2020. április 10., péntek

Jess Rothenberg - The Kingdom



Ana egy Fantazista, vagyis egy gyönyörű, félig robot és félig ember hercegnő, aki mindennap a Királyságba érkezőket szórakoztatja a nővéreivel együtt. Egy nap gyilkosság történik a fantáziaparkban, és Anát megvádolják azzal, hogy megölte a park egyik dolgozóját, Owent. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, ők mit gondolnak erről a nem hétköznapi YA-regényről, és ne feledjétek, hogy a turné végén a Maxim Kiadónak hála meg is nyerhetitek a regényt!


Jess Rothenberg: The Kingdom - Boldogan, amíg meg nem...

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789634991502
Oldalszám: 320 oldal
Fordító:Bozai Ágota

Fülszöveg:
Légy üdvözölve Kingdomban, ahol a „Boldogan éltek, míg meg nem haltak” nem ígéret, hanem szabály!
Kingdom ékszerdobozként csillog kapui mögött. Hatalmas tematikus park ez, ahol a látogatók minden fantáziája és vágya teljesülhet – repülhetnek virtuális sárkányok hátán, élvezhetik, ahogyan óriásként magasodnak föléjük a várak, és olyan korábban kihalt és hibrid állatfajokat figyelhetnek meg, melyeket sehol máshol. Az élményeiket a Fantazisták garantálják, a csoda szép félig robot, félig ember hibrid hercegnők, akik feladata az álmok valóra váltása.
Ana a hét Fantazista egyike. Szigorú szabályok vonatkoznak rá, és eddig boldogan élte az életét. Azonban amikor megismerkedik a park egyik alkalmazottjával, Owennel, olyan érzelmeket ismer fel magában, amikre nincs beprogramozva; többek között a még soha nem tapasztalt… szerelmet. A mese azonban rémálommá válik, amikor Anát azzal vádolják, hogy meggyilkolta Owent, és az évszázad perét folytatják le az ügyében.
A szerelemről, hazugságokról, kegyetlenségekről és az emberi lét lényegéről szóló történet a bírósági tárgyalás jegyzőkönyveiből, interjúkból és azokból az emlékekből rajzolódik ki, amiket Ana Owenről tárol.
Szépek vagyunk. Kedvesek vagyunk. Sosem emeljük fel a hangunkat. Mi mindig örömet akarunk adni. Soha nem mondunk nemet, csak ha azt akarod, hogy nemet mondjunk. A te boldogságod a mi boldogságunk. Kívánságod nekünk parancs.

Saját véleményem:
Ki ne vágyna arra, hogy legalább egyszer az életben eljusson Disneylandbe, és rajongva szeretett mesehősei és hercegnői hús-vér megfelelői között sétálgasson fantázia szülte birodalmakon keresztül? Egy olyan helyre, ahol minden csupa móka és kacagás, ahol könnyű kiszakadni a szürke hétköznapokból, és átadni magunkat a boldogságnak?
Kingdom pontosan ilyen hely. Hét félig robot, félig ember Fantazista hercegnő járja a tematikus parkot, hogy a látogatók minden igényét kiszolgálják, és megadják nekik a belépő megváltásáért járó legteljesebb fantázia élményt. Ám ahhoz, hogy legfőbb szabályukat - Boldogan éltek, míg meg nem haltak - betarthassák, szigorú napirendet kell tartaniuk. Reggel Anya és Apu  segítségével ellenőrzik állapotukat, ápolják és csinosítják őket, hogy aztán napközben széles mosollyal arcukon kedveskedhessenek a vendégeknek, este pedig az ágyhoz bilincselve pihenjék ki fáradalmaikat.

"– Miért mond valaki olyan történetet, ami nem igaz?
– Talán azért, mert jobb hinni a fantáziákban, mint nem. A történetek segíthetnek az embereknek, hogy jobban érezzék magukat a saját életükben… Akkor is, ha a történetnek nincs jó vége."

Kingdom birodalma külső szemmel lélegzetelállító hely. A hercegnők mellett különféle színterek (szavanna, esőerő, vízi világ,  sarkvidék) és rég kihalt, vagy éppen hibrid állatfajok gondoskodnak a szórakozásról. A parkban laknak pillangószárnyas lovak, delfinek, nagymacskák, miniatűr dinoszauruszok, és sok más, ám a Fantazistákhoz hasonlóan ők is egy különleges kísérlet eredményei. Nem éreznek fájdalmat, és szabad fajtársaikkal ellentétben másként működnek. Egytől-egyig a látszatot és a tökéletes illúziót szolgálják.
De vajon milyen lehet ezeknek a lényeknek és lányoknak a valódi élete? Mit éreznek, hogyan bánnak velük, mi történik, ha eltérnek a szabályoktól, netán olyan érzések, gondolatok ébrednek bennük, amik Anyuéknak nem felelnek meg? És mit jelent mindent megtenni más boldogságáért? Milyen kiszolgálást várnak tőlük? Nos, a válasz sok esetben meglehetősen sokkoló. Kingdom belülről egy rothadó, undorító világ, ahol minden és mindenki pótolható eszköz. Néha előfordul, hogy ha egy lány megszegi a szabályt, többé nem tér vissza... De hogy miként is működik ez, arra Ana és az ő története ad választ.

Ana a hét Fantazista hercegnő egyike, aki sokáig a szabályokat betartva éli együgyű kis életét, míg meg nem ismeri a park legújabb gondozóját, Owent. Azt a fiút, akinek megölésével Anát gyanúsítják.
A cselekmény mindvégig két szálon halad, fejezetről-fejezetre váltva egymást. A jelenben különféle bűnűgyi akták, tárgyalások és iratok által rakhatjuk össze a sztorit, míg a múltbeli fejezetek hónapról-hónapra mesélik el a lány életútját, a fiú előtti időszaktól kezdve, megismerkedésükön át, egészen a gyilkosságig. Az olvasónak ez idő alatt lehetősége van bepillantani a park minden zegzugába, végigkövetni a hercegnők napi rutinjait, és lekövetni azt a mentális változást, amin Ana végigmegy az őt érő külső behatásoknak köszönhetően. Ez utóbbi meglehetősen érdekes, hisz a regény kezdetén Ana egy szabálykövető hercegnő, aki boldogan éli mindennapjait, mígnem egyre több titokra jön rá, és szép lassan olyan dolgokkal szembesül, amik alapjaival változtatják meg őt, legyen szó a hibrid állatok életéről, megalkotásáról, bántalmazásáról, vagy legjobb barátja elvesztéséről. Ezzel párhuzamosan pedig Kingdom is változik: mesebeli helyből gyomorforgató börtönné. És egyre inkább előtérbe helyeződik a kérdés, hogy vajon, van-e kiút?

Ha őszinte akarok lenni, vegyes érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatban. Egyrészt bármennyire is rosszul voltam a park működésétől, imádtam barangolni benne. Másrészt viszont úgy érzem, a szerző maga is elveszett Kingdomban, és ahelyett, hogy feszes tempót diktált volna, sokáig csak hagyta főszereplőjét lézengeni, és ez egy idő után unalmassá vált. És nagyjából ugyanez igaz a karakterekre is. Kingdom mindent és mindenkit bekebelezett. Jó lett volna a lányokról kicsit mélyebb érzelmi szinten olvasni, jobban megismerni a külvilágot, Anyáékat, és úgy unblock az emberi oldalt; mert barangolhatok én háromszáz oldalon keresztül egy virtuális parkban, de ha a sztori lényege a kulisszák mögötti élet, akkor bizony nagyon hiányoznak az ilyen irányú mélyítések. Nálam emiatt lett közepes az élmény. Sajnálom, mert nagyon jó elgondolások rejlenek benne. Az például kifejezetten izgalmas, hogy az aktákból és a múltbeli elbeszélésekből kell összerakosgatni, mi történt Owennel, mint ahogyan a park mögöttes világa is az, a hibridekkel egyetemben.
Azt hiszem, a The Kingdomot leginkább azok az olvasók fogják élvezni, akik szeretik a virtuális kirándulásokat, és nem várnak vérpezsdítő izgalmat. Ana és a Fantazisták története egy kifacsart utópisztikus-disztópikus Disneyland (azon belül: Magic Kingdom) sztori, ami bármennyire is gyönyörű, sokszor felér egy gyomrossal. Ilyen regénnyel nem sűrűn találkozni.


Pontszám: 5/3
Kedvenc szereplő: Ana, Owen
Kedvenc jelenet: nem jelenet, inkább maga a park kívülről
Negatívum: a háttérvilág ismeretének hiánya, valamint a karakterek egysíkúsága
Borító: 5/4
Sorozat: -




Nyereményjáték


A Királyságban kedves hercegnők szórakoztatják a látogatókat, akik szeretnek velük beszélgetni és fotózkodni. Ismerős, ugye? És mivel mindannyian láttunk már hercegnős rajzfilmet, ezért nem fog gondot okozni a játék sem. A feladatotok a rajzfilmekből ismert hercegnőkhöz/hősnőkhöz kapcsolódik, ugyanis az eltorzított képekből rá kell jönnötök, hogy melyik állomáson kit rejtettünk el. A megoldás a hercegnő/hősnő neve!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése