. Egyébként ez a feminista vonal az egész történetre jellemző, mindegyik női karakter meghatározó szerepet tölt be - nem mellesleg a karaktertörténeteik is izgalmasak. A hercegnő egyetlen, "vásárolt" barátnője a Dora Milaje növendéke, míg segítői között akadnak szuper képességgel rendelkező királynők és titkos európai vezetők.
A Shuri egy országokon és földrészeken átívelő történet, melyben ősi tradíciók találkoznak a tudománnyal és mágiával, mindezt pedig a pergő, fordulatokban gazdag cselekmény, valamint a humor teszi még szerethetőbbé. Nem tökéletes, de szerethető, lendületessége pedig viszi magával az olvasót. Fontos azonban kiemelni, hogy elsősorban egy Middle Grade kötetről beszélünk, ami leginkább nyelvezet tekintetében érzékelhető, ettől függetlenül viszont bátran ajánlom mindenkinek, kortól és nemtől függetlenül. Ha szeretitek a Fekete Párduc történetét vagy magát, Shurit, akkor semmiképp se hagyjátok ki, ha pedig még nem ismeritek, de nincs ellenetekre egy különc, tudományok nyelvén beszélő, izgága lány felturbózott kalandja, akkor szintén ne hagyjátok ki.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Shuri, K'Marah, Ororo, T'Challa
Kedvenc jelenet: a ragadozós-barátnő jelenetek, valamint a két testvér csipkelődése
Negatívum: nyelvezet
Borító: 5/5
Sorozat: Shuri #1, de önállóan is olvasható
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a Fekete párduc világát. Minden állomáson találtok egy betűhalmazt, amit helyes sorrendbe rakva, egy titulust, nevet vagy anyagot kaptok. Ha ezzel megvagytok, nincs más dolgotok, mint beírni a rafflecopter doboz megfelelő mezőjébe.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


ODAR JILAME




Nézzetek be a többi állomásra is

04/21 Dreamworld
04/23 Dreamworld - Idézetek
04/25 Csak olvass! - Wakanda és Shuri
04/27 Csak olvass!
04/29 Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése