2018. december 2., vasárnap

Dr. Seuss - A Grincs



A Kolibri Kiadó jóvoltából megújult fordítással jelenik meg Dr. Seuss legnagyobb klasszikusa, A Grincs. Ennek örömére a Blogturné Klub tíz bloggere bemutatja a Kikfalva közelében élő Grincs történetét, aki szívből gyűlöli a karácsonyt, és emiatt úgy dönt, elrabolja azt. Tartsatok velünk, ismerjétek meg a szeretet erejét, és játsszatok a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikéért.


Dr. Seuss: A Grincs

Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9789634372851
Oldalszám: 64 oldal
Fordító: Tandori Dezső

Fülszöveg:
Végre újra olvasható Dr. Seuss legnagyobb klasszikusa!
Grincs Kikfalva közelében lakik, és teljes szívéből utálja a karácsonyt. Már ha egyáltalán van szíve... Gyűlöl mindent, ami az ünneppel kapcsolatos. Ezért úgy dönt, ellopja a karácsonyt. Véghez is viszi gonosz tervét, ám földbe gyökerezik a lába, amikor meglátja, hogy Kikfala lakói ajándékok nélkül is boldogan ünnepelnek.
A Kolibri Klasszikusok sorában hatodik Dr. Seuss-könyv most Tandori Dezső klasszikussá vált, mégis megújult fordításában jelenik meg.

Saját véleményem:
A Grincs nevét mindenki ismeri, ám ciki vagy sem, én ennél többet nem igen tudtam róla életem korábbi huszonhét éve alatt. A gonosz, zöld "manó" lénye nálam egybeforrt Jim Carrey figurájával, akiért nem különösebben rajongok, és ez annyira elvette az egész kultusztól a kedvemet, hogy - a virágkötős tanulmányaimat leszámítva - nem is foglalkoztam vele... Egészen mostanáig.

"A dolog azért volt így, mert két számmal kisebb volt a szíve!"

Kikfalva lakói, a Kik, imádják a karácsonyt. Ilyenkor az egész falu ünnepi díszben pompázik, égősorok ragyognak a fákon, otthonokban, finom illatok szállnak a levegőben, a kik karácsonyi dalokat dalolásznak, és úgy egyáltalán: émelyítően boldogok. Átjárja őket a karácsony szelleme. Nem úgy, mint a közeli barlangban élő Grincset, aki nem csupán rosszul van a karácsonytól, hanem egyenesen gyűlöli azt. Épp ezért ördögi tervet eszel ki, úgy dönt, ellopja az egészet, hogy a kiknek ne legyen kedve örömködni.
Fondorlatos módon Mikulás ruhát ölt magára, befogja szánja elé kiskutyáját, s nekivág az éjszakának. Egyetlen éj alatt ellopja mindenhonnan a fákat, zoknikat, ajándékokat, ételeket - mindent, ami szerinte hozzátartozik az ünnephez. Másnap azonban megdöbbenve tapasztalja, hogy terve kudarcba fulladt, ugyanis létezik valami, amit senki sem lophat el: a szeretet. És hogy ez miként hat a két számmal kisebb szívű Grincsre? Azt nem lövöm le.

Dr. Seuss története nem az az átlagos, bekuckózós, elmerülős mese, már csak rövidsége miatt sem. Sokkal inkább mondanám korosztályokon átívelő tanmesének, mely megmutatja, mit is jelent/kéne jelentsen a karácsony. A Grincs - ha kiferdített módon is - a ma emberét jellemzi, rávilágítva arra, hogy mennyire más jelentést kapott életünkben a karácsony, hogy mennyire a külsőségekben keressük azt, legyen szó díszekről, ajándékokról, netán ünnepi lakomáról.
Meglehet, maga a történet rettentő rövid, oldalanként néhány sorból áll, a generációs üzenete miatt mégis rengeteget ér.

Szívből örülök, hogy adtam neki egy esélyt. Kikapcsolt, megmosolyogtatott - a fordítása, a szójátékokkal egyetemben fergetes -, és ünnepi hangulatba burkolta a lelkemet.
Összességében tehát úgy gondolom, mindenkinek meg kéne ismernie a Grincset. Meglehet, nem tökéletes - legnagyobb hibája a rövidsége -, ám az általa közvetített üzenet, a hangulatos rajzocskák, melyek kiegészítik a szöveget, valamint utóbbi játékossága felejthetetlen élménnyé varázsolják.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: -
Kedvenc jelenet: amikor a Grincs rádöbben a karácsony lényegére
Negatívum: -
Borító: 5/4
Sorozat: -




Készíts grincsfát 10 perc alatt


Kellékek:
kaspó/cserép, száraz tűzőhab/hungarocell, kavics vagy valamilyen nehezék, damil/vékony (dekor)drót, tuja/zanót, drót, ragasztópisztoly, díszek

1) A cserepedet/kaspódat béleld ki valamilyen nehezékkel. Én erre a célra nagyobb kavicsokat választottam, de bármit felhasználhatsz, ami kellően nehéz ahhoz, hogy megtartsa az elkészült fát.



2) Nyomd bele a cserépbe a tűzőhabot/hungarocellt.



3) A grincsfa általában zanótból készül, de ha az épp nincs kéznél, tökéletesen megfelel a tuja vagy terülő boróka ága is.
Amennyiben már tudod, mivel dolgozol, tisztítsd meg az ágaid alját, hogy könnyen be tudd szúrni őket az alapodba. Ha szeretnéd, középre dughatsz egy vastagabb drótot is, hogy könnyebben tudd hajlítgatni a grincsfád tetejét (inkább a zanót esetében van rá szükség), de nem kötelező. Én például nem használtam.



4) Alulról felfelé haladva kezdd el körbetekerni az ágakat damillal/dróttal. Ügyelj rá, hogy kellően feszesen csináld, különben szétesik, de azért alul ne fojtsd meg. Ha ügyesen dolgozol, a fád teteje automatikusan elgörbül. És már kész is (csak a tekerődet kell szépen eldolgozni).



5) A díszeket dróttal vagy ragasztópisztollyal rögzítheted a fádra, minden egyéb a fantáziádon múlik. Használhatsz tobozokat, gesztenyét, száraz tulipánt, eukaliptusz termést, enyves éger tobozokat, gömböket, szalagot, gyöngyöket, egyszóval bármit, amit csak szeretnél. :)





Nyereményjáték


Mostani játékunk során felingereljük a Grincset és boldog karácsonyt kívánunk. Nektek csak azt kell kitalálni, melyik blogon milyen nyelven tesszük ezt. Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Nollaig chridheil huibh!




Nézzetek be a többi állomásra is

11/24 Szembetűnő
12/02 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése