2022. december 5., hétfő

Emma Lira - Bújj a bőrömbe


Az Alexandra Kiadó jóvoltából megjelent hazánkban Emma Lira fordulatos regénye, mely a szépség és a szörnyeteg valódi történetét dolgozza fel. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják annak a férfinak a történetét, akinek születése pillanatától kezdve újra és újra bizonyítania kellett, hogy az emberek világába tartozik. De vajon létezhet happy end egy olyan ember számára, akit a kutya fiának csúfolnak? Győzedelmeskedhet az ész, a kedvesség és a szív, vagy ez csak a tündérmesék kiváltsága?
Kövesd turnénkat, ismerd meg a Bújj a bőrömbe történetét és vidd haza a kiadó által felajánlott regény egy példányát!

 
Emma Lira: Bújj a bőrömbe
 
Kiadó: Alexandra Kiadó
ISBN: 9789635824182
Oldalszám: 544 oldal
Fordító: Kiss Viktória

Fülszöveg:
1547-ben, ​az éj leple alatt a tenerifei barlangok egyikében egy fiatal nő ad életet gyermekének. Az őt segítő asszonyok iszonyodva kapják szájuk elé a kezüket: a kis újszülött testét tetőtől talpig szőr borítja. Ez lehet az istenek büntetése azért, mert apja szent nőre vetett szemet? Vagy talán az apja nem is ember, hanem valamiféle démon, a kutyaisten? A kisfiúnak születése pillanatától újra és újra bizonyítania kell, hogy az emberek világába tartozik. Sorsa gyermekként a francia királyi udvarba sodorja, ahol az uralkodó különleges lehetőséget kínál esélyét kínál neki: a királyi neveldébe küldi, ahol a nemesek gyerekeivel, hercegekkel és hercegnőkkel tanulhat együtt. Rövidesen utoléri a szerelem is, de vajon győzedelmeskedhet intelligenciája, kedvessége, erénye segítségével előnytelen külseje felett? És vajon érdekében áll-e bárkinek a királyi udvarban, hogy a vadember megtalálja a boldogságot?
A spanyol Emma Lira fordulatos regénye a szépség és a szörnyeteg igaz története – nem pont úgy, mint a tündérmesében.

Saját véleményem:
A Szépség és a Szörnyeteg, mint oly' sokaknak, nekem is az egyik kedvenc mesém, szeretem az általa közvetített üzenetet, miszerint a belső értékek az igazán fontosak, nem az, milyen a külsőnk. A tiktokot pörgetve néhány héttel ezelőtt szembejött velem egy videó, ami ennek a sztorinak az eredeti történetéről és alakjairól szól. Az alig néhány perces összefoglaló ellenére Petrus Gonsalvus megpróbáltatásokkal teli élete nagyon megragadott és napokkal később is a fejemben motoszkált. 
Szokták mondani, hogy nincsenek véletlenek, ugyanis néhány nap elteltével belebotlottam Emma Lira regényébe, ami éppen az eredeti alapokhoz nyúl vissza, s egyfajta történelmi fikcióként tárja az olvasó elé a Szörnyeteg karakterének valódi ihletőjét, s tündérmesébe egyáltalán nem illő történetét.

"– A szerelem minden akadályt legyőz, Barbet. Ha teljes szívedből szeretsz valakit, a tiéd lesz."

A Bújj a bőrömbe egy igazán különleges kötet, ami a retellingek korában nem újragondolja a Disney klasszikusát, hanem éppen fordítva: a kezdetekhez repíti az olvasót, s azt a - helyenként kissé kiszínezett - valóságot ismerteti meg vele, ami később számos feldolgozás, film, mese, regény ihletőjéül szolgált. Ennél fogva ez a könyv meglehetősen őszinte és tényszerű. A regényes forma sokszor elvész a történelmi tények sűrűjében, párbeszédek helyett pedig hosszas leírásokkal teli. Nem az a típusú regény, amin végigszaladhat az ember, ehhez idő kell. 
Én magam rajongok a történelemért, alapvetően könnyen átlátom a rokoni szálakat és dátumok tekintetében sincsenek gondjaim, ám a Bújj a bőrömbe még nekem is keményen feladta a leckét. Egy meglehetősen hatásos nyitás után (amiben megismerhetjük az éppen világra jövő furcsa gyermeket, akit csak az isteni csoda ment meg attól, hogy megöljenek) egyből a dolgok közepébe vág a szerző, és tekervényes mondatokba szőve megannyi történelmi alak nevét, kapcsolatrendszerét puffogtatja, időt sem adva arra, hogy az ember feldolgozhassa az olvasottakat. Idő, türelem és nyitottság szükségeltetik ahhoz, hogy be tudd fogadni, megérteni és átlátni az egyes nézőpontkarakterek helyzetét. Ám ahogy fogynak a lapok, úgy válik egyre olvasmányosabbá, érthetőbbé és szerethetővé ez a nem mindennapi történet. 

Emma Lira több évtizedet átölelően, három nézőpontkarakter által, négy részre tagoltan mutatja be milyen volt a 16. századi udvari élet, hogyan kezelték a Petrushoz hasonló, különleges embereket, milyen sors jutott a király fattyának, és a lánynak, akinek meggyilkolták a családját. Háború, politika, babona, megvetés, lenézés, megaláztatás itatja át a lapokat, miközben a szerző gondos kutatómunkájának hála feltárul előttünk egy ritka genetikai rendellenességel született férfi és az őt kísérő nők életútja. 
Petrus Gonsalvus nem megszületett, hanem megszülték, hogy világrajövetele pillanatától megvetéssel tekintsen rá a világ, s egyfajta cirkuszi látványosságként, kutyákhoz hasonló bánásmódban részesítsék. Noha útja Tenerifétől egészen a francia királyi udvarig és még tovább tartott, valójában jóval nagyobb utat járt be, megmutatva, hogy mi magunk vagyunk önnön sorsunk kovácsai: kellő szorgalommal, akarattal, igyekezettel, kedvességgel és intelligenciával szinte bármit elérhetünk. Még akkor is, ha a kilátásaink nem túl fényesek.
A kérdés csak az, hogy mindezek az erények mennyit számítanak a szerelemben? A külső vagy a belső győzedelmeskedik végül? Egyáltalán, lehet-e boldog olyasvalaki, aki más, mint az átlag? Aki megbotránkoztatja és szórakoztatja az embereket, s akit leginkább állat- mintsem emberszámba vesznek? Vajon képes-e egy szépséges leány olyan férfit szeretni, akinek az egész testét vastag szőrzet borítja?
Nos, a választ nem árulom el, olvassátok el és ismerjétek meg Petrus Gonsalvust, az egykor élő, létező "Szörnyeteget".

Mindazonáltal fontos megjegyeznem, hogy bár a  Bújj a bőrömbe tartalmaz romantikát, mégis inkább történelmi fikciónak nevezhető, mintsem romantikus lányregénynek. Elsősorban akkor ajánlom, ha nem riadtok meg a száraz, sokszor túlkomplikált történelmi tényektől, szálaktól, és szeretnétek megismerni honnan is ered a Szépség és a Szörnyeteg eredeti története. 


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Petrus
Kedvenc jelenet: Petrus születése
Negatívum: az eleje nagyon száraz és túl bonyolult egy regényhez képest
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Az egyik legkedvesebb tündérmesénk a Szépség és a Szörnyeteg, ami számtalan filmkészítőt is megihletett már… És hát ki másé is lehetne a főszerep mostani játékunk során, mint a Szörnyetegé? Mostani játékunk során tehát olyan színészeket keresünk, akiknek alkalma nyílt megformálni ezt a karaktert.
Minden állomáson láthattok egy képet, rajta a Szörnyeteg valamelyik megformálójával, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírni az adott színész nevét.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

11/29 Spirit Bliss Sárga könyves út
12/01 Csak olvass!
12/03 Utószó
12/05 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése