2022. április 10., vasárnap

Pixar - 5 perces mesék



Szeretnél újra elmerülni a Pixar-mesék világában? Tovább kalandoznál Villám McQueen, Buzz Lightyear vagy WALL-E társaságában? Tarts öt bloggerünkkel a Pixar ​– 5 perces mesék blogturnéján, és nyerd meg a Kolibri Kiadó jóvoltából az újabb izgalmas, színes és vidám mesegyűjteményt!
 
 
Pixar: 5 perces mesék
 
Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9789634378839
Oldalszám: 184 oldal
Fordító: Tóth Zsuzsanna

Fülszöveg:
– Ausztráliába megyünk! – jelentette be Riley a szüleinek.
– Azért vacsorára érj haza – mondta az anyukája. – Krumplipürét készítek.
– Ne felejtsd el, hogy Minnesota és Ausztrália között van egy nagy óceán! – emlékeztette az apja.
Éld át a 12 fantasztikus mesét!
Főzz együtt Remyvel és Linguinivel, hallgasd meg a Rivera Családi Zenekar koncertjét, és segíts Woodynak a mentőakcióban! Számtalan izgalmas kaland vár rád kedvenc Pixar-szereplőid oldalán – olvass el egy-egy történetet akár 5 perc alatt!

Saját véleményem:
A soron következő 5 perces mesék sorozat tagjaként a Pixar történeteket feldolgozó gyűjteménynek sem tudtam ellenállni, ami az előzőekhez hasonlóan tizenkét tanulságokkal átitatott kalandra hívja az olvasót. E gyönyörűen kivitelezett, s  gazdagon illusztrált kötetben együtt bújócskázhatunk Szenillával, új életcélt kereshetünk Evának, vagy éppen különleges vacsorát főzhetünk Remyvel és Linguinivel. Közben pedig megtanulhatjuk, hogy néha érdemes lazítani és élvezni, amit csinálunk, vagy épp felülkerekedni a félelmeinken, mint ahogyan az is fontos, hogy megtaláljuk a saját érdeklődési körünket, amiben idővel ki tudunk teljesedni. 
Ez a tizenkét történet tehát egyszerre szórakoztat, varázsol el és tanít - s teszi mindezt úgy, hogy a kisebb korosztály is megértse üzenetét. 

Bevallom, jómagam nem vagyok túl nagy Pixar rajongó, ismerek és szeretek néhány meséjüket, de legtöbbjük (főként az újak) ismeretlenek számomra. Emiatt kicsit tartottam is attól, vajon mennyire fogom élvezni a kötetet, vagy egyáltalán érteni, de a félelmem alaptalannak bizonyult. Sőt, egyik-másik történet annyira felcsigázott, hogy az alapjául szolgáló mesére is kíváncsi lettem (például a Dínó tesót még aznap meglestem - a traumáimról most ne beszéljünk...). Viszont akad néhány dolog, ami miatt nem vagyok maradéktalanul elégedett ezzel a gyűjteménnyel. 
Egyrészt több olyan mese is akad benne, amik a korábbiakban már szerepeltek (pl.: Verdák, Merida), másrészt némelyik a komplett filmet írja le pár egyszerű mondatban, ami leginkább kusza, értelmezhetetlen hatást kelt. Persze többnyire aranyos, vicces és tanulságos kis szösszenetekről van szó, amik jócskán megmelengetik az ember szívét, akár ismeri az adott mesét, akár nem. Ráadásul kiemelkedő szerep jut benne az összetartásnak, legyen az családi, baráti, bajtársiasságból vagy kedvességből fakadó.

Összességében tehát bár egy nyúlfarknyival gyengébbnek érzem az előző 5 perces gyűjteményekhez képest ezt a verziót, ajánlom is. Ajánlom, mert ezek a gyengeségek főként felnőttként érzékelhetőek, gyerekek számára ez is épp olyan színes-szagos, izgalmakkal és kalandokkal teli kincsesláda, mint a klasszikus vagy hercegnős verzió, ráadásul olyan üzeneteket közvetít, ami a mai lurkók számára nélkülözhetetlen. Ha szeretnétek egy igazán minőségi mesekönyvet, ami önmagában vizuális élményként sem elhanyagolható, akkor bátran vegyétek kézbe a Pixar - 5 perces meséket. Egyszerű nyelvezetének hála mindegyik fejezet könnyen befogadható és érthető még a kisebbek számára is.


Pontszám: 5/4
Kedvenc novella: Dinó tesó, Fel, Szenilla
Negatívum: duplázások, egész mesék
Borító: 5/5
Sorozat: 5 perces mesék, de önállóan olvasható
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani nyereményjátékunkban a Pixar-mesék egy-egy szereplőjét kell felismernetek. 
Minden állomáson találtok egy-egy képet, a ti feladatotok pedig, hogy a szereplő nevét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!





Nézzetek be a többi állomásra is

04/01 Könyv és más
04/03 Nem félünk a könyvektől
04/05 Csak olvass!
04/07 Veronika's Reader Feeder
04/09 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése