2022. december 17., szombat

Katherine Arden - Apró terek

 
Katherine Arden: Apró terek
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634571063
Oldalszám: 192 oldal
Fordító: Roehnelt Zsuzsanna Lilla

Fülszöveg:
Hátborzongató, ​rabul ejtő kísértettörténet.
A tizenegy éves Ollie egy tragikus veszteség után csak a könyvekben talál vigaszt. Így amikor a folyónál egy őrült nővel találkozik, aki egy könyvet akar a vízbe dobni, Ollie ellopja a könyvet, és elmenekül. A kötettel borzongató történetet ismer meg egy lányról és két fivérről, akik szerelmesek voltak belé – és egy „mosolygó férfival” kötött furcsa alkuról. A baljós kísértet valóra váltja az ember legkedvesebb vágyát, azonban a legmagasabb árat kéri érte.
A történet magával ragadja Ollie-t, egészen a másnapi osztálykirándulásig a Párás Völgy tanyára, a rémisztő történetű helyi gazdaságba. Ott a könyve szereplőinek sírjába botlik. Lehet, hogy a „mosolygó férfi” története igaz? Ollie-nak nincs túl sok ideje a válaszon gondolkodni. A hazafelé vezető úton lerobban az iskolabusz, a különös buszsofőr pedig dermesztő tanácsot ad a rábízott gyerekeknek: „Jobb, ha elindultok. Ha leszáll az este, értetek is eljönnek.” A sötét valóban gyorsan ereszkedik rájuk, amikor Ollie karórája riasztó visszaszámlálásba kezd, és ezt írja ki: FUSS.
Csak Ollie és két osztálytársa engedelmeskedik a buszvezető figyelmeztetésének. Ahogy a trió elindul az erdőbe, a körülötte álló madárijesztők mintha figyelnék őket… Ollie-nak pedig felrémlik a furcsa nő különös tanácsa: „Kerüld a tágas tereket. Maradj az apróknál!” És ezzel egy jólesően borzongató, hajmeresztő kaland kezdődik el.
Leendő klasszikus. Fedezd fel!

Saját véleményem:
Katherine Arden neve a hazai olvasóközönség számára nem ismeretlen, hozzá köthető az Északi erdő legendája trilógia is. Az én figyelmemet azonban middle grade regénysorozata, pontosabban annak első része, az Apró terek keltette fel, hála néhány kedves ismerősömnek. Tudni kell rólam, hogy bár nem szokásom horrorkönyveket olvasni, ugyanakkor végtelenül odáig vagyok a halloweenért, és már évek óta keresgéltem valami igazán ütős, ünnephez illő regényt. Lehetőleg olyat, ami nem haladja meg a para-szintemet. Egy gyerekeknek íródott könyvtől pedig még senki nem csinálta össze magát... Ugye? Hát...

"Akárhová mész ebben a gyönyörű, rettenetes világban, vár rád egy kísértetmese."

Ahogy a fülszöveg is írja, az Apró terek egy hátborzongató kísértettörténet, ami tulajdonképpen egy könyvvel kezdődik. Az anyukáját gyászoló, tizenegy éves Ollie már nem az a kislány, aki egykor volt, egyedül a könyvekben lel némi vigaszt. Így amikor hazafele úton meglátja, hogy egy furcsa idegen a folyóba készül dobni egy könyvet, kiragadja a kezéből és hazateker vele, nem törődve a nő figyelmeztetésével. A kötet két fivérről szól, akik ugyanabba a nőbe szeretnek bele, ám ahogy Ollie egyre inkább elmélyed történetükben, úgy bontakozik ki előtte életük tragédiája, amiben rejtélyes szerepet játszik egy mosolygó férfi is.
A kislányt teljesen lenyűgözi a könyv, de mielőtt kideríthetné, mi történt a testvérekkel és szerelmük tárgyával, kénytelen részt venni az iskolai kiránduláson, ami a Párás Völgybe vezet. Míg Ollie osztálytársai a vidéki gazdálkodásról tanulnak, ő elbóklászik és belebotlik könyve főszereplőinek sírjába. Innentől kezdve az események rémisztő fordulatot vesznek, ijesztő buszsofőrjük előbb sarokba szorítja a sírkertben, majd a hazafelé tartó, lerobbant buszon kísérteties jóslatokat súg a kislánynak, arra biztatva, hogy fusson és keressen apró tereket magának. Ahogy alábukik a nap, kezdetét veszi az élet-halál verseny erdőn-mezőn-elhagyatott pajtán keresztül.
A kérdés csak az, hogy sikerül-e Ollie-nak és a két vele tartó osztálytársának megmenekülniük, vagy az életre kelt madárijesztők őket is elhurcolják? És mi köze a lánynál lévő könyvnek a valósághoz? Ki a mosolygó férfi és mit akar? Megéri alkut kötni vele?

Azt hiszem, egyetérthetünk abban, hogy a ködös-madárijesztős-kukoricaföldes horrorsztoriknál nincs ijesztőbb a világon. Ahogy a történetben leszállt az éjszaka, a mezőt és erdőt ellepte a köd, s a három gyerek versenyfutásba kezdett, én csomóba szorult gyomorral, torkomban dobogó szívvel, lélegzetvisszafojtva olvastam a fejezeteket, teljes parában. Mert az a helyzet, hogy ez egy félelmetes jó kísértetsztori! Katherine Arden lendületes stílusa remek hangulatteremtéssel és fordulatokban gazdag cselekményvezetéssel párosul, melynek köszönhetően könnyű bevonódni a történetbe. Az ember szinte maga előtt látja az összevissza masírozó madárijesztőket, akik megpróbálják kikaparni és magukhoz ragadni a gyerekeket, együtt izgul, fél és borzong velük miközben kísértetpajtákban bóklásznak, szellemekkel társalognak és megpróbálják kicselezni az életükre törő alakokat.
Mindemellett Ollie-nak és kis barátainak saját problémáikkal és személyes kapcsolataikkal is szembe kell nézniük, mi több a megmentett könyvéből ismerős alakok is rendre felbukkannak, tovább mesélve saját történeteiket. Nagyon összetett, érdekes sztori ez, érzelmekben, kalandokban és izgalmakban gazdag.

Örülök, hogy engedtem magam elcsábulni, jól esett borzongani, és tulajdonképpen mindent, sőt még annál többet is megkaptam, amit elvárok egy jó kísértettörténettől. A szereplők szerethetőek voltak, jól működött a dinamikájuk, a hangulatfokozó elemek is csúcsra pörögtek, de a legjobban az tetszett, hogy minden mindennel összefüggésben állt, és addig nem érhetett véget a játék, amíg végig nem játszották. Kegyetlen, nagy tétű játék volt, épp mint gyerekkorom egyik klasszikusa, a Jumanji. És ahogy ott, úgy itt is jól működött az, hogy a szereplők tudták, hogy csak egyetlen út vezet kifele, mégpedig az, ha ezt az egészet végigcsinálják, lehetőleg együtt-élve.
Nem tudom, gyerekek számára mennyire lenne ijesztő, az biztos, hogy én iszonyat parában voltam a könyv végéig, nem számítottam rá, hogy tényleg ennyire creepy lesz. Viszont szívből ajánlom mindenkinek, aki szeretne egy brutálisan jó kísértetsztorit olvasni, vagy halloweeni olvasmányt keres magának. További előnye, hogy bár sorozatról van szó, az Apró terek önálló, kerek egészet alkot, bevezetéssel, tárgyalással, lezárással. Olvassátok! És kerüljétek a madárijesztőket!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Ollie, Brian, Coco
Kedvenc jelenet: pajta, és az órás instrukciók, meg a vége
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Apró terek #1, önállóan olvasható
Megtetszett? Vidd haza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése