2018. október 16., kedd

Anna Banks - Szövetség


A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg a napokban Anna Banks Nemesis duológiájának második részét: Szövetség - A szerelem ereje címmel. Sepora és Tarik izgalmas történetének befejezését hat bloggerünk véleményezi, érdemes követni az állomásokat, a kiadó felajánlásában 3 nyereménykönyvet sorsolunk a játékunk helyes megfejtői között.


Anna Banks: Szövetség - A szerelem ereje

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632619651
Oldalszám: 320 oldal
Fordító: Stier Ágnes

Fülszöveg:
A serubeli Sepora hercegnő és Theoria királya, Tarik között nagy nehézségek árán béke köttetett, mióta összefogtak a tomboló járvány, a csendes pestis ellen. Mivel egymás iránti érzelmeiket a politika és a hatalom kusza hálója szövi be, saját megbízható forrásaik segítségével kell megpróbálniuk közös nevezőre jutni. Azonban amikor árulók tesznek keresztbe a terveiknek, akiknek ráadásul nagy hatalmú szövetségeseik vannak, mindkét királyság jövője veszélybe kerül. Vajon sikerül időben megbizonyosodniuk arról, kiben is bízhatnak igazán – beleértve egymást is –, hogy megmentsék a királyságaikat, a szerelmüket, sőt az életüket?

Saját véleményem:
A tavalyi évem egyik legkiemelkedőbb olvasmánya egyértelműen a Nemezis volt, egyszerűen beleszerettem. Anna Banks lenyűgöző, s egyben annyira szerteágazó világot teremtett, amivel nem tudtam betelni. A Szövetség viszont még tovább tágítja ezt a világot, olyan helyszíneket, csoportokat, királyságokat, népeket vonultatva fel, melyeket korábban említés szintjén érintettünk csak. Mindemellett pedig maga Theoria királysága is kinyílik. 
Míg az első kötetben a palotát és annak működését térképezhettük fel, addig a folytatásban a kinti világ kap főbb szerepet. Például a Seporához hasonló Kovácsok titkos társasága, vagy a bazársor, ahol az álruhás király bármit megtudhat népéről. 

"Érintésével megállította a világot, és ott maradtam, figyelmes felügyelete alatt olvadozva. Igen, eléri, hogy elaléljak. Hát persze, hogy el. Haragszom rá, de érzéketlen nem vagyok. Tarikkal sosem."

A történet ott veszi fel a fonalat, ahol az első rész véget ért. Tarik és Sepora egyezségen alapuló házasságra készülnek, miközben mindketten bizalmatlanok a másikkal szemben. Kapcsolatukon pedig Sepora szüleinek jelenléte, valamint az apja által jelentett fenyegetettség sem segít. Ám miközben párosunk igyekszik ellavírozni az esküvői előkészületek, politikai ügyek, valamint saját viszonyuk útvesztőjében, újabb és újabb nehézségek ütik fel a fejüket Theoria királyságán belül és kívül. A pestis mellett újabb betegség támadja meg Tarik népét, a téboly, miközben Sethos magukra haragítja Hemut királyságát. S ha mindez nem jelentene épp elég fejfájást a Sólyomkirálynak, hát ott vannak Sepora szülei, na meg maga Sepora, és egy különleges emberrablás.

"Vannak néhányan, akik arra vágynak, hogy lingotképességeik legyenek, hogy felismerjék az igazságot vagy hazugságot, amint meghallják, de ők soha nem gondolják végig, mennyire lehetetlen menekülni a szavak elől, milyen iszonyatosan használhatatlan lehet az igazság, és mennyire dühítő, ha az ember hazugságot hall, de semmit sem tehet."

Az, hogy Sepora gyógyírt jelenthetne Tarik gondjaira, ezáltal viszont ismételten bábbá avanzsálna, továbbra is létező probléma. Akárcsak az, hogy Tarik, titkos nősülési szándékával csúnyán megsértette a lányt.
Tetszett, hogy Anna Banks nem bagatellizálta el a páros közti feszültséget, s a karakterek személyiségéhez hűen, racionálisan is körbejárta a témát. Igen, Tarik és Sepora szereti egymást, néha teret is engednek érzelmeiknek, mégsem adnak a másiknak automatikus feloldozást. Sőt!
Mindketten követtek és követnek el hibákat, olyan hibákat, amik megrendítik az egymásba vetett bizalmukat, tehát a Szövetség részben ennek a bizalomnak visszanyeréséről szól. Olvasóként persze idegőrlő végigasszisztálni hol kimért, hol elutasító, hol heves viselkedésüket, akárcsak a makacsságuk után egyre gyarapodó ékeket, számomra mégis pozitívum, hogy meg kell dolgozniuk a kapcsolatukért, főként, hogy az érzelmileg és politikailag is ennyire befolyásolva lett.
Ettől függetlenül, szeressék vagy épp gyűlöljék egymást, remekül működnek együtt (fizikai és érzelmi értelemben), számos túlfűtött, mókás vagy éppen szívfacsaró pillanatot élnek át a történet során, reflektálva a cselekmény adott szakaszára.

"-Nagyon nehéz. De megtanultam a szerelemről, hogy nem ereszt, akár a pól hálója. A nagyját eltávolíthatod, de mindig marad néhány szál, amit a pók újraépíthet. A szerelem olyan háló, ami teljesen soha nem ereszt el."

Egy dolgot igazán sajnálok, mégpedig a kötet rövidségét, ami némi összecsapottsággal párosul. Lassan indul be a cselekmény, megfelelő játékidőt adva az alapkonfliktus kialakulásának, de ami utána következik, azt felsorolni is nehéz lenne. A Nemezishez hasonlóan ezúttal is rengeteg lény, nép, szokás, érzelem és karakter jelenik meg, egyik bonyodalmat a másik után hozva, annyi témákat érintve, hogy könnyen túlzsúfoltság lehetne a vége, ám meglepő módon ezúttal is zseniálisan működnek a szerző által összemixelt elemek.
A legmeghökkentőbb csavarok a történet második felétől érkeznek, akárcsak az új helyszínek, kultúrák, és valami, ami alapjaiban rendezheti át Tarik, Eron király és Sepora viszonyát. Mindebben viszont annyi lehetőség rejlik, amennyit 320 oldal közel sem tud kiszolgálni, simán elbírna a sorozat még néhány kötetet anélkül, hogy unalomba fulladna. Sajnálom, hogy Anna Banks nem kívánja jobban kihasználni az általa teremtett lehetőségeket... bár én még reménykedek valamiféle folytatásban, akár más szereplőkkel is.

A Szövetség lélegzetelállító történet vágyról, szeretetről, kötelességről, elvről, hűségről, melyben egyszerre keveredik a mesevilág és a valóság. Nem okozott csalódást, imádtam minden sorát! Az egész sorozat instant szerelem lett. Olvassátok!


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Tarik, Sethos, Sepora
Kedvenc jelenet: Tarik és Sepora álruhás kirándulása a bazársoron, Sethos és Sepora jelenetek
Negatívum: túl rövid és helyenként összecsapott
Borító: 5/5
Sorozat: Nemezis #2
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Játékunkban minden állomáson egy-egy érdekességeket olvashattok az aranyról, ki kell találnotok, hogy vajon igaz vagy hamis az állítás! A megoldást írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


A teljesen tiszta arany olyan puha, hogy ha beleharapunk egy színarany érmébe, meglátszik benne a fogunk nyoma.




Nézzetek be a többi állomásra is

10/09 CBooks
10/15 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése