2015. december 7., hétfő

Rachel Cohn - David Levithan: Dash & Lily



A Tilos az Á Könyvek jelentette meg David Levithan és Rachel Cohn többszörösen díjnyertes regényét, Dash és Lily - Kihívások könyve címmel. A szerzőpáros már a Nick és Norah végtelen éjszakája regénnyel belopta magát az ifjú olvasók szívébe, a BTK bloggerei is nagy várakozással olvasták az újabb megjelenést. Dash és Lily története karácsonykor játszódik New Yorkban, az események egy piros notesz körül zajlanak, amiben ismeretlenül tárják egymás elé az érzéseiket, gondolataikat. Vajon hova juthat ez a nem mindennapi kapcsolat? Játékunk során a blogturné követői és helyes megfejtői közül két példányt sorsolunk ki a kiadó felajánlásában. New York, jövünk!


Rachel Cohn - David Levithan: Dash & Lily - Kihívások könyve

Kiadó: Tilos az Á Könyvek
ISBN: 9789634101000
Oldalszám: 280 oldal
Fordító: Lázár Júlia

Fülszöveg:
Kétféle ember létezik: aki imádja a karácsonyt, és aki szívből gyűlöli. Dash az utóbbi csoporthoz tartozik. Ám úgy tűnik, ez a karácsony más lesz, mint a többi: egy könyvesboltban – kedvenc írója műveinek szomszédságában – egy piros noteszt talál. A füzetke eredeti gazdája, Lily, aki rajong a karácsony minden szépségéért, különös rejtvényeket agyalt ki a szerencsés megtalálónak. Dash úgy dönt, belemegy a játékba. Elkezdik egymásnak küldözgetni a piros noteszt különböző kihívásokkal, mégpedig csodabogár rokonok és barátok segítségével. Hiszen idén úgyis mindketten szülők nélkül maradtak karácsonykor: az övék az élet és New York! És hogy Lily és Dash végül összetalálkoznak-e? És elég az a szerelemhez, ha két vadidegen – egy mogorva és egy széplélek – egy füzet lapjain levelezget egymással? Aki tudni szeretné a választ, olvassa el, milyen kihívásoknak kell megfelelniük, hogy erre egyáltalán esélyük legyen, és közben merüljön el a városok városának ünnepi forgatagában!

Saját véleményem:
Ó, hogy én mennyire szerettem ezt! Fiatalos, lendületes, hangulatos, realista, de mégis varázslatos, vicces, ízig-vérig karácsonyi olvasmány volt a legjobb fajtából. Minden várakozásomat felülmúlta!
A szerzőpáros előző regénye - bármennyire is megveszek Levithan stílusáért - nem okozott katarzist, így itt már eleve nem indítottam nagy elvárásokkal; ehhez képest sokat és pozitívan csalódtam. A sztorit pedig úgy tudnám legjobban jellemezni, mint egy regényformába öntött Reszkessetek betörők részt, ahol a kamaszkori Kevin újra otthon marad, csak ezúttal a bűnözők helyett csajozni indul. Méghozzá nem is akárhogy!

A szerzők egy nagyon ötletes és meglehetősen egyedi alapgondolattal rukkoltak elő, mely egyszerre volt új, megdöbbentő, merész és izgalmas. Engem rögtön megvettek a "Hogyan fogjuk párt egy piros notesz és néhány feladat segítségével?" dologgal. Egyébként is imádom a bakancslistás/listás regényeket, ahol különböző pontokat kell kipipálni, de így, hogy egy társkeresős kalandjátékba csöppenhettem, ráadásul karácsony idején, maga volt a megtestesült álom!

A címből kitalálható, a történetnek két főszereplője van. Egyikük Lily, az optimista, életvidám lány, aki karácsonymániás. Imád mindent, ami az ünnephez kapcsolódik, legyen szó díszítésről, sütésről, éneklésről, vásárlásról vagy kötelező családi találkozókról. Így meglehetősen nagy pofonként éri, amikor szülei úgy döntenek, bepótolva elmaradt nászútjukat, Fidzsire mennek, sőt mi több, nagypapája is elutazik csajozni, bátyja pedig határozottan közli vele, hogy barátjával, kettesben szeretné tölteni az ünnepi időszakot. Ám testvérként ismerve Lily-t, párjával karöltve kitalálnak a lánynak egy noteszes-társkereső játékot.

Másfelől pedig ott van Dash, aki mindennél jobban utálja az évnek ezen időszakát. Hideg rázza a díszektől, az ünnepléstől, hát még a tömegnyomorban való fejvesztett vásárlástól. Nem vágyik másra, mint nyugalomra, ezért egy kis hazugság árán sikerül elérnie, hogy egyik szülőjével se kelljen kettesben/hármasban töltenie a karácsonyt, mi több, szert tesz anyja és apja lakásainak kulcsaira is,.
Dashnek nincs sok barátja, lévén nem az a társasági figura, jobb szeret naphosszat kedvenc könyvesboltjában ücsörögni. Így akad rá a piros noteszra is, amiben a kihívás rejlik.

Mint már említettem, a noteszos-kihívásos dolgot imádtam. Rachel Cohn és David Levithan remek kis feladatokat hozott össze, amik kezdetben kalandra csábították mind a két félt (és természetesen minket is), majd kihívássá alakultak, mígnem szépen, lassan átfordult az egész egy lelkizős-ismerkedős dologba. És ennek megvolt a maga bája.
A Dash és Lily által egymásnak adott feladatok sokszor rendkívül vicces helyzeteket szültek (télapó tapi, homoszexuális könyv böngészése - miközben megjelenik az exbarátnő barátnője, stb.), míg máskor az őszinte, mély érzések elgondolkodtatóan hatottak, hogy a komfortzónából való kilépést már ne is említsem.

A történet egyik legfontosabb üzenete mindenképpen a "Merj kitörni a korlátaid közül!". Ehhez jön még a realitás elfogadásának-, valamint az egymás valódi (nem felületességen vagy külsőségeken alapuló/ezek által befolyásolt) megismerésének témaköre.
Manapság a személyes találkozók, randik, egészen más ismerkedési formákat követnek, mint régebben, s így sokkal felületesebbek is. Ám azzal, hogy Dash és Lily a noteszbe irkál, a másik figyelő tekintete nélkül, nem tudva, valójában hogyan is néz ki a partnere, több lehetőséget kínál. Hisz gondoljunk csak bele - mindegy, hogy levél vagy számítógép a közvetítő csatorna -, mennyivel szabadabbak tudunk lenni mi magunk is, ha nem szemtől-szemben kell megnyilvánulnunk. Az embernek van ideje, tere átgondolni, mit és hogyan mond/ír, na meg a gátlások is fellazulnak, sokkal könnyebb ilyen módon (lelkileg) kitárulkozni.
Az pedig külön dicséretre méltó, hogy a szerzők ezt olyan módon is kihasználták, hogy a fiatalok egymással való megismerkedése mellett, mi olvasók is ennek a notesznek a segítségével térképeztük fel a karakterüket.

Persze nem lehet egy egész regényt egyetlen piros noteszre és küldetésekre alapozni, mert ellaposodik. A történet közepén lehetett érezni, hogy oké, eddig izgi volt meg minden, de valamerre lépni kéne, mert ez így kezd befásulni (ezért a fél pont levonás), de aztán viszonylag hamar sikerült ezen túllendülni, és úgy csavarni a szálakat, hogy a notesz is megmaradjon, de ki is lépjünk a kötelékéből.

Arról nem beszélhetek, hogy Dash és Lily végül találkozik-e, és ha igen, milyen kapcsolat alakul ki közöttünk, amennyiben kialakul, de az őket segítő barátokat, családtagokat, és a csodás karácsonyi hangulatot megemlíthetem.
Imádtam, hogy mind Dash, mind Lily oldaláról felbukkantak több-kevesebb szereppel bíró segítők, akik nem csak, hogy hozzátettek ehhez az egész kihíváshoz, de ráadásul még egytől-egyig egyedi, önálló karakterekként is funkcionáltak. Mindegyikükben volt valami, amitől emlékezetessé tudtak válni, függetlenül attól, hogy 5 mondatnyi, vagy több oldalnyi szerepük volt. Főként Lily kelekótya nagynénje, és Dash tipikus, kicsit suta, ámde jószívű haverja, Bumi voltak a kedvenceim.

Ami a két főszereplőt illeti, mind a ketten átlagos tinik a szó legpozitívabb értelmében.
Lily kicsit lassabban lopta be magát a szívembe, de aranyos volt a maga örök optimista jellemével, sőt a végére nagyon megkedveltem, míg Dash-sel egyből megvolt a közös hang.
Esetében az tetszett leginkább, hogy nem hajlott egyik sablonfigura irányába sem. Szülei válása óta kicsit mogorva, antiszoc típus volt, de nem a depressziós, rajta van a világ minden fájdalma kategóriából. Könyvmoly létére pedig úgyszintén meg tudott maradni egy teljesen normális, hétköznapi srácnak, ahelyett, hogy stréber kockának tűnt volna - mert attól, hogy valaki olvas, még nem kell feltétlenül ilyennek lennie. Szóval a kulcsszó: sokoldalú hétköznapiság.

Összegezve én nagyon élveztem. Kikapcsolt, megmosolyogtatott, és ízelítőt adott a hamarosan beköszöntő ünnepi hangulatból. Ajánlom minden Young Adult műfajt kedvelőnek, a karácsonyi történetek szerelmeseinek, valamint a David Levithan és John Green fanoknak. Ezen kívül ideális választás karácsonyi ajándékba, vagy ha az ünnepekre hangolódnál, netán ha nem tudnám, mit olvass a fa alatt kucorogva. Kalandos, bátor, üde.


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Dash, Lily, Lily nagynénje
Kedvenc jelenet: a kutyasétáltatás
Negatívum:  az a picike fásultság a közepén
Borító: 5/4




Lebkuchen 
Nürnbergi mézeskalács


Hozzávalók a tésztához:
  • 2 db tojás
  • 12,5 dkg porcukor
  • 1 csipet reszelt szerecsendió
  • szűk 1/2 csapott teáskanál őrölt szegfűszeg és fahéj  
  • 2 csepp mandulaaroma 
  • kb. 20 csepp rumaroma 
  • néhány csepp citromaroma 
  • 12,5-12,5 dkg hámozott, darált és vágott mandula 
  • 12,5 dkg kockára vágott kandírozott citromhéj 
  • 40 darab ostya (kb. 6 cm átmérőjű)
 
Máz:
  • 1,5 csomag vaníliás porcukor 
  • 2-3 evőkanál forró víz       

Elkészítés:
A tésztához a robotgép keverőfejével a legmagasabb fokozaton 2 perc alatt habosra verjük a tojást és a cukrot. Apránként hozzáadjuk a szerecsendiót, a szegfűszeget, a fahéjat és az aromákat. Belekeverjük a mandulát és a kandírozott citromhéjat. A tésztát ujjnyi vastagon az ostyákra kenjük, vagy lapos kupacokban közvetlenül sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük. Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. (Alsó és felső sütés: kb. 180 fok, légkeveréses: kb. 160 fok, gáz: 2-3. fokozat.) A mézeskalácsokat a sütőpapírral együtt egy tortarácsra húzzuk.

A mázhoz a porcukrot és a vizet sűrű masszává keverjük. A még meleg mézeskalácsokat megkenjük vele. A mázat hagyjuk megszilárdulni.

Tipp: Porcukormáz helyett csokoládémázzal is bevonhatjuk a mézeskalácsot, 2 csomag ét vagy tej tortabevonóval. Tetszés szerint mandulával díszíthetjük.
 
(forrás: mindmegette.hu)
 





Nyereményjáték


A regény az ünnepi hangulatú, fényesen kivilágított New Yorkban játszódik. Minden állomáson egy-egy jellemző képet láthattok az események helyszíneiről, melyeket fel kell ismernetek. Kérjük a rafflecopter megfelelő sorába írjátok be a megfejtéseket.Figyelem! A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az értesítő levelünkre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!






Nézzetek be a többi állomásra is

12/07 Dreamworld
12/09 CBooks

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése