2022. július 15., péntek

Jennifer E. Smith - Greta James, az elsüllyeszthetetlen


A 21. Század Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a sokak által méltán kedvelt Jennifer E. Smith legújabb könyve, a Greta James, az elsüllyeszthetetlen. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják ezt az édes-bús történetet, mely nem csak Alaszka legvadabb vidékeire kalauzolja el olvasóját, hanem végigvezeti a gyászfeldolgozáson is. Továbbá kiderül, mi köze Jack Londonnak a regényhez, valamint hogy helyrehozható-e a megromlott szülő-gyermek kapcsolat.
Tartsatok velünk, járjátok be a kirándulás helyszíneit és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát!
 
 
Jennifer E. Smith: Greta James, az elsüllyeszthetetlen
 
Kiadó: 21. Század Kiadó
ISBN: 9789635682348
Oldalszám: 304 oldal
Fordító: Katona Ágnes

Fülszöveg:
Vannak utazások, amelyeknek nem vághatsz neki egyedül.
Árnyaltan dolgozza ki gyász és sebezhetőség témáit ez a megkapó, lendületes irodalmi alkotás. Greta James az ismertség küszöbén álló, feltörekvő zenész, szinte már rocksztár, de nevetségessé tette magát a színpadon. Közvetlenül édesanyja váratlan halála után és a karrierje szempontjából sorsdöntő, második albuma megjelenése előtt. A kínos jelenetről készült felvétel virális lesz, Greta lemondja a további élő fellépéseket, a pályafutása kockán forog.
Szülei negyvenedik házassági évfordulójukra lefoglaltak egy alaszkai hajókirándulást, amelyre most neki kell elkísérnie megözvegyült édesapját – enyhén szólva nincs hozzá túl sok kedve. Az utazás mégis jól alakul: a hajón Greta megismerkedik Ben Wilderrel, a megnyerő történésszel, aki Jack London: A vadon szava című könyvéről tart előadást a hajó utasainak. Önelemzés, kérdések és megnyugvás: ahhoz, hogy továbblépjünk, meg kell értenünk, kik vagyunk – mondja ez a bölcs és szerethetően kifinomult regény.

Saját véleményem:
Jennifer E. Smith már évekkel ezelőtt belopta magát a szívembe egyedi stílusával. Történetei végtelenül bájosak, olykor kissé álomszerűek, míg befejezésük hétköznapisága kijózanító. Mindemellett minden egyes regényében megjelenik valami komolyabb téma, ami a Greta James, az elsüllyeszthetetlen esetében maga a gyászfeldolgozás.

– (...) Hány ember él igazán? Mármint hány csinál valami igazán nagyot az életével? (...) Jó életem van. De mostanáig kicsi is volt. És ezzel általában nincs bajom. De időről időre körülnézek, és fejbe vág az egész. Hogy mennyire behatárolt."

Greta James egészen édesanyja váratlan haláláig azon kiváltságosak örömteli, s nem mellesleg fényűző életét éli, akiknek sikerült valóra váltaniuk álmukat. A kisvárosi lányból világhírű zenész lett, híres magazinok címlapján szerepel, telt házas koncerteket ad, dalai pedig a slágerlisták élét ostromolják. Ám legfőbb támogatója, vagyis édesanyja halála annyira megviseli, hogy előbb szakít barátjával, majd összeomlik a színpadon, s a bukásáról készült felvételek futótűzként terjednek szerte a médiában és a világhálón. Greta élete kártyavárként omlik össze, második lemezbemutatóját hónapokra elnapolják, miközben kétségek mardossák és megözvegyült édesapjával a korábbiaknál is távolabb sodródnak egymástól. Szülei azonban negyvenedik házassági évfordulójukra befizettek egy alaszkai hajókirándulásra, így most Gretára hárul a feladat, hogy elkísérje édesapját. 
Ez az utazás azonban jóval több egyszerű utazásnál, összezárva egy hajón Gretának és az apukájának is szembe kell nézniük a gyászukkal, az őket összekötő nő elvesztésével, valamint kettejük ingatag, ellenérzéseken alapuló kapcsolatával, ráadásul egy kissé antiszociális, Jack London rajongó író is jócskán összekuszálja a lány érzelmeit. 
Szívszorítóan fájdalmas utazás ez, tele kétséggel, haraggal, megbántottsággal, magánnyal, aggodalommal, meg nem értéssel, veszteséggel.

Greta James egy igazi álmodozó, olyan, aki már egészen fiatal korától kezdve a szívét követi, mit sem törődve az árral, amit ezért fizetnie kell. Nem vágyik kisvárosi életre, családra, kötöttségekre, mindene a zene, a szabadság. Nem kér a házasság intézményéből, nem akar rendes munkát, vagy bármi mást, amiben az emberek többsége stabilitást lát. S ezek azok a dolgok, amiket édesapja kezdettől fogva rossz szemmel néz, s amik miatt rendre megbántja lányát. Apa és lánya között a fájdalmas, bántó szavak és tettek áthidalhatatlannak tűnő szakadékot képeznek, amit Greta szabad szelleműsége vagy a férfi degradáló megjegyzései csak még tovább mélyítenek. Alaszka pedig csak újabb sebeket tép fel. A kérdés az, hogy a békebíró anyuka elvesztésével, Gretáék vajon képesek-e megbeszélni sérelmeiket, elfogadni egymás álláspontjait, és hogy egyáltalán, ennyi bántás után megjavítható-e még ez a kapcsolat? A válasz nem egyértelmű, kettejük útja rendkívül keserédes, nem mellesleg igazán reális. Annak, aki átélt vagy átél hasonlót, minden megnyilvánulásuk egy késszúrásként fog hatni. Greta édesapjának szavai engem is ugyanúgy megsebeztek, pityergésre késztettek, mint a főszereplőt, ekképp könnyű volt együttérezni vele, megérteni, miért írt meg egy bizonyos dalt (vicces, ez a vonal is mennyire hasonlít kettőnk között), vagy hogy miért nem tud beállni a sorba és elfogadni az átlagost. Ugyanakkor Greta egy kissé passzív karakter is - pontosabban a világra passzív -, olyan, aki bár megéli az álmait, mégsem érez.
És itt jön a képbe a híres, válófélben lévő, antiszoc író, aki maga is megannyi problémával és önképzavarral küzd, aki a lányhoz hasonlóan - igaz más fronton - megfeneklett az életében. Ben a kétlábú megtestesítője mindannak, amire Greta nem vágyott és nem vágyik: stabilitás, család, kötelezettség, gyerekek. Távolabb nem is állhatnának egymástól, hisz míg Greta maga a kaland, a pezsgő élet, addig Ben az a típus, aki nem mer kilépni a keretei közül. És pont ezért annyira dinamikus kettejük párosa. Nem, nem változtatják meg egymást, ennél jóval hétköznapibb a kapcsolatuk, mentes mindenféle hollywoodi giccstől vagy túlzástól, ugyanakkor tökéletesen bemutatják, hogy néha elég megélni a pillanatot, sodródni az árral, függetlenül attól, mennyi időre szól a dolog. Talán örökre, talán egy hétre, de nem ez a lényeg, hanem a most. 

A Greta James, az elsüllyeszthetetlen különleges, érzelmi utazásra hívja az olvasót, melyhez Alaszka vadregényes világa egyedülálló hangulatot szolgáltat. A témák komolysága vagy épp nehézsége dacára pergő, könnyen olvasható történet, sodorja magával az olvasót, könnyű inni a szerző szavait. Felépítése pedig igazán különleges, a fejezetek az utazás napjai szerint vannak felosztva, így tökéletesen kimaxolható minden egyes állomás, illetve az utazást megelőző és követő időszak is.
Mindemellett muszáj kitérnem magára az utazásra és Alaszkára, hisz gyanítom, hogy hozzám hasonlóan sokaknak fog még felcsillanni a szeme az alaszkai hajókirándulás gondolatára. Sajnos vagy sem, nem ez élvez prioritást, voltaképp egészen elenyésző részét képezi a történetnek, és épp csak annyira jelenik meg, amennyire szükséges, vagy ami segíti a cselekmény előrehaladását. Egyfelől sajnálom, hisz szívesen olvastam volna még e vadregényes világról jóval többet is, másfelől viszont belátom, ez nem egy ismeretterjesztő történet, így teljesen rendben van, hogy más témákra helyeződik a hangsúly, s inkább a karakterközpontúság dominál.
Összességében tehát azoknak ajánlom, akik szeretik az önmegtalálós utazásokat, ahol a szereplők képletesen is végigjárják a fejlődésükhöz vezető utat, megállókat. A Greta James, az elsüllyeszthetetlen kivételes történet gyászfeldolgozásról, apa és lánya kapcsolatáról, és a most megélésének lehetőségéről. Karakterei hétköznapiak, a barátok imádni valók, a táj gyönyörű, a Jack London szál meg kifejezetten aranyos. (Az pedig, hogy Jennifer E. Smith főszereplői immár nem tinik, hanem a harmincas-negyvenes éveiket taposó emberek, egyben azt is jelenti, hogy felnőttem, mint ahogyan az is, hogy értem a régi idők filmjeire való utalásokat.)


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Ben, Greta, Maryék, és a naptejes öreglány
Kedvenc jelenet: bálnales, gleccseres-elengedős-veszekedős
Negatívum: Greta passzivitása a világra (könyörgöm, ki ne akarna legalább egy fotót lőni Alaszkáról?)
Borító: 5/3
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Greta James hétnapos alaszkai hajókirándulásra indul édesapjával, mely során több alaszkai várost is érintenek, ezért mostani játékunk során rendhagyó utazásra invitálunk benneteket. Minden állomáson találtok egy-egy plakátot, melyek által kicsit jobban is megismerhetitek a könyvben szereplő megállókat és New Yorkot, nektek pedig nincs más dolgotok, mint azokat elolvasva, válaszolni a hozzájuk kapcsolódó kérdésekre.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Milyen színű a felvonó?





Nézzetek be a többi állomásra is

07/15 Dreamworld
07/17 Olvasónapló
07/19 KönyvParfé
07/21 Sorok Között
07/23 Könyvvilág

1 megjegyzés: