2023. április 29., szombat

Axie Oh - A lány, aki a tenger alá esett


A Könyvmolyképző jóvoltából hazánkban is megjelenik Axie Oh nagysikerű, A lány, aki a tenger alá esett című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják ezt a különleges és szívet melengető történetet, melynek középpontjában maga a remény és a sors kettőse áll.
Tartsatok velünk, nyerjétek meg a kiadó által felajánlott könyv egy példányát, s fedezzétek fel Axie Oh ázsiai mitológián alapuló, varázslatos világát.
 
 
Axie Oh: 
A lány, aki a tenger alá esett
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789633992067
Oldalszám: 312 oldal
Fordító: Neset Adrienn

Fülszöveg:
A végzet nem téved.
Mina otthonát 100 éve viharok pusztítják. A Tengeristen dühös, és haragját csak igazi menyasszonya csillapíthatja.
A falu minden évben feláldoz egy lányt, hátha pont ő a vágyott menyasszony. Amikor Mina bátyjának szerelme, Sim Cshong kerül sorra, Mina feláldozza magát, és beugrik a vízbe a lány helyett. A Szellemek birodalmába kerül, ahol elképesztő kalandok várnak rá egy titokzatos lord és cimborái, démonok, istenek és istennők, szellemek és misztikus lények között.
A szerelem is megtalálja, ám nem a Tengeristen mellett. Vagy mégis? Vagy mégsem? A sors ahhoz köti, akihez tartozik.
Világszerte elsöprően sikeres, Publishers Weekly Bestseller, NPR Best Book Awards 2022, Indigo Best YA Book of 2022, New York Times bestsellerkötet.
Koreai mítoszokra, mesékre épülő, elbűvölő történet.
Hagyd, hogy magával ragadjon!

Saját véleményem:
Megmásítható a sors? Olyan kérdés ez, amire az emberiség ősidők óta keresi a választ. Az általános vélekedés szerint sorsunk elkerülhetetlenül és kivédhetetlenül befolyásolja életünket, hatással van annak jelentősebb eseményeire. S ezt az emberi ésszel felfoghatatlan hatalmat szeretjük isteni befolyásnak vélni. De vajon tényleg így van? Akarva-akaratlan el kell tűrnünk a nekünk szánt sorsot, vagy ha kellő akarattal és elszántsággal rendelkezünk, képesek vagyunk befolyásolni azt, ezzel akár azt is kockáztatva, hogy szembemegyünk a tradíciókkal, istennel/istenekkel? Nos, Axie Oh erre keresi a választ A lány, aki a tenger alá esett c. regényében, ami tulajdonképpen a The Tale of Shim Cheong c. koreai népmese modernizált, feminista átirata.

"A sors is bejárhat több utat."

A történet főszereplője a tizenhat esztendős Mina, akinek faluját száz éve tengeri viharok tépázzák. Az emberek, hogy csillapítsák a Tengeristen haragját, minden évben feláldoznak számára egy megfelelő korú lányt, bízva benne, hogy egyszer megtaláljak azt a menyasszonyt, aki örök időre békét hoz számukra. Újfent erre készülnek, ám Mina, látva bátyja abbéli gyötrelmét, hogy hamarosan elveszti szerelmét, úgy dönt feláldozza saját magát, és Sim Cshong helyett ő ugrik a vízbe. A csere azonban felbolygatja a Szellemek birodalmát, ahol Mina meglepve tapasztalja, hogy a Tengeristen valamiféle átoktól sújtott álomban ragadt, a meggyengült birodalom pedig szétesőben van. Ám mielőtt a lány felocsúdhatna, elrabolják a lelkét, majd a visszaszerzésére tett kísérletei által rengeteg kalandba és életveszélyes összecsapásba keveredik, miközben szellem barátokra lel, ellenségekbe fut, s részévé válik egy különleges szerelmi történetnek, ahol a sors, az akarat, a hűség és a szív vív ádáz csatát.

Axie Oh egy igazán különleges, sokszor álomszerűnek tetsző történetet vetett papírra, olyat, aminek lírai szépsége épp annyira elkápráztatja az olvasót, mint a Szellemek birodalmának egzotikussága - vagy maga az ázsiai kultúra. Minden ízében különleges és megragadó. Mina személyében pedig egy korát meghazudtoló erejű lányt ismerhetünk meg, aki egyfelől alázattal fordul népe történetei és hagyományai felé, ugyanakkor bátran szembe is száll azokkal, amennyiben a szíve úgy diktálja. A regény során folyton-folyvást feszegeti a határokat, s attól sem retten vissza, ha szembe kell szállnia sorsával. És bár én nem ismerem a történet alapjául szolgáló koreai népmesét, ennek ellenére a szerző által közvetíteni kívánt girl powert - ami meghatározó eleme a cselekménynek -, nagyon is éreztem.
Minának rengeteg kihívással kell szembenéznie, megannyi próbatétel vár rá, melyek során hol az ereje, hol a kitartása, hol pedig a lelke vagy épp a szíve mérettetik meg. S noha alapvetően egy karakterfókuszú regényről van szó, az olvasót is számos impulzus éri, kezdve a pergő cselekménytől, a szédítő fordulatokon át, egészen a káprázatos háttérvilágig. Ez utóbbi teljes egészében az ázsiai kultúrán és mitológián alapszik, ennek megfelelően különféle sárkányokkal, imugikkal, lényekkel, ősökkel és istenekkel találkozhatunk. Magát, a Szellemek birodalmát pedig úgy képzeljétek el, mint egy istenek által felosztott birodalmat, ahol minden háznak megvan a maga feladata és működési rendszere. 
A történet konfliktusát egyrészt maga Mina adja, másrészt párhuzamosan azzal, ahogy a lány felfedezi és egyre jobban megismeri a birodalmat, kibontakozik előttünk egy nagyobb horderejű konfliktus is, ami az istenek hatalmi játszmáiból fakad. Hisz adott egy elátkozott Tengeristen, aki nem látja el a feladatát, nem védelmezi a birodalmát. Ezt ugyan megteszik helyette mások, de hogy miért, hogyan és mennyire fenntartható módon nem árulom el. Azt viszont igen, hogy épp a védelmezők zord parancsnoka lesz az, aki kénytelen-kelletlen kapcsolatba keveredik Minával, amikor is a lány és közte megjelenik egy csak számukra látható piros fonal. Hogy mindez mit jelent és hogyan küzdenek meg ellentétes érzéseikkel, az a történetből kiderül. 

A lány, aki a tenger alá esett egy gyönyörű és szívet melengető mese a reményről. És még annyi minden! Szavakkal leírhatatlan az élmény, amit ad. Szívből ajánlom, ha szeretnél egy különleges, megható, ugyanakkor reményteljes, fordulatokban bővelkedő regényt. Meg persze akkor is, ha kedveled az ázsiai kultúrát, mitológiát, imádod a fantasyt és a leheletfinomságú romantikát. Nálam az év olvasmánya lett!


Pontszám: 5/5***
Kedvenc szereplő: Mina, Sin, Maszk, Dai, Miki, Kirin, Namgi
Kedvenc jelenet: Mina és Sin, Az ősök
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Axie Oh regényében kiemelkedő szerep jut egy bizonyos piros fonálnak, ami összeköti azokat, akik egymáshoz tartoznak. Így hát mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, hogy szerintetek melyik regényszereplő, kinek a társa lehet, kivel kötné össze a piros fonál. Ne ijedjetek meg, ha találtok becsapós kérdést, előfordulhat, hogy több válaszlehetőség is jó.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Kivel köti össze Magnus Bane-t a képzeletbeli piros fonál?
1) Will Herondale 2) Alec Lightwood




Nézzetek be a többi állomásra is

04/29 Dreamworld
04/30 Csak olvass!
05/01 Readinspo
05/02 Dreamworld - Idézetek
05/04 Hagyjatok! Olvasok! - Borítómustra
05/05 Könyv és más
05/06 Utószó
05/07 Kelly és Lupi olvas
05/08 Sorok Között
05/09 Fanni’s Library
05/10 Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése