2023. április 24., hétfő

Liz Braswell - Ami enyém volt rég


A Manó könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent a Sorsfordító történetek legújabb kötete, az Ami enyém volt rég. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Liz Braswell történetét Aranyhajról, melyben úgy tűnik, a mágikus hajú lány haja gyógyítás helyett veszéllyel fenyegeti az emberek életét.
Tartsatok velünk és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát.
 
 
Liz Braswell: Ami enyém volt rég
 
Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789635843060
Oldalszám: 496 oldal
Fordító: Hermann Alexandra

Fülszöveg:
Hogy ​megmentsék királynőjük és születendő gyermeke életét, a hűséges alattvalók mindenfelé keresik a gyógyító erejű Aranyvirágot… ehelyett azonban véletlenül a Holdvirágot viszik el a palotába. A csillogó virág meggyógyítja a királynőt, aki egészséges lánygyermeknek ad életet. A kislány haja ezüst, mint a fényesen világító hold. Ám ezüst hajának veszélyes varázsereje van: gyógyítás helyett kárt tesz másokban. A királyság biztonsága érdekében Rapunzel hercegnőt egy nagytudású boszorkány, Gothel asszony gondjaira bízzák, és egy toronyba zárva éli az életét.
Rapunzel tizenkilenc évet tölt a torony falai között. Elfogadja, hogy az embereket meg kell védeni mágikus hajától. Amikor végül úgy dönt, hogy elhagyja az egyetlen otthont, amit valaha ismert – hogy láthassa a lebegő fényeket, melyek minden évben megjelennek az égen a születésnapján –, két tolvaj társaságában váratlan kalandokba keveredik. Az egyikük Gina, a feltörekvő törvényen kívüli, a másik pedig Flynn Rider, a körözött bűnöző. Rapunzel ráébred, hogy a története, a mágikus haja és a jövője sokkal több meglepetést tartogat, mint azt valaha képzelte.

Saját véleményem:
Szerintem nincs a Földön olyan Disney rajongó, aki ne szeretné Aranyhaj történetét. Nekem is nagy kedvencem, így talán nem meglepő, ha azt mondom, rettentően vártam már, hogy a Sorsfordító történetek hazai kiadása elérkezzen a toronyba zárt lány kötetéhez. Izgalmamat egyedül a szerző neve, pontosabban az általa jegyzett részek minősége árnyékolta be, minthogy sem az Egy új élmény, sem a Hol volt, hol nem volt nem tartozott a kedvenceim közé. 

"Még a világ legderűsebb embere is néha maga alá kerül egy magánzárkában – mert a torony végső soron az volt."

Az Ami enyém volt rég más, mint a sorozat korábbi részei, ugyanis a szerző itt nem valóságként próbálta meg ábrázolni Aranyhaj és Flynn Ryder történetét, hanem dupla csavart alkalmazva, megmaradt a mesei vonalnál. A Sorsfordító történetek jellegzetessége, hogy a már jól ismert sztori egy ikonikus pontjánál bekövetkezik valamiféle csavar, ami teljesen más útra tereli a szereplőket, akik ennek ellenére mégis ugyanott kötnek ki a végén, mint az eredetiben. Nos, ebben az esetben két ilyen csavarról is beszélhetünk. Az első és számomra legmeglepőbb az Brendan és tizenhat éves rákos húga, akik azzal próbálják meg elütni a kemoterápia ridegségét, hogy filmeznek. Daniella nagy Aranyhaj rajongó, így folyamatosan a mesét nézné vagy olvastatná magának, bátyja azonban rettentően unja már. Inkább előáll egy ötlettel, miszerint elmesélné Aranyhaj történetét, csak épp újragondolva. Ennek a változatnak a legszembeötlőbb változtatása az, hogy Rapunzel anyukája nem az aranyvirág, hanem a Holdvirág főzetét issza meg, melynek köszönhetően gyermeke ezüst színű hajjal látja meg a napvilágot, és ahelyett, hogy gyógyító erő lakozna benne, megöli azt, aki hozzáér. 

Liz Braswell feldolgozása egészen rendhagyó, s rá jellemzően komorabb hangulatú, ugyanakkor tartalmasabb is. Nem csupán új, friss dinamikát hozó szereplőkkel egészíti történetét, hanem a régi karaktereknek is mélységet, na meg teret ad. Ennek köszönhetően, már a regény kezdetén megismerkedhetünk Rapunzel szüleivel, akik a birodalom érdekeit szem előtt tartva kénytelenek lemondani nehezen fogant gyermekükről, és egy ismeretlen boszorkány (Gothel) gondjaira bízni. Hatalmas döntés, nagy áldozat, mellyel a királynő is csak úgy tud valamelyest megbirkózni, hogy felkarolja a birodalom árváit - akik közül kettő ugyancsak jelentős szereppel bír. 
Mindeközben ott van az ezüsthajú, toronyba zárt gyermek, aki tudja, hogy nem hagyhatja el otthonát/börtönét, mert azzal kockára tenné mások életét... mégis szeretne kimozdulni, megnézni a választott születésnapján felszálló fényeket.  
Ismerős alap? Naná, hisz ez mégiscsak az Aranyhaj újragondolása. 
Ugyanaz a folytatás? Nagyon nem! 
Az Ami enyém volt rég egy sokkal komplexebb történetet mesél el annál, mint amit ismerünk, és Rapunzel is jóval kiforrottabb személyiség. Természetesen továbbra is ugyanaz, akit a mesefilmekben megszerettünk, csak épp van lehetőségünk arra, hogy mélyebb szinten is megismerjük őt, a gondolatvilágát, s mindazt, ami benne dúl vagy amire vágyik. A regény pedig rengeteg morális problémát vet fel, kezdve a lány bebörtönzésétől, a kizsákmányolásán át, egészen a hazugságok végeláthatatlan soráig. Ugyanis Gothel felismeri a Rapunzel képességében rejlő anyagi hasznot. S mi lehetne hatalmasabb fegyver az uralkodók kezében, mint egy olyan lány, aki a hajával képes ölni? Ám mielőtt a gonosz banya nyélbe üthetné az üzletet, Ezüsthaj megszökik. Útra kel, hogy felkeresse Flynn Rydert, a körözött bűnözőt, akiről úgy véli, segítségére lehet. A Csús Kiskacsába érve azonban megismerkedik Ginával, aki épp belekóstolva a kalandorok életébe, felajánlja Ezüsthajnak, hogy elviszi Flynnhez, s mindeközben akaratlanul is szemléltet vele egy merőben más árva-mostohaanya kapcsolatot. Ismert és új kalandok sora vár Rapunzelékre, történelmi személyek, régi és új karakterek színesítik ezt a hihetetlenül izgalmas, s csavaros kalandot, ami tartalmazva az eredeti mese esszenciáját, új élményt ad. 
Amennyiben szeretitek Aranyhaj történetét, és szívesen merülnétek el benne, ezúttal némi csavarral kiegészülve, szívből ajánlom Liz Braswell regényét. Nem tökéletes, itt-ott bele lehetne kötni, ugyanakkor sodró lendületű, szerethető és lélek simogató. Engem nagyon meglepett - és a szó jó értelmében. 


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Rapunzel, Flynn, Gina
Kedvenc jelenet: Flynn-Ezüsthaj jeleneteket imádtam
Negatívum: egy-két logikátlanság
Borító: 5/5
Sorozat: Sorsfordító történetek, önállóan olvasható
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek az Aranyhaj mesében elhangzó dalokat. Minden állomáson olvashattok egy kissé hiányos dalszöveg részletet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, mi az az egy szó, ami hiányzik és azt beírni a rafflecopter megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


“Virág nyílj ki már
…… feszítsd szét
Hozd vissza nekem
Ami enyém volt rég
Szórd az illatát
Szórd csak szerte szét
Hagyd hogy láthassam
Ami enyém volt rég
Enyém volt rég”




Nézzetek be a többi állomásra is
04/12 Utószó
04/14 Dreamworld - extra
04/16 Hagyjatok! Olvasok!
04/18 Csak olvass!
04/20 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése