2021. október 18., hétfő

Frank Schwieger - Merlin és bandája


A Kolibri kiadónak köszönhetően ezúttal a középkorba, Merlin világába látogathatunk el Frank Schwieger könyvével. Tartsatok velünk a turnén, öt tagunk mondja el a véleményét a sorozat legújabb részéről, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy saját példányt belőle.


Frank Schwieger: Merlin és bandája - Lovagkor újratöltve
 
Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9789634378020
Oldalszám: 256 oldal
Fordító: Veress Kata

Fülszöveg:
Legendás történetek a legnagyobb lovagkori arcokról!
Tényleg olyan kalandos volt a középkor? Hogyan tudta Arthur kihúzni a sziklából a híres Excalibur kardot? És miért fürdött meg Siegfried a sárkányvérben? Hogy nézett ki egy lovagi vár? Hogyan lett Robin Hood a tolvajok fejedelme?
Ha szívesen villognál legendás tudásoddal, ezt a könyvet neked találták ki!
A lovagkori történelem legizgalmasabb sztorijai vadiúj csomagolásban – Merlin, a nagy varázsló vezényletével.
Vigyázat, a könyv súlyos, nyolc napon túl gyógyuló nevetőizomgörcsöket okozhat!

Saját véleményem:
A történelem általában két érzelmet vált ki az emberekből: néhányan odáig van érte, míg a többség vonakodik tőle. Vonakodik, mert könnyű porosnak, avíttnak, unalmasnak és száraznak bélyegezni, holott egyáltalán nem az. Minden csak tálalás kérdése, történelmünk ugyanis telis-tele van kalandokkal, izgalmakkal, intrikákkal és képtelenebbnél képtelenebb eseményekkel. 
Talán egykori tanárnőmnek köszönhetem a történelem iránti rajongásomat, hisz Éva néni minden egyes alkalommal olyan mérhetetlen szenvedéllyel mesélt az ókor eseményeitől kezdve, a középkor vérzivataros századain át, egészen a tizennyolcadik század viszályaiig, hogy könnyű volt minden egyes alkalommal kiszakadni az engem körbeölelő világ valóságából és átélni szavait. Sokszor úgy éreztem, mintha egy izgalmas mesét vagy regényt hallgatnék. Frank Schwieger pedig pontosan ugyanezt teszi: kalandokba rántja olvasóját. Vagyis ahelyett, hogy tűpontos, ámde száraz tényeket közölne vele, élménydús utazásra hívja. 
 
Az úti cél ezúttal a középkor, mely kiegészül az Arthur mondakör három ikonikus alakjával, Merlinnel, Arthurral és Nimuéval, a tó úrnőjével. Rajtuk kívül még további tizennégy történelmi- vagy legendabeli alak teszi tiszteletét és meséli el élete legfontosabb cselekedetét. Ám az eddigi könyvektől eltérően most nem egy népcsoport köré összpontosul a kötet, hanem többfelé ágazik (írek, britek, izlandiak, franciák, spanyolok, németek és svájciak), a közös nevezőt pedig maga a történelmi korszak jelenti. Illetve ebben az esetben az ősz szakállú Merlin is, aki picit beletrollkodik mindenki életébe - ám úgy vélem, ennyi szerzői szabadság bőven megengedhető egy gyerekkönyv esetében.
A Merlin és bandája viszont nem csak témája miatt rendhagyó, hanem az általa megjelenített személyek miatt is, a szerző ugyanis több olyan alaknak is bemutatkozási lehetőséget biztosít, akikről ritkán hallani történelem órákon. Ilyen például Tell Vilmos, Siegfried, Brünhilde, Jean de Metz, Elisabeth, Till Eulenspiegel, Tell Walter vagy Tell Vilmos. De az ismertebb nevek is (Don Quijote, Trisztán és Izolda, Robin Hood és Marian, Jeanne D'Arc) rengeteg érdekességgel szolgálnak. Furfangos próbák, bátor hőstettek, igaz szerelmek és valóságos tragédiák elevenednek meg a lapokon, hol humoros, hol kissé nagyképű, hol pedig gyermekien őszinte tálalásban. 
 
Mindezt figyelembe véve a Merlin és a bandája remek "játszva tanulj" típusú kötet, olyan, ami jócskán megkönnyíti a tanulást. Gyerekként - de igazából még felnőttként is - sokkal befogadhatóbbá, egyszersmind élvezhetőbbé teszi a történelem szárazságát ez a lazára vett mesélési mód, amiben az egyes szereplők pajtásként tekintenek az olvasóra. Az illusztrációk karikatúra jellege, illetve a humor pedig kellő mértékben tompítja a középkor kegyetlenségét. Szóval, ha szeretnétek kalanddá varázsolni és már fiatalabb korban megszerettetni a gyerekekkel ezt a tantárgyat, akkor bátran ajánlom. De persze ettől függetlenül is aranyos olvasmány lehet.


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő:Jeanne D'Arc, Nimue
Kedvenc jelenet: Till Eulenspiegel görbetükre és furfangos csele
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Mitológia újratöltve #4, önálló kötet
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Merlin és barátai kalandjait sok film feldolgozta már. Ezúttal a képek alapján azt kell megírnotok, hogy az adott filmekben mely színész játszotta Merlint. A feladatotok, hogy beírjátok az adott színész nevét a rafflecopter doboz megfelelő helyére.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

10/10 Spirit Bliss Sárga könyves út
10/11 Olvasónapló
10/13 Könyv és más
10/15 Readinspo
10/17 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése