2018. december 7., péntek

Matt Haig - Karácsony Apó és a csokitojás



Immáron harmadik éve aranyozza be a Blogturné Klub bloggereinek karácsonyát Matt Haig meséje, ami ezúttal sem okozott csalódást. Ha te is izgatottan várod a karácsonyt, akkor tarts velünk a Karácsony apó és a csokitojás című turnén és nyerd meg a 2 Kolibri Kiadó által felajánlott könyv egyikét!


Matt Haig: Karácsony Apó és a csokitojás

Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9789634371359
Oldalszám: 312 oldal
Fordító: Magyari Andrea

Fülszöveg:
A fiú, akit Karácsonynak hívnak és a A lány, aki megmenti a karácsonyt folytatása Amelia vagyok, Karácsony apó és Karácsony anyó örökbefogadott gyermeke. Most biztos azt gondolod, könnyű embergyerekként Koboldfalván felnőni, de tévedsz. 
Ott van például a koboldiskola: elég kiborító, hogy minden áldott nap karácsonyi dalokat kell énekelnünk – még júliusban is –, és a játékkészítést sem nekem találták ki. De ez még mind elviselhető lenne, ha nem irkálna folyton hazugságokat rólam Vodol apó az újságban. 
Mindennek ellenére szeretem az új otthonomat. És amikor a féltékeny Húsvéti Nyúl és nyúlhadserege megtámadja Koboldfalvát, szemernyi kétség sincs bennem, hogy a karácsonyt csak a remény, a szeretet és a csoda mentheti meg. Persze az sem árt, ha a legnehezebb pillanatokban egy Igazmondó Glimpi is melléd áll…

Saját véleményem:
Nincs karácsony Matt Haig nélkül... és már előre rettegek, mi lesz velem jövőre, minthogy A fiú, akit Karácsonynak hívnak sorozat az utolsó részéhez érkezett a Karácsony Apó és a csokitojás c. kötetével. Mindezt pedig tökéletesen alátámasztja a mostani mesélő személye, valamint a trilógia szívszorítóan gyönyörű lezárása is.

"…a csoda nem arra való, hogy minden rossztól megszabadítson, hanem arra, hogy segítsen keresztülvergődni a nehézségeken, mert tudjuk, hogy az életben igen is ott a csoda, ami újra és újra eljöhet."

Karácsony Apó révbe ért: megnősült, a világba visszaköltözött a remény (van valami furcsán perverz abban, hogy közben épp most fejeztem le egy csokimikulást), Amelia személyében pedig lett egy fantasztikus nevelt lánya. Az ő története itt, mondhatni véget ért, pontosabban ideje volt átadnia a stafétabotot valaki olyannak, aki számára teljesen idegen az új Koboldfalva, akinek Nicholashoz hasonlóan meg kell találnia a helyét. Amelia egyértelműen a legtökéletesebb választás ahhoz, hogy megmutassa, milyen a Mikulás világa, mennyire illik oda egy ember, és hogy véghez vigye a maga feladatát - ami naná, hogy némi galibával is párosul.

"Szerettem ott élni. Legalábbis egy ideig. Egészen addig, amíg saját magam zúztam millió apró darabkára a boldogságomat."


A lány, aki megmenti a karácsonyt végén olybá tűnt, Amelia szerető otthonra és szülőkre lelt Mari és Karácsony Apó személyében, ráadásul Kormos kapitányt is magával vihette. Csakhogy hiába a család, Amelia képtelen beilleszkedni, ami hónapok elteltével egyik problémát hozza a másik után. Ott van például a koboldiskola, ahol a lány egyik tárgyhoz sem ért (túl emberi a gondolkodása), vagy amihez igen (szánvezetés), azt nem engedélyezik számára; ráadásul az öreg Vodol apó is mindent elkövet, hogy elűzze Koboldfalváról.
Az igazi galiba viszont akkor kezdődik, amikor Amelia mégis engedélyt kap a szánkó reptetésre, de cicájának hála katasztrófába torkollik az egész, s komoly adósságba kergeti Karácsony Apót. Vodol ezt kihasználva, újonnan alapított újságjában fellázítja a koboldokat, azzal a céllal, hogy Ameliával együtt Karácsony apót és Marit is sárba tiporja. Az öreg kobold szövevényes tervet sző, mely a föld alá nyúlik, egészen a Húsvéti Nyúlig, s a három ember élete mellett a karácsony hagyománya is veszélybe kerül.

"Ez itt Koboldfalva. Itt aztán bármi megtörténhet. Pont olyan, mint az édesség, amit az előbb ettél. Azt fogod érezni, amit remélsz, hogy érezni fogsz!"

Amelia hangja más, mint Karácsony apóé, hiába hasonlít a sorsuk, eltérő személyiségek; Amelia számára a remény és hit nehezebben megy. Ő ízig-vérig a ma emberét testesíti meg: akar hinni, ám a folyamatos megpróbáltatások és kudarcok következtében ez nem mindig megy. Ám ezt csak akkor érti meg az olvasó, ha végigköveti az útját. Bevallom, eleinte én sem értettem őt, az állandó bosszankodását, azt, hogy semmi sem jó neki, hogy egy olyan varázslatos helyen, mint Koboldfalva, hasonlóan érzi magát, mint az árvaházban. Aztán, ahogy haladt a történet és sorra bontakoztak ki a különféle szálak, Matt Haig megértette velem, hogy mindegy, mennyire meghitt, szeretetteljes egy környezet, igazán boldogak csak akkor lehetünk, ha megtaláljuk a magunk útját. És talán ez a legfontosabb üzenete ennek a kötetnek, sőt magának a sorozatnak is: légy boldog! Mindegy hol, kikkel vagy épp mit csinálsz, csak az a fontos, hogy te jól érezd magad, és bánat, bosszúság vagy harag helyett úgy élj, hogy abban örömed legyen.
Persze a könyvben nem ennyire szentimentálisan vagy éppen szájbarágósan jelenik meg mindez, végtére is egy ádáz nyúlsereg aknázza alá egész Koboldfalvát, miközben csokibankok csappannak meg, Igazmondó glimpik vallanak szerelmet és mondják ki az igazságot kíméletlenül, hogy a reményvesztett Karácsony apóról már ne is beszéljünk.

A Karácsony Apó és a csokitojás méltó lezárása a sorozatnak. Izgalmas, esemény- és akciódús, tele van szeretettel, reménnyel, nyulakkal, de könnyeket is lehet törölgetni bőszen. Az egyik legfantasztikusabb mese a világon; karácsony íze van kívül-belül. Imádom! Biztos, hogy még sok olyan decemberem lesz, amikor újra és újra elmerülök Nicholas és Amelia történetében, és hagyom, hogy átjárja a szívemet a remény, miközben egész testemen hideg futkározik attól a csodától, amit Matt Haig sorai adnak. Olvassátok! Komolyan.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Karácsony Apó, Mari, Igazmondó glimpi, Amelia
Kedvenc jelenet: az egész könyv kedvenc
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: A fiú, akit Karácsonynak hívnak #3




Nyereményjáték


Reményi Amélia kedvenc írója Charles Dickens, akit mi is nagyon szeretünk a Blogturné Klubban. Bár Amélia találkozott már az íróval, mi csak a regényei által ismerhetjük meg az angol írózsenit, akinek különleges történetei elvarázsolnak minket is. A nyereményjátékban a Blogturné klub 8 bloggerénél elrejtettünk egy-egy Dickens regény borítót (a címet kitakarva) és egy kis leírást a könyvről. A te feladatod az lesz, hogy kitaláld, hogy melyik könyvről van szó, és beírd a címét a Rafflecopter dobozába. Hajrá! Könyvvadászatra fel!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Az 1789-es forradalmat közvetlenül megelőző idők Franciaországára utal ez az egyik leghíresebb angol regény, ami két híres városról: Párizsról és Londonról szól.




Nézzetek be a többi állomásra is

12/04 Könyv és más
12/05 Könyvvilág
12/07 Dreamworld
12/08 KönyvParfé
12/09 Hagyjatok! Olvasok!
12/10 Zakkant olvas
12/11 Olvasónapló
12/12 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése