2015. október 30., péntek

Robyn Schneider - Egy új élet reménye



Mindenki életében van egy pont, amikor minden megváltozik. A Blogturné Klub segítségével most okt. 28-31. között megtudhatjátok, Ezra és Cassidy élete miként változik meg azután
Robyn Schneider számos díjat nyert történetét a Maxim Könyvkiadó jelenteti meg november elején, és ha ügyesek vagytok a játékban, tiétek lehet Egy új élet reménye a kiadó által felajánlott három példányból!


Robyn Schneider: Egy új élet reménye

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632616544
Oldalszám: 336 oldal
Fordító: Bihari György

Fülszöveg:
A fiatal Ezra Faulkner hisz benne, hogy mindenkire vár egy tragikus fordulat – azután történik meg minden, ami igazán fontos. Az ő tragédiája nem sokáig várat magára: egyetlen pillanat, és a fiú mindent elveszít. Egy cserbenhagyó gázoló egy rendkívüli estén törte össze Ezra térdét, a sportkarrierjét és a társasági rangját.
Így kerül Ezra a bálkirályjelöltek élmezőnyéből a kirekesztettek asztalához, és így találkozik Cassidy Thorpe-pal, az új lánnyal. Cassidy senkihez sem fogható Ezra eddigi ismerősei közül. Irigylésre méltó könnyedséggel veszi az akadályokat, ragyogóan intelligens, és feltartóztathatatlanul repíti magával Ezrát egy végtelen kalandra.
Ám miközben Ezra fejest ugrik az új kihívásokba, az új barátságokba és az új szerelembe, megtanulja, hogy a könyvekhez hasonlóan vannak emberek is, akiket félre lehet érteni. Fel kell tennie magának a kérdést: ha már történt egy tragédia, amely olyan sok mindent elrabolt tőle, mit veszíthet, ha még ezzel nincsen vége a balszerencsének?
A könyv egy lírai, szellemes és szívfájdító történet arról, milyen nehéz eljátszani a szerepet, amelyet mások elvárnak tőlünk, és hogy hirtelen, tragikus befejezésekből is kisarjadhat az új kezdet.

Saját véleményem:
Mielőtt belecsapnánk a közepébe, elárulok nektek egy butus kis dolgot arról, miért is kerültem kapcsolatba Robyn Schneider regényével. Ez pedig nem más, mint a főhős neve: Ezra.
Amikor megnyitottam a könyv gr linkjét, a szemem egyből ráfókuszált erre a névre, és több indok nem is kellett. Lehet, hogy őrültség egy keresztnévre alapozni, én mégis megtettem - ugyanis a Pretty Little Liars óta érthető okokból imádom az Ezra nevű srácokat. És néha bizony nagyon is kifizetődőek ezek a banális indokok.

Az Egy új élet reménye lírai hangvételű, hol szomorú, hol vicces történet arról, hogy történjék bármi, menni kell tovább, s hinni, hogy a bezáruló ajtó helyett egy jobb tárul ki előttünk. De akár azt is mondhatnám, ez maga az élet, hangulatában, tartalmában és mondanivalójában egyaránt. Kicsit úgy képzeljétek el, mint a Csillagainkban a hiba és az Eleanor & Park keverékét - na, persze nem tartalmilag, hanem érzetileg. Fiatalokról fiataloknak egy kis filozofálgatnivaló az élet sarkalatos kérdéseiről.

"Még mindig úgy gondolom, hogy mindenki életében, legyen az akármilyen szürke, van egyetlen tragikus találkozás, ami után megtörténik minden, ami igazán számít. Ez a pillanat a katalizátor, az első lépés az egyenletben. De tudnunk kell, hogy az első lépéssel nem jutunk sehova − ami utána jön, az határozza meg az eredményt."

A történet elején egy fiatal, menő srácot ismerünk meg Ezra személyében, olyat, aki a gimnázium legnépszerűbb diákja, tehetséges sportoló, tehetős barátok dongják körbe, van egy gyönyörű pomponlány barátnője, s trendi sportautója. Tehát minden adott számára, hogy az élete gondtalan legyen, tele elismeréssel és csillogással. Ám elég egyetlen pillanat ahhoz, hogy minden álma szertefoszoljon.
Miután Ezra egy buliban rajtakapja barátnőjét, amint éppen egy másik sráccal etyepetyézik, forrongva kiront a házból, hogy a lehető leggyorsabban elhúzhasson onnan, csakhogy egy sebesen száguldó autó elüti. Így válik idegenvezetőnk a suli bulikirályából egyszerű, mozgássérült, magányos és megkeseredett sráccá.
Az élet által kimért pofon Ezra életében jó kis görbetükör neki, és az olvasó számára is. Megmutatja, milyen mai társadalmunk mentalitása. Ameddig sikeres, népszerű és tökéletes vagy, addig százával vesznek körbe hamis barátok, és te magad is könnyen egy illúzióvilág részesévé válhatsz, ám ahogy valamiféle negatív fordulat áll be a mindennapjaidban, elveszted varázsodat, a látszatbarátok elhagynak, és nem marad más, mint a zord, csupasz valóság.

Robyn Schneider regénye azonban nem a búslakodásról szól, hanem az újrakezdés lehetőségéről, egy új élet reményéről.
Kivétel nélkül mindenki életében vannak olyan hullámhegyek, -völgyek, amikor valamiféle drasztikus változás elé néz, legyen szó egy tragédiáról, vagy valamiféle sikerről. Ilyenkor nem szabad megrekedni, menni kell tovább. Nagyjából ezt hivatott bemutatni a történet is.
Amikor Ezra végleg feladja, búskomorrá, magányossá válik, felbukkan egy régi jó és igaz barát, Toby személyében, aki tökéletesen tisztában van vele, min is megy keresztül főhősünk, minthogy egy félresikerült, horrorisztikus fordulatot vevő szülinapi buli, az ő életét is drasztikusan megváltoztatta. Noha akkor Ezra magára hagyta barátját, Toby most nem tágít mellőle, bevezeti a fiút a "lúzerek" világába, ahol új szerelem, barátok és jövő vár rá.

Mivel egy karakterközpontú regényről van szó, igen nagy a hangsúly Ezra fejlődésén, amit az írónőnek sikerült hihetően, életszerűen ábrázolnia. Szerettem azt a folyamatot, ahogyan Ezra szép lassan rádöbbent, hogy a sporton és a bulikon kívül is van élet, és esély arra, hogy megtalálja a helyét, célját a világban. Méghozzá olyan területeken, amikről álmodni sem mert volna. Korábbi, teniszbajnok énje soha nem vett volna részt vitaversenyeken, kockapartikon, nem szökött volna be idegen sulikba, hogy csak néhányat említsek mindazon őrültségekből, amiket átmegy.

"Oscar Wilde egyszer azt mondta, hogy az élet a legritkább dolog a világon, mert a legtöbb ember csak létezik, és kész. Nem tudom, igaza van-e, de azt igen, hogy hosszú ideig léteztem, és most élni akarok."

A felfedezésekben legfőbb segítője a kissé különc, kiismerhetetlen Cassidy lesz, aki egy sor új dolgot mutat meg a fiúnak, rávilágítva, hogy az élet igenis szép, tele van lehetőségekkel, amiket fel kell fedezni és kiaknázni. És, mint az várható, hamar egymásba is gabalyodnak.
Ez a kis szerelmi szál aranyos, nincs túlkomplikálva, mégis érződik a felek közti kémia - éppen annyi, amennyi kell, és ami erre a korosztályra jellemző.
Én például fenemód értékeltem, hogy nem hangzottak el nagy szavak, melyek örök, sírig tartó szerelmet ígértek. Sőt, valahogy végig ott vibrált a levegőben a kapcsolat törékenységének fenyegetése - ami részint Cassidy furcsa viselkedésének tudható be.
Számomra ő mindvégig olyan volt, mint egy rengeteg problémával és titokkal küzdő kamaszlány, és őrangyal keveréke, aki csak azért jelent meg, hogy Ezrát a helyes útra terelje. Valószínűleg ezért tartottam attól, hogy abban a percben, ahogy bevégezte feladatát, elillan, mintha nem is lett volna.
Vele ellentétben a többi karakter teljesen hétköznapi srác vagy lány, olyanok, mint a saját barátaink, ismerőseink. Beleértve Ezrát is. Egyikük sem tökéletes, külsejük és modoruk sem hibátlan, pusztán átlagosak. De az átlagosság nem mindig rossz dolog.

Összességében azt gondolom, az Egy új élet reménye remek olvasmány a fiatalok (vagy momentán bármelyik korosztály) számára. Olyan dolgokra igyekszik rávilágítani, amik előbb vagy utóbb mindenkit elérnek. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a lírikusabb hangvételű, kicsit szomorkás, mégis vidám történeteket az életről. De azt azért ne gondoljátok, hogy olvasás közben nem ér Titeket meglepetés. És egy-két zsepiről sem árt gondoskodni.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Ezra, Toby, Cassidy és Cooper
Kedvenc jelenet: a vitaversenyes buli éjszakája, és az első játszóteres jelenet
Negatívum: Ezra exbarátnőjét ki nem állhattam
Borító: 5/4
Megtetszett? Vidd haza!




Borítók








Nyereményjáték


Ezra gyerekkori legjobb barátjának életében egy csúnya baleset hozza el a törést - volt a hullámvasút előtt, és a hullámvasút után.
A játékunkban most egy kissé félelmetes irányt veszünk: minden idők legbrutálisabb hullámvasút-baleseteiről olvashattok rövid leírást, mellé egy képet is kaptok a kérdéses vasútról. A Ti feladatotok pedig az, hogy kitaláljátok, hol történt a baleset. (Elfogadjuk a park nevét és a várost is.)
Tanulság: vigyázz, mire szállsz fel! 
Figyelem! A nyertes jelentkezését az értesítéstől számított 72 órán belül várjuk! A kiadó csak Magyarország területére postáz. 


Vidámpark:
Ez a hullámvasút már kétszer is ölt: egyszer 2008-ban, egyszer 2002-ben. Mindkét balesetet az utasok gondatlansága okozta, egyikük leesett kalapját próbálta összehalászni, ami végül a fejébe került, másikuk pedig kilógó lábával pedig egy alkalmazott halálát okozta. 






Nézzetek be a többi állomásra is

11/29 CBooks
11/30 Dreamworld
11/31 Deszy könyvajánlója

1 megjegyzés: