2023. április 16., vasárnap

Elizabeth Hoyt - A bosszú csókja


Nemrégiben a General Press Kiadó újabb Elizabeth Hoyt regény fordításával örvendeztette meg a történelmi románc rajongóit. Ezúttal egy új sorozat, a Greycourt széria bevezető darabja került a könyvesboltok polcaira.
bevezető
 
 
Elizabeth Hoyt: A bosszú csókja
 
Kiadó: General Press
ISBN: 9789634527565
Oldalszám: 320 oldal
Fordító: Ács Eleonóra

Fülszöveg:
Egy öntörvényű, független nő
Freya de Moray a Bölcs Nők titkos társaságának tagja. Egy botrányba keveredett nemesi család leszármazottjaként évek óta álnéven, társalkodónőként dolgozik a londoni arisztokráciának. A megbocsátás azonban nem tartozik az erényei közé. Így amikor Harlowe hercege, az a férfi, aki tönkretette a bátyja életét, felbukkan a vidéki mulatságon, azt teszi, amit minden Bölcs Nő tenne a helyében: bosszút forral.
Egy férfi, aki a múltja rabja
Christopher Renshaw-t, Harlowe hercegét zsarolják. Azért, hogy a titkait megőrizze, a férfi beleegyezik, hogy részt vegyen egy olyan házi mulatságon, ahol egyszer s mindenkorra le szeretne számolni a múltja árnyaival. Amikor azonban a vidéki társaság tagjai között felismeri Freyát, rájön, hogy a bajai még csak most tetőznek. Freya ugyanis mindent tud azokról a bűneiről, amelyeket a legszívesebben elfelejtene. A nő igazi veszedelem számára, de érzéki csábításának mégsem tud ellenállni. De vajon mit tesz akkor, amikor kiderül, hogy a nő élete is veszélyben van?

Saját véleményem:
Elizabeth Hoyt neve számomra egybeforrt a történelmi romantika zsánerével. Pontosan tudom, hogy amit egy ilyen jellegű olvasmánytól várok, azt nála nagy eséllyel megkapom. Így hát izgatottan vetettem magam bele legújabb sorozatának nyitókötetébe, mely egy izgalmakban bővelkedő, ellenségekből szeretők típusú románc a 18. század derekán. 

"- Hölgyem, kereste maga valaha is a békét az életében?
Freya akaratlanul is elhúzta a száját.
- Őszintén szólva, nem."


A Greycourt sorozat egy három család életét meghatározó tragédiára épül, mely alapjaiban változtatja meg három barát életét, közvetve kihatva családjaikéra is. Mindennek fényében igen beszédesnek tekinthető a magyar cím, ami remekül utal a főszereplő páros kapcsolatára, ugyanis Freyát a bosszúvágy élteti. Úgy gondolja, hogy a családját ért szörnyűségek okozója nem más, mint gyerekkori szerelme, bátyja legjobb barátja, Christopher Renshaw. Az a férfi, aki sokévnyi száműzetés után hercegi rangra emelkedve tér vissza Londonba, lubickolva busás vagyonában.
Freya életében azonban nagyobb prioritást élvez a Bölcs Nők titkos társaságában betöltött szerepe és munkája, legalábbis addig, míg egyik küldetése során nem pont Harlowe hercegének hintóját választja menedékéül. A férfi előtt térdelve szikrát kap gyűlölete, s mindez egyre hevesebb izzásba kezd, amikor mindketten ugyanazon a vidéki eseményen kötnek ki. Míg a herceg egy zsarolási ügy miatt látogat el a partira, addig Freya társalkodónőnek álcázva magát azt szeretné megakadályozni, hogy elfogadjanak egy boszorkányüldözési törvényjavaslatot. Ez utóbbi a Bölcs Nők társaság halálos ítélete-, egyben a boszorkányüldözési perek ismételt kezdete lenne. Szervezetük ugyanis felvilágosult, korabeli feminista társaságként működik, s küzd azokért a nőkért, akik áldozatául estek a férfiak felsőbbrendű viselkedésének. A makacs skót lány álcája azonban veszélybe kerül a herceg felbukkanásával, hisz a férfi bármelyik pillanatban felismerheti egykori cimborája tűzről pattant kishúgát.

A bosszú csókja egy igazán mozgalmas sorozatkezdő kötet, olyan, ami egyszerre több szálat mozgat. A gyilkosságtól elkezdve, egy furcsa körülmények között elhunyt asszony ügyén át, egészen a boszorkányüldözésig mindenféle egyéb izgalmi faktor gondoskodik arról, hogy az olvasó egy pillanatra se érezze úgy, hogy unatkozik. És ha mindez nem lenne elegendő, akkor van itt még zsarolási ügy, bosszúvágy, családi tragédiák, félreértések, kiházasítási kérdések, feminizmus, na meg persze izzó romantika. Utóbbi számára remek alapot szolgáltat Freya és a herceg közt feszülő ellentét, amit kezdetben még tovább hevít a férfi tudatlansága, pontosabban az, hogy nem ismeri fel Freyát, míg az pontosan tudja, kicsoda Christopher. Üdítő adok-kapok csatáik humorban és szenvedélyben bővelkedőek, az események alakulásával pedig kapcsolatuk is egyre hevesebb.
A hűvös, kimért, komoly tragédiakat megélt herceg remekül kiegészíti az erős, makacs jellemmel bíró lányt, aki korát meghazudtoló felvilágosultsággal, s elszántsággal rendelkezik. Míg Freya szabadszájúsága, s merészsége az, ami kedvezően hat Christopherre. A férfira, akiben a társadalom vagyonos herceget, nem pedig embert lát. Freya az egyetlen, aki mindenféle teketóriázás nélkül szembe mer vele szállni, jócskán kibillentve őt komfortzónájából. 

Mindent egybevetve, A bosszú csókja egy igazán eseménydús történet, szerteágazó történetszálakkal megspékelve. Szórakoztató, lendületes, heves és romantikus, olyan, ami kikapcsolja, egyben feltölti az embert. Nem tökéletes, a felvázolt problémák aránya nincs reális arányban az oldalszámmal (helyenként pedig zavaró a modern káromkodás/kifejezés), engem mégis magával ragadott. Szerettem olvasni és kiszakadni a szürke hétköznapokból, jól esett Freya makrancossága, illetve az abból fakadó hunoros adok-kapok. Kíváncsian várom a folytatást és az új szereplőket. 


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Freya, Christopher, Tess
Kedvenc jelenet: hímzés, az "első beszélgetés vidéken"
Negatívum: kicsit talán túlzsúfolt a sztori
Borító: 5/5
Sorozat: Greycourt #1
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani blogturnénk minden állomásán Elizabeth Hoyt idehaza megjelent műveivel kapcsolatos kérdéseket találtok. A helyes válaszokat a rafflecopter megfelelő dobozába beírva várjuk.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

Elizabeth Hoyt hány katona legendáját mesélte el egyik sorozatában?




Nézzetek be a többi állomásra is


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése