2024. július 4., csütörtök

Danielle L. Jensen - A híd királysága


A Könyvmolyképző jóvoltából hazánkban is megjelent Danielle L. Jensen TikTok-szenzációként elhíresült regénye, A híd királysága. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Lara hercegnő szenvedéllyel és ármánykodással átitatott történetét, melyből kiderül, mi történik, ha beleszeretsz abba a férfiba, akit valójában el kellene pusztítanod.
Kövessétek a turné állomásait, ismerjétek meg ezt az érzelmekkel teli regényt, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.
 
 
Danielle L. Jensen: A híd királysága
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789635977321
Oldalszám: 376 oldal
Fordító: Borz Alexandra

Fülszöveg:
Mi történik, ha beleszeretsz abba, akinek az elpusztítása a küldetésed?
Lara hercegnőt harcosnak nevelték, és mindig is tisztában volt a végzetével: el kell pusztítania ellenségét, Aren királyt. A Híd Királyság, Aren király országa ugyanis arra használja a hatalmát, hogy kifossza és tönkretegye Lara hazáját.
Amikor elküldik Larát, hogy Aren király felesége legyen, végre lehetőséget kap, hogy a közelébe férkőzzön. Nincs más dolga, mint belülről emészteni fel a királyságot – és újdonsült férjét. Ám amikor az ellenséges érzelmek szenvedéllyé alakulnak át, a lány hűségét a legkeményebb próbák elé állítják…TikTok-szenzáció, egyre növekvő rajongótáborral.

Saját véleményem:
Ha létezik olyan romantikus trope, amire azonnal ugrom, akkor az egyértelműen az enemies to lovers (ellenségből szeretők); s ha mindehhez még hozzávesszük az álházasság témája is, akkor az adott könyv gyakorlatilag kilóra megvett. Olvasásra legalábbis mindenképp. A Híd királyságától egyébként nem vártam sokat, egyszerűen csak szerettem volna egy komfortos fantasy-t olvasni. És hogy végül mit kaptam? Elmesélem. 

"Egy királyság, amelyet meg kell mentenie. És egy királyság, amelyet el kell pusztítania."

A Híd királysága borítójára tekintve, biztos vagyok benne, hogy elsőként olyan jelzők jutnak eszetekbe, mint a cozy, cuki, romantikus és társai. Feltételezem, álmotokban sem gondolnátok hentelésre, népirtásra vagy épp  tömeggyilkolászásra. Pedig az a helyzet, hogy A Híd királysága már az első két fejezetben brutálisan odacsap az olvasójának és Vörös nászt megszégyenítő módon sokkolja is. 
Larát, a történet húsz esztendős hősnőjét tizenegy - még életben lévő - féltestvérével karöltve másfél évtizeden át arra képezik ki egy titkos sivatagi oázisban, hogy felnőve tökéletes kémmé és leendő férjük gyilkosává váljanak. Ám a kiképzés végén csupán egyikőjük győzedelmeskedhet, s nyerheti el azt a megtiszteltetést, hogy az ellenséges király sarcként követelt arája legyen. Húgaival és nővéreivel ellentétben Lara viszont pontosan tudja, mit jelent számukra a vereség: halált. Ő azonban élve szeretné elhagyni a helyet. Az utolsó vacsorán, mielőtt kihirdethetnék a nyilvánvaló győztest, Marylynt, Lara mindegyik testvérét megmérgezi, s e kegyetlen tettel eléri apjánál, a királynál, hogy őt válassza. Így hát miután minden szolgálóval és kiképzővel végeznek, Lara megkezdi útját leendő férje, Aren király felé, hogy kiderítse a kontinenseiket összekötő híd titkát, s pusztulásba döntse hitvese királyságát.
 
A Trónok harcán szocializálódott kis lelkem beteg módon élvezte a nyitány könyörtelen brutalitását, mely ha ábrázolásában nem is kifejezetten volt tökéletes, hangulatában mindenképp. Jó alapot szolgáltatott a világhoz, s legfőképpen magához Larához. Megmutatta, hogy mi mindenre hajlandó ez a lány a céljai elérése érdekében. Véleményem szerint remek írói húzás volt ez a szerző részéről, olyasmi, ami súlyt ad tizenöt évnyi kiképzésnek, na meg a ténynek, hogy Lara valóban gyilkolásra és kegyetlenségre teremtetett. Persze ezt maga Aren király is sejti, így a nász, és a lány abbéli tervei, hogy ősi módszerekkel elcsábítja urát és kiszedi belőle királysága titkait, nem indul valami zökkenőmentesen. Aren sokáig bizonytalan a hercegnővel szemben, igyekszik olyan távol tartani magától és a Híd titkától amennyire csak lehet, ám idővel egyre közelebb és közelebb sodródnak egymáshoz.
Ezek alapján akár azt is mondhatnánk, hogy A Híd királysága egy egzotikus környezetbe csomagolt szimpla romantasy, amiben a két főhős gyűlölete perzselő szerelemmé olvad, csakhogy ez az állítás nem teljesen helytálló. Ahogy már említettem, Larának tizenöt éven keresztül kemény próbákat kellett kiállnia, ahhoz, hogy életben maradjon, kegyetlenségre, titkok megszerzésére és csábításra nevelték, ráadásul apja egyéves ultimátuma is a feje felett lóg: miszerint ennyi időt kap arra, hogy elvégezze feladatát, ellenkező esetben őt is megölik. Ezt a történetet viszályok, politikai játszmák és különféle intrikák szövik át, miközben Larának meg kell vívnia a szív és kötelesség csatáját. Ez utóbbi pedig napról napra egyre nehezebbé válik számára, hisz nem csak férjéhez kerül érzelmileg,hanem új népéhez, királyságához is, és rájön, hogy nem minden úgy van, ahogyan azt az apja mondta. A kérdés csak az, hogy a sorsdöntő pillanatban képes jó döntést hozni, vagy a kötelességtudat felülírja a szív szavát? Nos, a választ természetesen nem árulom el, de azt igen, hogy nem annyira egyértelmű a választás. És maga Lara sem mindig a legszerethetőbb, legszimpatikusabb figura. Karaktere nem esik át nagy jellemfejlődéseken. A történet húzóereje egyértelműen Aren, az igazságos, jó uralkodó, aki ha kell, katonái oldalán harcol.
A karakterek mellett viszont muszáj még kitérnem magára a világra is, ami fantasy viszonylatban majdhogynem egyedülálló. Adott két kontinens, amiket egy, a tengeren átívelő, biztonságos híd köt össze. A híd birtokosa uralja a kereskedelmet, ami jelentős mennyiségű bevételt jelent a birodalomnak, s ez az, amire Lara apja is vágyik, mit sem sejtve arról, hogy a híd feletti uralom nem csupán fényűzéssel és hatalommal jár. Illetve magát a dzsungelszerű világot, és a vad tengeri viszonylatokat is megemlíteném, ami szintén nem szokványos. 

Összességében úgy vélem, hogy A Híd királysága egy kegyetlenséggel, ármánykodással és elhibázott döntésekkel teli fantasy, amiben az enemies to lovers szál meglepően reálisan lett ábrázolva. Nem tökéletes, megvannak a maga hibái, döccenői, amik főként Larához és az általa meghozott döntésekhez kapcsolódnak, de attól még szerethető, izgalmas, olvasmányos történet, amit a zsáner rajongói élvezettel falhatnak.
 

Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Aren
Kedvenc jelenet: -
Negatívum: Lara egyik döntése
Borító: 5/4
Sorozat: A híd királysága #1
Megtetszett? Vidd haza!
Nyereményjáték


Mostani játékunk során enemies to lovers jellegű párokat keresünk. Minden állomáson láthattok egy fotót-fanartot a keresett páros tagjairól, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, hogy hívják őket, majd a nevüket beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ahol több név is szóba jöhet, ott természetesen mindegyiket elfogadjuk. (Segítségként annyit még elárulunk, hogy egy párost leszámítva mindannyian könyvmolyképzős könyvek főszereplői.)
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Nézzetek be a többi állomásra is

06/26 Kelly és Lupi olvas
06/28 Dreamworld - Borítók
06/30 Dreamworld - Idézetek
07/02 Milyen könyvet olvassak?
07/04 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése