2022. december 8., csütörtök

Steve Richardson - Sári nyuszi és a gyógyító szeretet

 
A Manó Könyvek kínálatában elérhető ez a szemet gyönyörködtető és szívmelengető történet. Sári nyuszi bebizonyítja a legkisebbeknek, hogy semmi sem lehetetlen, ha az ember elég kitartó. A kreatív munka és a sok energia végül meghozza a gyümölcsét.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg Sári nyuszi történetét, ha pedig mellétek áll a szerencse meg is nyerhetitek a könyv egy példányát.
 
 
Steve Richardson: Sári nyuszi és a gyógyító szeretet
 
Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789635842353
Oldalszám: 48 oldal
Fordító: Morcsányi Júlia

Fülszöveg:
Vajon sikerülhet-e egyetlen nyuszilánynak szembeszállni a nehézségekkel, meglepni Mókus Miklóst meg a többi állatot, és megnyerni a nagy lombházépítő versenyt?
Amikor elkezdődik az iskola, Mókus Miklós, akinek az édesapja a város legnagyobb építkezési vállalatának a tulajdonosa, lombházversenyre hívja ki a barátait. Mindenki megdöbben, amikor Selyemtappancs Sári, aki soha még egy szöget sem ütött be életében, és segítőtársa sincsen, szintén benevez a versenybe… nyúlfarknyi esélye azonban mégis van a győzelemre. És ahogy felgyorsulnak az események, Sári megmutatja, hogy megannyi váratlan ötlet lapul a tarsolyában.
Ezt a szemgyönyörködtetően illusztrált, bűbájos mesét arról, hogy aki hisz magában, a körülmények dacára is nyerhet, biztosan újra és újra kezükbe veszik majd a gyerekek.

Saját véleményem:
A Sári nyuszi és a gyógyító szeretet címe és borítója együttesen sokat elárul a tartalomról, ugyanis Steve Richardson történetének középpontjában a lombházépítés és a szeretet mindent felülmúló ereje áll. Nem véletlenül, hisz ez a kötet - nyilvánvaló szerepe mellett - egyfajta tisztelgés is a szerző testvére előtt, aki éppen ugyanolyan betegséggel küzd, akárcsak a főszereplő nyuszilány kisöccse.

"Mondjátok csak, miért nem rendezünk egy lombházépítő versenyt? Mindenki épít egy lombházat, aztán szavazással eldöntjük, kié a legjobb."

Sári nyuszi meséje végtelenül bájos és szívmelengető mind tartalmát, mind pedig külsőségeit - pontosabban illusztrációit - tekintve. Azt talán már többször is említettem nektek itt, blogon, hogy leginkább azokat a meséket és mesekönyveket részesítem előnyben, amik szépek, kedvesek és olyan üzenetet közvetítenek, amikre véleményem szerint valóban szükségük van a gyerekeknek. Nos, Steve Richardson éppen egy ilyen sztorit álmodott meg, visszaidézve gyerekkorom tanulságos, s nem mellesleg bűbájos állatmeséit. 
A történet középpontjában egy lombházépítő verseny áll, amit az iskolás állatgyerekek egymás között hirdetnek meg. A cél az, hogy a lehető legjobb, legnagyobb lombházat építsék meg, lepipálva társaikat. 
Noha mindenki lelkesen áll neki, a hencegő Mókus Miklós, akinek az apukája építési vállalkozó, markában érzi a győzelmet, s ezt rendre hangoztatja is... különösen Selyemtappancs Sárinak, a szegény nyuszilánynak, aki csak magára számíthat.
Sári egy jóravaló, okos nyuszilány, aki anyukájával és beteg kisöccsével él együtt, s minden pénzük elmegy a kisfiú kezeléseire. Sárinak tehát se családi segítsége, se anyagi forrása nincs ahhoz, hogy elkészíthesse lombházát. És itt jön a képbe a történet által közvetített üzenet: ha hiszünk magunkban, merünk álmodni és próbálkozni, és szívből teszünk dolgokat, nem önös érdekből, akkor bármilyen szituációból győztesen kerülhetünk ki. 
Sári által a gyerekek láthatják, hogy nem mindig a legrövidebb út a megoldás, hogy tervezni, szervezni, álmodni kell. A kis nyuszilányt sokkal magasztosabb célok vezérlik Mókus Miklós legyőzésénél, ő nem nyerni szeretne, hanem örömet okozni az erdő lakóinak és segíteni édesanyján, illetve műtétre váró kisöccsén. 

Egyszerre mókás és megható történet ez, ami a verseny miatt izgalmas, ugyanakkor érzékenyítő is. Bevallom, nem sok mesekönyvvel találkoztam, ami mert beteg gyerekről írni, s a kicsik nyelvére, gondolkodásmódjára, illetve lelkivilágára hangoltan beszélni erről a témáról, holott igenis fontos. Sok családban vannak beteg gyerekek, számukra reményt adhat Sári nyusziék története, míg az egészséges lurkók számára fontos tanulságokat. És persze az sem elhanyagolható szempont, hogy vizuálisan is léleksimogató élmény végiglapozni ezt a könyvet. Elképesztően gyönyörűek, részletgazdagok az illusztrációi. Engem még felnőttként is teljesen elvarázsolt. 

A Sári nyuszi és a gyógyító szeretetet szívből ajánlom mindenkinek, ha az ünnepekre hangolódnatok (hisz ez egy évszakokon átívelő történet, ami a karácsonyi ünneplésben csúcsosodik ki), vagy egészen egyszerűen szeretnétek a csemetének egy kedves, bájos, szeretetre méltó könyvvel kedveskedni. Sári nyuszi kiváló példakép, egyben azonosulásra alkalmas karakter: egyszerű, hétköznapi lány álmokkal és jószándékkal. Véleményem szerint a mai világban több hozzá hasonló, agresszió mentes figurára lenne szüksége a gyerekeknek.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Sári
Kedvenc jelenet: karácsonyozás, könyvkuckó
Negatívum: olvastam volna hosszabban
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Ebben a játékban az erdei állatokra fogunk koncentrálni. Minden állomáson találtok egy állatot elrejtve, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, hogy kinél melyik kisállat lapul, majd beírni a nevét a Rafflecopter megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!




Nézzetek be a többi állomásra is

10/06 Csak olvass!
10/08 Dreamworld
10/10 Könyv és más

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése