2023. június 13., kedd

Krystal Marquis - Davenport család

 A Davenport család egy hamisítatlan történelmi romantikus regény, mely négy lány életét követi nyomon a 20. század eleji Amerikában, akiknek nemcsak a fiatalok mindennapi problémáival kell megküzdeniük, de a bőrszínűk miatti megbélyezéssel is. Tarts bloggereinkkel a Davenport család turnéján, és ha velünk játszol, egy példány is a tiéd lehet a regényből!
 

Krystal Marquis: Davenport család
 
Kiadó: Menő Könyvek
ISBN: 9789635843169
Oldalszám: 432 oldal
Fordító: Balássy Fanni

Fülszöveg:
Romantikus ​történelmi fikció a Bridgerton és az Emily Párizsban rajongóinak!
A Davenport család lány tagjai, szolgálójuk és legjobb barátnőjük egy forrongó időszakban próbálják megtalálni az útjukat az életben és a szerelemben.
1910-ben járunk, Chicagóban. A vagyonos és tekintélyes Davenport család rangját William Davenport, az egykori rabszolga harcolta ki. Fényűző körülmények között élnek, szolgákkal, ezüst étkészlettel és ragyogó partikkal, a szerelmet keresve – még ott is, ahol nem kellene.
A gyönyörű Olivia az alkalmas férjjelöltet keresi, míg meg nem ismerkedik a karizmatikus emberi jogi harcos Washington DeWhight-tal, és fel nem szikrázik köztük a levegő. A fiatalabb lányt, Helent sokkal inkább az automobilok érdeklik, mint a szerelem – csakhogy rövidesen nővére udvarlójához kezd vonzódni. Amy-Rose, a szolgálójuk saját üzletről álmodozik, és egy olyan férfiról, aki sosem lehet az övé: Olivia és Helen bátyjáról, Johnról. A férfira Olivia legjobb barátnője, Ruby is szemet vetett, bár úgy tűnik, kevés sikerrel, míg családja nyomására flörtbe nem kezd, egy másik férfi érdeklődését felkeltve.
A Davenport család-sorozat első kötete az amerikai történelem és a fekete polgárjogi harcok egy kevéssé ismert korszakába vezet el, C. R. Patterson és családjának igaz történetére alapozva. A fordulatos, magával sodró könyvben négy elszánt fiatal nő küzd azért, hogy a saját útját járhassa és a szerelemre is rátaláljon.

Saját véleményem:
Sokszor említettem már, hogy a történelmi romantikus zsánere nagyon közel áll a szívemhez, élvezettel falom az ilyen típusú könyveket. Ennek fényében naná, hogy megakadt a szemem Krystal Marquis debütáló regényén is, ami amellett, hogy formabontó módon egy színes bőrű családot helyez előtérbe, pluszban még gyönyörűséges éldekorálást is kapott itthon. Ember legyen hát a talpán, aki ellent tud állni neki!

"Szerintem a legnehezebb, amit tehetünk, hogy eldöntjük, mi mit akarunk, és elindulunk a felé."

A történet tulajdonképpen egy történelmi fikció, melynek alapját C. R. Patterson és családjának története inspirálta. Hazai körökben kevésbé ismert az úriember neve, ám érdemes tudni róla, hogy ő volt az első, aki afroamerikai autóipari vállalatot alapított. Éppen úgy, mint a regény középpontjában álló Davenport család feje, aki a 20. század elejére képes volt kitörni a rabszolgasorból, s egészen az elit legfelsőbb osztályai közé emelkedni. Ám ahhoz, hogy családja jövője és helye biztosítva legyen, három gyermekének is úgy kell viselkednie és cselekednie, ahogyan azt a társadalom és az etikett megkívánja. Csakhogy ez közel sem olyan egyszerű, mint ahogyan hangzik...
Míg Olivia élvezettel tesz eleget feladatainak, addig húga, Helen fűzők és etikettórák helyett inkább automobilokat bütyköl, bátyjuk szíve pedig szolgálólányukért dobog hevesebben. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a család üdvöskéje a hozzá való férfi helyett inkább egy emberi jogi harcosért kezd el epekedni, míg tényleges udvarlója húga szívét dobogtatja meg. Johnt, a fiútestvért pedig Helen legjobb barátnője szeretné behálózni.

A Davenport család egy igazán szerteágazó, több karaktert és szálat mozgató, lassabb tempójú regény, melynek fókuszában nem csupán a romantika van jelen, hanem az amerikai történelem fekete társadalmának polgárjogi harcai is. Ebben a különleges történetben négy, mindenre elszánt lány küzd azért, hogy beteljesíthesse szíve vágyát, miközben egytől-egyig olyan férfiba szeretnek bele, aki társadalmi vagy egyéb szempontból nem hozzájuk illő. Mindemellett pedig betekintést nyújtanak a huszadik század eleji életbe, a nők alárendeltségébe, elnyomásába, és az elit elszigetelt világába. 
Fontos kihangsúlyozni, hogy ez egy igen lassú ütemű, látszólag eseménytelen történet, olyan, amiben nem a vad szenvedélyeké vagy a pergő cselekményé a főszerep. Könnyed limonádé, ami a rasszizmus és a női lét mellett a főszereplő lányok ön- és útkereséséről szól. Épp ezért nem való mindenkinek. Ha te jobban kedveled a fókuszált, céltudatos és lendületes sztorikat, akkor rossz helyen jársz. Ha viszont érdekel a történelem, szereted a karakterközpontú, fejlődésorientált, egyben szerteágazó könyveket, akkor a Davenport család a te olvasmányod!


Pontszám: 5/3
Kedvenc szereplő: Helen
Kedvenc jelenet: Helen és a nevelőnő
Negatívum: az én ízlésemhez mérten túl lassú, eseménytelen
Borító: 5/5
Sorozat: Davenport család #1
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


A Davenport család egy igazán izgalmas történelmi romantikus, ezért mostani játékunkban a műfaj híres képviselőit keressük. A feladat csupán annyi lesz, hogy a blogokon található szereplők alapján kitaláljátok, hogy melyik regényre gondoltunk, és beírjátok a könyv címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Anna, Henrik, Katalin, Mária




Nézzetek be a többi állomásra is

06/03 Utószó
06/05 Dreamworld - Idézetek
06/07 Kelly és Lupi olvas
06/09 Readinspo
06/11 Sorok között
06/13 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése