2022. december 10., szombat

K. F. Breene - A rózsák romjai

 
K. F. Breene: A rózsák romjai
 
Kiadó: Álomgyár
ISBN: 9789635705382
Oldalszám: 368 oldal
Fordító: Varga Bella

Fülszöveg:
Megmenthetném, ​de örökre tönkretenne.
Mindnyájan az őrült király átkától szenvedünk. Királyságunk az Idő foglya lett. Megbéklyózott minket a sötét alku, amelyet a néhai király kötött a Démonnal, aki most a pusztulásunkra tör. Az egyetlen, aki még életben tartja ezt a királyságot, nem más, mint a Szörnyeteg, a trónfosztott herceg. Ő a Tiltott Erdő vándora, és olyan végzet sújtja, amely a halálnál is rosszabb.
Ő az egyetlen reménységünk. És egyben az én rémálmom.
Elkapott, amikor beléptem a Tiltott Erdőbe. Halállal kellett volna büntetnie, de megkegyelmezett. Azonban mindennek ára van. A kastélyában kell éljek, a foglyaként. A saját céljaira akar felhasználni.
Az egész feledésre ítélt királyságot felszabadíthatnám, amelyet a Démonkirály hatalma elzárt a világtól, de ahhoz közel kell kerülnöm a Szörnyhöz. Meg kell szelídítenem, oda kell adnom magamat neki. Abba azonban belehalnék.
K. F. Breene, a USA Today, a Wall Street Journal és a Washington Post bestsellerszerzője egy sötéten szexi fantasysorozattal mutatkozik be a magyar olvasóközönségnek. A Szépség és a Szörnyeteg szenvedéllyel és veszéllyel megfűszerezett újramesélése garantáltan rabul ejti majd az olvasókat.

Saját véleményem:
A szemfülesek már észrevehették, hogy az Álomgyár kiadó új zsáner felé nyitott, s immár fantasy könyvek is megtalálhatóak a kínálatukban. Elsőként a Méz és hamu udvara érkezett, amit én magam is nagyon szerettem, másodikként pedig K. F. Breene-től A démonkirály átka sorozat nyitókötete. 
A rózsák romjai egy négyrészes sorozat első része, aminek legfőbb érdekessége, hogy egy felnőtteknek szánt Szépség és a Szörnyeteg retelling, ami jócskán bővelkedik tizennyolc pluszos tartalomban, méghozzá az igen rázós fajtából.

"Mi mind levertek és nyomorultak vagyunk. Egymást kínozni, ez az egyetlen, ami maradt nekünk."

A történet egy elátkozott királyságról szól, melynek falui egymástól elszigetelődtek, olyannyira, hogy aki megpróbálja elhagynia a sajátját, holtan végzi. A kötet hősnője, Finley is egy ilyen, középkori szintre visszasüllyedt falucskában él testvéreivel és haldokló édesapjával. Falujukban nincsen áram, az egész hely nagyon sivár és ingerszegény, ráadásul egy rejtélyes betegség is évről évre egyre jobban tizedeli a lakosságot. Finley és az általa megalkotott ellenszer az egyetlen, ami valamelyest képes lassítani a kór lefolyásán. A gond csak az, hogy a teához szükséges növény egyedül a Tiltott Erdőben terem meg, ahol démonok, egyéb fenevadak és maga a szörnyeteg portyázik.
Finley azonban kemény, badass csaj, férfiakat megszégyenítő tudással és bátorsággal veti bele magát akár a vadászatba, akár a gyógynövényszerzésbe. Egyik alkalommal viszont hiba csúszik a számításaiba, a szörny meglátja, s másnap este a házuk előtt vár rá, hogy magával hurcolhassa kastélyába. Finleynek nincs más választása, ha meg akarja védeni családját, a fenevaddal kell tartania annak furcsa kastélyába.
Na, de egy hozzá hasonló nagyszájú, tettvágytól buzgó lány mégsem törődhet bele abba, hogy örök időkre a kastély és a szörnyeteg foglya legyen, amikor faluja és az egész királyság jövője a tét! A kérdés csak az, hogy ki Nyfain, az elrabéója, és Finley hogyan vethet véget az egész királyságot sújtó átoknak, amit a démonkirály szabadított rájuk? De a legfontosabb: mit kell tennie azért, hogy válaszokat kapjon?

Nos, őszinte leszek veletek: K. F. Breene-nek sikerült meglepnie, méghozzá igen keményen - hogy stílusos legyek. Számítottam rá, hogy A rózsák romjai erotikában bővelkedő, szenvedélyes fantasy lesz, tele spicy jelenettel, de arra, amit valójában kaptam, nem. A történet első fele egy teljesen átlagosnak mondható, izgalmas, pörgős fantasy, ami jó retellinghez híven halad az eredeti történet nyomvonalán (itt-ott pedig érzékelhetően hajaz Sarah J. Maas acotarjára is), s egyre bentebb rántja világába az olvasót. Ám ahogy Finley átlépi Nyfain kastélyának küszöbét, ott elszabadul a pokol, vagy talán helyesebb lenne pornó partinak neveznem, tele orgiával, őrülettel és minden egyébbel, amit csak el tudtok képzelni. Akad szörnyecske ruhás, meleg szexőrült barát, ritmusra vonatozó férfiak, egymást kényeztető nők, maszkos és mindenfélétől begerjedő emberek/lények.
Nem tartom magam prűdnek, a szex életünk részét képezi, ennek ellenére van egy határ, amit az olvasmányaimban én magam nem szeretek túllépni, mert ahogy ez megtörténik, számomra onnantól már nem komfortos a könyv, kényelmetlenül érzem magam. A rózsák romjai pedig bőségesen túl van ezen a határon trágárságával és indokolatlan nyerseségével. Nem fogok hazudni, nekem ez most - nagyjából a századik oldaltól - nem jött be: túl alpári volt, sokszor nem is tudtam eldönteni, hogy kiakadjak vagy szimplán nevessek az abszurditásán. És ezt nagyon sajnálom, mert ha a pornó és káromkodás cunami mögé nézek, akkor pontosan látom, mennyire jó is lehetett volna ez az egész.
Ugyanakkor tudom, hogy nem vagyunk egyformák és sokan rajonganak a rázós tartalmú könyvekért. Elsősorban tehát azoknak ajánlanám A rózsák romjait, akik bírják a keményvonalas erotikát, nem riadnak vissza a csúnya beszédtől, és szeretnének egy igazán formabontó, dark romance-jellegű Szépség és a Szörnyeteg retellinget olvasni. Az alapkoncepció jó, a karakterek érdekesek, a többi pedig egyéni ízléstől függ.


Pontszám: 5/3 (ebben benne van a kiadó zsánerre való nyitottsága és a történet első száz oldala)
Kedvenc szereplő: Finley
Kedvenc jelenet: Finley éjszakai lopakodása a bagollyal, fával - az nagyon hangulatos lett
Negatívum: trágárság és a pornó részek
Borító: 5/4
Sorozat: A démonkirály átka #1
Megtetszett? Vidd haza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése