2023. április 14., péntek

Maddison Michaels - A megsebzett úrnő


Maddison Michaels: A megsebzett úrnő
 
Kiadó: Álomgyár
ISBN: 9789635705283
Oldalszám: 480 oldal
Fordító: Farkas Melinda

Fülszöveg:
Kaphat ​második esélyt a szív?
Constance Campbell, Kilmaine hercegnéje valamikor hitt abban, hogy csak egy hercegre van szüksége ahhoz, hogy boldog legyen – ám rá kell jönnie, hogy a férje igazi szörnyeteg. Az összetört és vigasztalhatatlan nő álarc mögé rejti nyomorúságát… még gyerekkori barátja, Alec előtt is szerepet játszik.
Dr. Alec McGuiness újra Skóciában találja magát, ahol azt a nőt kell megvizsgálnia, akinek egykor szívét ígérte. Miután Connie sok-sok évvel ezelőtt visszautasította, jól tudja, szerény orvosi keresetéből nem tud megfelelő életet biztosítani a nő számára. De amikor Kilmaine hercegét hidegvérrel meggyilkolják, és a hercegnét gyanúsítják, Alec rádöbben, hogy mindenáron meg kell védenie egykori szerelmét azoktól, akik rá akarják kenni a gyilkosságot.
Szökés közben Connie átéli azt a szabadságot, amiről korábban csak álmodott, majd váratlanul vonzódni kezd a férfihoz, aki oltalma alá vette. De ha sikerül is kivívniuk a szabadságát és tisztázni a nevét, vajon Constance képes lesz újra kitárni a lelkét valakinek?
Maddison Michaels, a Ruby Awards díjas szerző két érzelmileg sebzett ember szívbe markoló szerelmi történetét meséli el ebben a regényében, ahol a tőle már megszokott ármányban és fordulatokban sem lesz hiány.

Saját véleményem:
Harmadik kötetéhez érkezett Maddison Michaels Szentek és Szélhámosok sorozata, melyben az előző kötetekből megismert Dr. Alec McGuiness lép elő főszereplővé, szépséges partnere pedig nem más lesz, mint az első részből ismert Huntington hercegének húga, a pokoli házasságban sínylődő Constance Campbell.

"- Hát nem érted? Én téged akarlak, úgy, ahogy vagy."

A megsebzett úrnő a korábbi kötetekhez hasonlóan egy sodró lendületű, pergő történet, mely a zsáner sajátosságain túlmenően megrázó témát taglal, nevezetesen a családon belüli erőszakét.
Connie látszólag tökéletes házasságban él férjével, Kilmaine hercegével, ám mindez szemfényvesztés. A férfi valójában egy vérbeli szörnyeteg, rendszeresen veri és megerőszakolja őt, Connie pedig azon kívül, hogy eltitkolja sebeit, senkitől sem remélhet segítséget. Tulajdon anyja megveti, bátyjával nem léphet kapcsolatba, ráadásul gyerekkori barátja, Dr. Alec előtt is szerepet kell játszania, amennyiben nem akar újabb verést kapni. Egy váratlan fordulatnak köszönhetően azonban mégis ő lesz az, aki segítő jobbot nyújt, amikor a hercegnének menekülnie kell. 
A meggyötört testű és szívű nő számára nem marad más lehetőség, mint bízni egy férfiban, amennyiben nem akar gyilkosság vádjával bitófára vagy elmegyógyintézetbe kerülni. Csak és kizárólag úgy élheti túl, ha maga mögött hagyja otthonát, s megpróbálja tisztára mosni a nevét. Mindez viszont nem egyszerű amikor az ember nyomában ott lohol a rendőrség, valamint a fejvadászok hada, míg a valódi gyilkos mindent elkövet annak érdekében, hogy egyre nagyobb slammasztikába sodorja őt. 

Maddison Michaels regényeire jellemző módon ismét egy olyan akciódús történetről van szó, amiben folyamatosan pörögnek az események.  Connie és Dr. Alec egyik kalamajkából keveredik a másikba, miközben megkísérlik kideríteni, ki állhat a gyilkosságok hátterében, és megpróbálnak eljutni Alec klánjának birtokára. Útjuk számos megpróbáltatást tartalmaz a szó minden értelmében. Ahhoz, hogy a skót orvos biztonságba juttathassa és tisztára moshassa szíve hölgyének nevét, ki kell cselezniük a nyomukban lihegő férfiakat, utánajárni a birtokukban lévő bizonyítékoknak és túlélni a gyilkos játszmáját. Bordélyokon, orvosokon, fogadókon, s legfőképp sötét titkokon kell átvergődniük, miközben önnön érzéseikkel is kénytelenek szembenézni. ...merthogy mindkettejük életében meghatározó szereppel bír a család, azon belül is az ilyen-olyan kapcsolatok hiánya, ráadásul romantikusnak nem nevezhető tapasztalataik is jócskán befolyásolják egymással való viszonyukat. 
A családon belüli erőszak témája bármilyen kontextusba helyezve erős és komoly, olyan, ami felett nem lehet átsiklani. Alapjaiban határozza meg az adott mű hangulatát. 
Pont emiatt A megsebzett úrnő más, mint a sorozat korábbi kötetei, nem annyira könnyed és humoros. Viszont rendkívül formabontó! A történelmi romantikus zsánerében ritka az a szerző, aki be meri vezetni olvasóját a kor sötétebb, kevéssé romantizált részébe, nem úgy Maddison Michaels, aki rendre feszegeti a határokat. Most épp azzal, hogy bepillantást enged a 19. századi nők alárendelt viszonyába, továbbá kitér arra, miként tárgyiasították őket a férfiak, vagy, hogy mennyire fogyóeszköznek számítottak akkoriban a prostituáltak. 
Connie személyében tehát egy sokszorosan sérült nőt kapunk, akinek nem csupán a testét törték össze, hanem az álmait is. Minek után szörnyűséges dolgokat volt kénytelen átélni, a férfiak iránti bizalma romokban hever, teste pedig önkéntelen védelmező üzemmódban működik. Ekképp a Dr. Aleckel való viszonya lassabb, hiába van meg köztük a vonzalom, rengeteg akadályt kell leküzdeniük a valódi beteljesedésig. Főként úgy, hogy a másik fél egy szerelmi csalódáson átesett, makacs skót. 

Mindent egybevetve, tagadhatatlan, hogy ez az egyébként önállóan is olvasható befejező rész más, mint a korábbiak. A témájából fakadóan nem annyira könnyed és fesztelen. Ugyanakkor A megsebzett úrnő egy igazán lendületes, és eseménydús történet, amiben a romantika mellett nagy hangsúly kerül a nyomozásra is.  Szereplőink útját rejtélyes gyilkosságok, életveszélyes összecsapások, sötét titkok és mindent felemésztő vágy kíséri. A kérdés csak az, hogy lehet-e jövője két sérült embernek, vagy van az a pont, amikor a rossz élmények felülírják az érzéseket? 
Noha hiányoltam az előző kötetek fesztelenségét, s laza könnyedségét, ami feloldotta a krimi szálak brutalitását, szerettem Dr. Alec és Connie duóját. Élvezet volt elmerülni kettejük történetében, s velük együtt nyomozni, vágyakozni. 
Ha szeretnétek egy igazán különleges és formabontó regényt, akkor ne habozzatok! A zsáner rajongói garantáltan megtalálnak benne mindent, ami élvezetessé tesz egy történelmi romantikust, hisz Maddison Michaels megfelelő arányban keveri a romantikát és akciót, miközben remek korrajzot ad a 19. századról - beleértve annak árnyoldalát is. 


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Alec, Connie
Kedvenc jelenet: Alec féltékenysége otthon
Negatívum: valami pici könnyedség hiányzott
Borító: 5/5
Sorozat: Szentek & Szélhámosok #3, önállóan olvasható
Megtetszett? Vidd haza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése