2015. december 23., szerda

Jessica Sorensen - Ella és Micha titka



A több, mint harmincöt regényt jegyző Jessica Sorensen egyik legsikeresebb sorozata A titok kvartett, amelynek első részét immár magyarul is olvashatjuk a Könyvmolyképző Kiadónak hála.


Jessica Sorensen: Ella és Micha titka
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789633995310
Oldalszám: 264 oldal
Fordító: Komáromy Rudolf

Fülszöveg:
Ella fékezhetetlen, heves természetével tűnt ki, mindenki tudta róla, hogy ami a szívén, az a száján. De azután mindent maga mögött hagyott, egyetemre ment, és ott átváltozott valaki mássá, aki betartja a szabályokat, fegyelmezetten ügyel a rendre, és gondosan elrejti problémáit. Most azonban itt a nyári szünidő, és nem mehet máshová, mint haza. Márpedig fél, hogy otthon újból a felszínre bukkanhat mindaz, amit fáradságos munkával eltemetett, kivált, hogy Micha a szomszédban lakik.
Micha szexis, dörzsölt, magabiztos, és úgy olvas Ella lelkében, mint senki más. Mindent tud a lányról, még a legsötétebb titkait is. Ella tudja, hogy ha a fiú megpróbálja előcsalogatni régi énjét, nehezen bír ellenállni neki. Csak azt nem ismeri föl, hogy amikor távozott, magával vitte Micha szívének egy darabját. És a fiúnak most feltett szándéka, hogy újra megnyeri a lányt, akit elveszített.

Saját véleményem:
Jessica Sorensen neve számomra garancia, ha éppen egy remek New Adult műfajú regényre vágyom, ami Callie és Kayden történetének ismeretében talán nem is annyira meglepő.
Szeretem az írónő fiatalos, üde, gördülékeny stílusát, és azt, ahogyan az érzelmekkel operál. Korából adódóan pedig képes szereplői korosztályával azonosulni, és az ő nyelvükön keresztül megszólalni, amitől könyvei csak még közelebb kerülnek az olvasókhoz.
Tagadhatatlan, hogy Ella és Micha titka nem éri el a Véletlen sorozat szintjét, de éppúgy tartalmazza a szerző előnyös ismertetőjegyeit, mint az - csak a nagy bummhoz hiányzik egy kis fűszer, ami kiemelné a mára klisés alapokkal operáló NA tengerből. Aki tehát újdonságra számít, csalódni fog. De ha - hozzám hasonlóan - még nem untatok rá végérvényesen a problémás múltú, sérült főszereplőkre, fájdalmas titkokra, akkor egy jó, szenvedélytől fűtött, karakterközpontú történet részesei lehettek

A regény újrakezdésről, és az önmagunk démonaival való szembenézésről szól.
Ella, a történet női főszereplője azelőttig egy igazi vadóc, talpraesett csaj, aki nem fél használni az öklét, kiáll a gyengébbek mellett. Amolyan vérbeli szenvedélyes leányzó, ehhez illő darkos kinézettel. Majd történik valami, és a lány úgy dönt, mindent maga mögött hagyva - beleértve gyerekkori barátját-szerelmét, Michát, szülővárosát, s régi énjét -, egyetemre menekül és száznyolcvan fokos fordulatot vesz. A lázongó Ellából csendes, visszahúzódó, tipikus jókislánnyá lényegül. Mindez egészen addig szép és jó, míg el nem érkezik a nyári szünet, és neki haza nem kell utaznia. Otthon ugyanis régi élete, és egy elszánt Micha várja, aki válaszokat követel tőle. Mi több, szeretné visszakapni az igazi Ellát.

A könyv legfőbb erénye a karakterekben, valamint azok fejlődésében és egymással való viszonyában rejlik. Tulajdonképpen ezen tényezők azok, amik élvezhetővé teszik a klisés cselekményszálakat - értve ezalatt a titkot, a problémás múltat, és minden ilyesmit, amit a hasonló művek 80%-ban megtalálhatunk.
Valami egészen gyönyörű folyamat, ahogyan a rossz hírben álló, tetovált, piercinges (igen, én itt már kész voltam Michától), zenészsrác olyan óvatosan, rétegről-rétegre bontja le a lány önmaga által felhúzott falait, mintha törékeny porcelánnal lenne dolga. És valamilyen szinten így is van. Michának oda kel figyelnie mit és hogyan tesz vagy mond, nehogy visszaűzze biztonságos kis odújába Ellát.
Kettejük közt rengeteg érzelem feszül. Szeretik egymást, ezt tökéletesen tudják. Amiben nem biztosak: megéri szeretni egymást? Biztonságos? A választ természetesen nem árulom el, ám az út, amit végigjárnak csodaszép, s a kémiának hála, igen szenvedélyes is.

Ha viszont nem párosként, hanem egyénként nézem a címszereplőket, akkor az a helyzet, hogy Ellával sokszor hadilábon álltam. Nem mindig értettem őt, és néha túl sok volt a húzódzkodása. Vele ellentétben Michával rögvest instant szerelem alakult ki köztünk, ahogy megjelent. (Abszolút semmi köze ehhez a piercingjének, tetoválásainak, zenész mivoltának, vagy holmi négykerekű csodának... Hogy én sekélyes? Áh, dehogynem!)
Viccet félretéve, Micha nekem azt a tipikus rosszfiút testesítette meg, akinek ugyan híre van, legbelül mégis egy csupaszív srác, értékes gondolatokkal, tele gyengédséggel - vagy ha kell, vadsággal.

Összességében tehát nem csalódtam az írónőben. A hibái ellenére egy vérbeli New Adult regényt kaptam, értékes szereplőkkel, szép gondolatokkal, zenével, doromboló autókkal, és egy jó, kisvárosi élethelyzetet bemutató körítéssel. Apropó, Michát említettem már?
Ajánlom mindenkinek, aki szereti a műfajt, vagy egy könnyed, ámde minőségi kikapcsolódásra vágyik


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Micha, Ethan, Lila
Kedvenc jelenet: Ella és Micha romantikus pillanatai
Negatívum: Ella nyűglődései
Borító: 5/5




Nyereményjáték


Micha egy ajakékszert visel, ezért arra gondoltunk, hogy keressünk még piercingeket más könyvekben is.
A feladat egyszerű, hisz minden állomáson találtok egy idézetet a testékszert viselő szereplőről és nektek csak annak a könyvnek a címét kell beírnia Rafflecopter adott sorában, amelyikben ez a személy szerepel.
Figyelem! A postázás kizárólag magyarországi címre történik. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.


“Hiába próbálom bevetni a csőlátást, nem tudom az összes piercingjét kizárni a látóteremből. Tizenkettő van a fülében és egy az orrában. Legalább tudom, hogy hova álljak, ha villámlik.”




Nézzetek be a többi állomásra is

12/21 Media Addict
12/22 CBooks
12/23 Dreamworld
12/24 Zakkant olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése