2022. december 22., csütörtök

Tess Wakefield - Bíbor szívek

Tess Wakefield: Bíbor szívek
 
Kiadó: Álomgyár
ISBN: 9789635705788
Oldalszám: 368 oldal
Fordító: Goitein Zsófia

Fülszöveg:
Csupán ​színjáték?
Cassie Salazar és Luke Morrow nem is különbözhetnének jobban. A nagyszájú Cassie esténként egy austini bárban keresi a kenyerét, miközben minden álma, hogy énekes-dalszövegíró legyen. Luke újonc a hadseregben, és nemsokára harcba küldik a tengerentúlra. Számára a katonai szolgálat jelenti a megnyugvást. Egy nap azonban találkozik a lánnyal a bárban, és mindkettőjük élete megváltozik.
Cassie-ről kiderül, hogy cukorbeteg, így az egekbe szöknek az egészségügyi kiadásai. Amikor találkozik régi barátjával, Frankie-vel, ajánlatot tesz a férfinak: jobb egészségbiztosítás fejében hozzámegy feleségül, a házasoknak járó pluszjuttatást pedig felezik. Amikor Frankie nemet mond, jóképű, de idegesítően komoly barátja, Luke vállalja, hogy feleségül veszi Cassie-t, akinek fogalma sincs, mi a férfi házasságkötési szándékának valódi oka.
A Netflixen nagy sikert aratott azonos című film alapjául szolgáló regénnyel robban be a magyar irodalmi köztudatba Tess Wakefield amerikai írónő. Ebben a feledhetetlen szerelmi történetben a két főszereplőnek félre kell tennie a különbségekből adódó ellenérzését, hogy a házasságuk valódinak tűnjön… Egy tragédia hatására azonban hirtelen elmosódik a határ a valóság és a színlelés között.

Saját véleményem:
Az Álomgyár kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Tess Wakefield regénye, a Bíbor szívek,  mely leginkább a Netflix nagysikerű adaptációja miatt lehet ismerős az itthoni közönség számára. A történet hősnője Cassie, egy zenészi ambíciókat dédelgető huszonéves lány, aki meghökkentő lépésre kényszerül, hogy fedezni tudja orvosi számláit.

"(...) az Úr nyugalmat ad, hogy elfogadják, amin nem tudnak változtatni, bátorságot ad, hogy megváltoztassák, amin változtatni tudnak, és bölcsességet ad, hogy meg tudják különböztetni egyiket a másiktól."

Miután kiderül, hogy Cassie 2-es típusú cukorbeteg, hirtelen az egész élete a feje tetejére áll. Kórházi számláját nem tudja miből fedezni, a gyógyszerei és speciális étkezése pedig olyan sokba kerül, amit félállásból, a lakbér összege mellett képtelen kigazdálkodni. Anyjához, aki állandóan a jogi egyetem miatt noszogatja, nem akar fordulni, így kétségbeesett döntésre szánja el magát. Felkeresi gyerekkori barátját, Frankie-t, aki épp az afganisztáni frontra készül és arra kéri, kössenek látszat házasságot. Cassie katonafeleségként megkaphatná az egészségügyi biztosítást, ráadásul extra anyagi juttatásban is részesülnének, csakhogy a fiú nemet mond. Ám idegesítő katonatársa, a seggfej Luke Morrow kapva kap az alkalmon, s nem törődve a lebukás veszélyével, belemegy az alkuba.
Cassie-nek és Luke-nak mindössze néhány napja marad arra, hogy elintézzék a papírokat, összekössék az életüket, és hihető előadást nyújtsanak, mint szerelmesek. A tét nem kisebb, mint a szabadságuk, ugyanis az efféle házasságkötés bűncselekménynek minősül az extra haszon miatt.
De vajon sikerül mindenkit átverniük? Mire kell Luke-nak a pénz? És mi történik, ha Luke-ot baj éri a fronton? Cassie képes lesz kilábalni az adósságaiból és azt csinálni, amit szeret: zenélni? Vajon fel tudja futtatni zenekarát? Ilyen és ehhez hasonló kérdések határozzák meg a történet cselekményét.

A Bíbor szívek egy tipikus amerikai életérzést sugarzó mű, ami hűen prezentálja, mennyire meghatározó szerepet játszik az ottani átlagemberek életében a haza szeretete és védelme, ezzel együtt a katonaság, illetve ugyanígy a különféle tiltott szerek használata, de többek között a szerző kitér az egészségügyi állapotokra is. S tulajdonképpen pont ez utóbbi indítja el a történetet azzal, hogy Cassie-nek vissza kell fizetnie a kezelési költségeket és biztosítást kell szereznie. Amerika egy egészen más kultúra, sok tekintetben talán lazább, mint az európai, ám jogszabályait tekintve keményebb - és ez bizony kevés regényben mutatkozik meg, holott nagyon is hozzátartozik a valósághoz. Tetszett, hogy a szerző nem félt megmutatni az amerikai élet árnyoldalait, kezdve a drogok használatától, a bűncselekménynek minősülő álházasságon át, egészen az egészségügyi helyzetig - még ha nem is mindig tudtam megérteni a főhősnő negatív jellegű megnyilvánulásait. Amikből valljuk be, nem kevés jutott. Cassie személyében egy meglehetősen morally grey karaktert kapunk. Nem könnyű őt megérteni, azonosulni vele, és bizony sokszor feszegeti az olvasó idegeit, mindezzel együtt viszont egy igazán nyers és őszinte figura, aki követi a vágyait. Ha ezt el tudjuk fogadni, akkor könnyű sodródni a történettel, ami viszi magával az embert. Olvasmányos, gördülékeny, néha talán túlságosan is. 
Az érintett problémaköröket és fordulatokat tekintve egy viszonylag rövid történetről van szó, ami rövid, velős fejezetekből és váltakozó szemszögekből áll. Cassie mellett betekintést nyerünk Luke gondolat- és érzelemvilágába, aki látszólag nagyon más típusú karakter, mint a lány, de hozzá hasonlóan ő is küzd a démonaival. 
Számomra Luke fejezetei sokkalta érdekesebbek, egyben szerethetőbbek voltak, márcsak azért is, mert jól működött nála a javulás útjára lépő katonaszerep. Míg Cassie ingadozik jó és rossz között, addig a srác szeretné maga mögött tudni sötét múltját és talpra állva rendezni életét - na meg a testvérével való viszonyát. De ha az ember épp az afganisztáni frontra készül, nem mindig könnyű tisztának maradni, és ellenállni a csábításnak. A valódi megpróbáltatások viszont csak egy bizonyos rész után kezdődnek, ahol a látszat házasokra új, sokszínű próbatételek várnak. A kérdés az, hogy merre viszi őket az útjuk? Cassie és Luke még jobban eltávolodnak egymástól az őket ért események hatására, vagy kapcsolatuk szorosabbá válik? Nem árulom el, olvassátok el!

A Bíbor szíveket elsősorban azoknak ajánlom akik hozzám hasonlóan nem látták még a Netflix adaptációját, és szeretnének egy tipikus amerikai életérzéseken alapuló katona-zenész románcot olvasni. Meglehet, nem tökéletes regény, ám a hibái, hiányosságai és furcsaságai ellenére nagyon szerethető, fiatalos és élvezetes. Engem vitt a lendülete, szinte faltam a lapokat. Pontosan erre a fajta egyszerű, sodró lendületű románcra volt most szükségem ahhoz, hogy ki tudjak szakadni a hétköznapok mókuskerekéből. 


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Luke
Kedvenc jelenet: szemezés
Negatívum: a Toby szál és Cassie bizonyos dolgokhoz való hozzáállása 
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése