2020. április 1., szerda

Terry Deary & Peter Hepplewhite - Elképesztő egyiptomiak



A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából ismét elérhetővé vált hazánkban a RRRrrrrettentő töri sorozat első kötete, az Elképesztő egyiptomiak. Ennek örömére a Blogturné Klub három bloggere elmélyült a tébolyult történelmi tények tárházában, hogy olyan dolgokról szerezzenek tudomást, melyekről egyetlen történelem órán sem esik szó.
Tart hát velünk, kövesd a turné állomásait, szórakozz, és vidd haza a kiadó által felajánlott könyv egy példányát.


Terry Deary - Peter Hepplewhite: Elképesztő egyiptomiak

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634576457
Oldalszám: 136 oldal
Fordító: Hegyesi Gabriella

Fülszöveg:
Tébolyult ​történelmi tények tárháza.
Ez a könyv tébolyító történelmi tényekről szól. Azokról a dolgokról, amiről a tanárok mélységesen hallgatnak! A tanárok soha nem mondják el a teljes igazságot. Azt hiszik, hogy túl fiatal vagy még az olyan hátborzongató dolgokhoz, mint például, hogy az egyiptomiak hogyan szedték ki a múmiáikból az agyukat. Az is előfordul, hogy a tanárok azért nem beszélnek valamiről, mert ők maguk sem tudják pontosan, hogy miről is van szó! Ez a könyvecske azonban mindennel megismertet, amivel a tanárok nem mertek. Rengeteg érdekes dolgot találsz benne:
…vérfagyasztó történeteket, amelyekhez képest könnyed esti tévézésnek tűnik, ha derékig egy krokodil torkában ficánkolsz…
…mókás dolgokat, amik összehasonlíthatatlanul izgalmasabbak, mint egész álló nap rágcsálnivalókkal tömni az arcodat…
…olyan tényeket, amelyek sokkal viccesebbek, mint a tanárod poénjai, undorítóbbak, mint egy háromhetes büdös zokni, vagy szomorúbbak, mint egy háromlábú birka látványa. Remélem, hogy borzasztóan fogod élvezni őket!

Saját véleményem:
Élek-halok mindenért, ami az ókori Egyiptommal kapcsolatos, általános iskolás korom óta bújom a témával foglalkozó könyveket, filmeket, gyűjtöm az ilyen jellegű tárgyakat (ráadásként egyiptológus akartam lenni). Mindennek fényében engem lepett meg leginkább, hogy korábban kimaradt az életemből a RRRrrrrettentő töri ezen része (és úgy unblock az egész sorozat). Itt volt tehát az ideje, hogy az új kiadással pótoljam hiányosságaimat, és fejest ugorjak azon titkok és rejtélyek tengerébe, amit a fülszöveg szerint a szakkönyvek és tanórák előszeretettel kihagynak.
Bevallom, nem sokat vártam eme kis könyvecskétől, a borító alapján bugyuta szövegre, és kevés új, lényegi információra számítottam. Szerencsére kellemesen csalódtam, hisz az Elképesztő egyiptomiak a látszat ellenére rengeteg érdekességet rejt magában, még az olyan fanatikusok számára is, mint én.

A kötet elsősorban a tizenéves korosztályt célozza meg könnyed, laza, szellemes nyelvezetével, amitől a száraz tények menten szórakoztató érdekességekké válnak. Az egész szöveg rendkívül humoros, olvasás közben az ember folyton vigyorog, közben mégis úgy issza magába az információkat, mint valami szivacs; a fesztelen stílusra pedig Martin Brown tréfás illusztrációi is rásegítenek. Mindennek hála könnyű megfeledkezni a tanulás tényéről, és voltaképp ez is cél: szórakoztatva látókört bővíteni.
Ahelyett, hogy a szerzőpáros unalmas és megjegyezhetetlen tényeket közölne, mulatságos sztorikba ágyazva kalauzolja el olvasóját a balzsamozás és piramisépítés rejtelmeibe, mesél a sírrablókról, vagy éppen említ olyan bizarr tényeket, mint a vérfertőző házasság, esetleg a múmiamaradványok felhasználási módszerei a viktoriánus korban. És ez még közel sem minden! Tucatnyi kisebb-nagyobb rejtély, érdekesség is elhangzik, az egyiptomiak játékaitól kezdve, a fáraó erőpróbáján át híres történelmi eseményekig bezárólag, de épp így szó esik az ókori hierarchiáról, a nők helyzetéről, divatról, szépségiparról vagy magukról, az istenekről is. Lazításként pedig bizonyos időközönként előkerül egy-egy játékos feladat, akár teszt, akár sütés vagy építés formájában, amit maga az olvasó is kipróbálhat. Példának okáért lehet piramist építeni, és tesztelni azon rejtélyét, miszerint a belsejében nem romlik meg  a sajt, ókori finomságokat sütni-főzni,  vagy játszani.

Mindent egybevetve tehát úgy gondolom, olyan ismeretterjesztő könyv ez, ami kortól és nemtől függetlenül mindenki számára érdekes lehet. A kamaszok számára azért, hogy lássák, a történelem közel sem olyan unalmas és száraz, mint ahogyan az az iskolában tűnik, felnőtteknek pedig a nosztalgia és móka kedvéért.
Én a magam részéről minden sorát imádtam, kevesebb mint két óra leforgása alatt felfaltam az egészet, hogy aztán napokig boldogítsam a családot újonnan megszerzett ismereteimmel. Az arcukat tekintve ők kevésbé örültek ennek, de engem szinte szétfeszített a megszerzett tudás ereje és izgalmassága. Csak ajánlani tudom! Ó, és a régebbi verzióhoz képest ez javított, aktualizált változat, amit a megfelelő helyeken jeleznek is.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő:-
Kedvenc jelenet: a sok új infó
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: RRRrrrrrettentő töri #1, önállóan olvasható




Nyereményjáték


Játékunk során egy kis fejtörő kalandra hívunk benneteket. Minden állomáson találtok egy állítást, nektek pedig el kell döntenetek róla, hogy igaz vagy hamis. De egyet se féljetek, amennyiben hibáztok, nem fog rátok rontani egyetlen vérszomjas múmia sem!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Kleopátra volt Egyiptom utolsó fáraója




Nézzetek be a többi állomásra is

03/27 Spirit Bliss Sárga könyves út - Idézetek
03/28 Könyv és más
03/29 Dreamworld - Borítók
03/30 Spirit Bliss Sárga könyves út
04/01 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése