2018. október 1., hétfő

Tricia Levenseller - A kalózkirály lánya



Ősszel a Könyvmolyképző kalózvizekre evez - nem is akárhogy! Rögtön a kalózkirály badass lányához csatlakozhatunk egy küldetésen. Nem semmi izgalmak, vízi csaták, árulások és természetesen titkok, no meg kalóztérkép színesitik az oldalakat - amikből Te is ízelítőt kaphatsz, ha a Blogturné Klubbal tartasz extra hosszú, 14 állomásos turnénkon! Ha ügyesen vitorlázol, a könyv 3 példányának egyike is a Tiéd lehet.


Tricia Levenseller: A kalózkirály lánya

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634574972
Oldalszám: 288 oldal
Fordító: Szabó Krisztina

Fülszöveg:
Bőven lesz még idő, hogy jó alaposan elagyabugyáljam, miután megszereztem, amiért jöttem.
A tizenhét éves Alosa kapitány titkos küldetésre indul, hogy megszerezze a legendás kincshez vezető ősi térképet. Szándékosan elfogatja magát az ellenséggel, ugyanis át akarja kutatni a hajójukat. Alosa könnyedén kifogna a könyörtelen kalózlegénységen, ha nem állna az útjába a fiú, aki elfogta – a meglepően agyafúrtnak bizonyuló és aljas mód jóképű elsőtiszt, Riden. Persze nincs mitől tartani, ugyanis Alosának van néhány trükk a tarsolyában, és egyetlen magányos kalózhajó nem állhat a kalózkirály lányának útjába.
Tricia Levenseller első regénye, A kalózkirály lánya, bővelkedik akcióban, kalandban, romantikában, sőt, még némi varázslat is keveredik a nyílt tengeren játszódó, magával ragadó történetbe.

Saját véleményem:
Elárulom, hatalmas Jack Sparrow (és Johnny Depp) rajongó vagyok, annyira, hogy az első Karib-tenger kalózai film szövegkönyvét fejből tudom. Ezek után talán nem lepődtök meg, ha azt mondom, élek-halok a kalózokért.
Idestova tizenkét esztendeje várok arra, hogy végre betörjenek a Young Adult piacra, s figyelmet követeljenek maguknak a sok vámpír, vérfarkas, zombi és boszorkány mellett. Most azonban úgy tűnik, megérkezett az első kalózhajó, Alosa hercegnővel a fedélzetén.

"- Azért vagyok ilyen, mert ezt választottam. Az vagyok, aki csak lenni akarok. Vannak, akik azt mondják, az embernek meg kell találnia önmagát. Szerintem nem. Én azt gondolom, olyanná formáljuk saját magunkat, amilyenek lenni akarunk."

Mint minden valamirevaló kalózos történetben, úgy itt is egy kincsestérkép - pontosabban annak egy darabkája - az események mozgatórugója. Alosa hercegnő a kalózkirály parancsára elfogatja magát  a néhai Jeskor kalózfejedelem fiaival, hogy testközelből kutathassa át az Éjvándornak nevezett hajót egy olyan térkép darabkájáért, mely a szirének kincses szigetéhez vezet. Fiatal kora ellenére olyan képességek birtokában van, amik lehetővé teszik, hogy a legkényesebb vagy éppen -vérmesebb szituációból is kivágja magát, köszönhetően apja, a király brutális kiképzésének. Alosa éjről éjre kiszökik hát zárkájából, hogy megtalálja, amit keres, ám az eredetileg egyszerűnek, s már-már unalmasnak tűnő feladat élvezetes játékká fajul, hála a bosszantó első tisztnek.

"- Angyal arcod van, te lány, de a nyelved akár egy kígyóé."

Alosa Jack Sparrow női megfelelője. Igazi kaméleon. A nyelve és az esze éppolyan jól pörög, mint ahogyan a kardot forgatja; nincs olyan helyzet, amiből ne tudná frappánsan kivágni magát. Ha kell, megjátssza a gyenge, gyámoltalan nőt, miközben képes egy egész legénység eszén is túljárni. Fizikailag és mentálisan is erős. Legalábbis Tricia Levenseller így festi le őt, a történetben viszont jóval nagyobb szerep jut ravaszságának és szájhős énjének.
A kalózkirály lánya túlnyomórészt karakterközpontú regény, a tényleges kalandok helyett Riden és Alosa saját kis harcai kerülnek fókuszba, ami a maga nemében végtelenül szórakoztató. Hazudnék, ha azt mondanám, nem örültem volna több kalandnak, vagy ne kívántam volna azt, hogy a szereplők kimozduljanak az Éjvándor fedélzetéről... mert de. Ugyanakkor Alosa és Riden belső viszálya elképesztő, szinte tapintható a köztük lévő feszültség. Remekül működnek együtt. Verbális és fizikai csatáik hevesek, élvezet olvasni, hogyan tesznek alá a másiknak.

"Mindenkivel történnek rossz dolgok. Az a legfőbb feladatunk, hogy felülkerekedjünk az ilyesmin. Ha pedig nem megy, hát hozzuk ki a legjobbat az adott helyzetből."

Ez az idézet akár a kötet fő mottója is lehetne. Hősnőnk rengeteg bonyodalommal találja szemben magát, melyek többsége igencsak próbára teszi éberségét. Riden és Alosa évődése mellett én ezeket a pillanatokat szerettem legjobban. A hercegnő karakterében rengeteg potenciál rejtőzik, ám azzal, hogy a lány kénytelen visszafogni erejét, nehogy lebukjon, az olvasó előtt is olyan marad, mint a startnál toporgó ló. Az egyes akadályok viszont lehetőséget adnak arra, hogy ki-kitörjön és megmutassa, hogy a szerző róla írt jellemzései nem is annyira légből kapottak. Alosa pedig valósággal brillírozik, amikor kutyaszorítóba kerül, legyen szó büntetésről, harcról vagy érzelmi válságról.

Mindent egybevetve, szerettem A kalózkirály lányát. Megnevettetett, kiszakított a hétköznapokból, s elérte, hogy valóban úgy érezzem magam, mintha egy - kissé ügyefogyott - kalózhajón lézengenék. Érzelmileg és hangulatilag roppant erős, a folytatás pedig remélhetőleg meghozza a várt izgalmat is.
Ajánlom mindenkinek, aki imádja a kalózokat, a Karib-tenger kalózait, Hook kapitányt (az OUAT-ból), vagy egészen egyszerűen csak szeretne egy jót szórakozni. Kikapcsolódásnak tökéletes. Yo-ho!


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Alosa, Enwen
Kedvenc jelenet: első este Riden kabinjában
Negatívum: a vége semmilyensége (se nem függő, se nem lezárt, olyan semmilyen)
Borító: 5/5
Sorozat: A kalózkirály lánya #1




Nyereményjáték


Kalózos könyvvel turnézunk, kalózos játékkal érkezünk! Mi más is lehetne a feladat, mint megtalálni a kincset?  De azért van még, ami fontos: útközben van néhány olyan hely a térképen, amit érinteni kell. És hogy hogyan? Minden állomáson, egy szóra linkelve elrejtettünk egy térképdarabot. Természetesen a térkép a kulcs a kincshez, de mint mondtuk, nem csak az X helyét keressük, hanem azt is, melyik állomásokon találtátok meg a helyeket, amiket érinteni kell útközben. Kincsvadászatra fel! Ha ügyesen vadásztok, a könyv 3 példányának egyike lehet a Tiétek!Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!




Nézzetek be a többi állomásra is

09/21 Deszy könyvajánlója
09/22 Hagyjatok! Olvasok! - Híres kalóznők
09/23 Sorok között blog
09/24 Kelly & Lupi olvas - Interjúfordítás + félszemű kalózok
09/25 Könyvvilág
09/26 Ambivalentina
09/27 Deszy könyvajánlója - Pinterest
09/28 CBooks
09/29 Hagyjatok! Olvasok!
09/30 Sorok Között - Idézetek
10/01 Dreamworld
10/02 Kelly & Lupi olvas
10/03 Nem félünk a könyvektől
10/04 Deszy könyvajánlója - Interjú a szerzővel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése