2016. június 12., vasárnap

Blogturné extra - Varga Bálint: Amit végleg kitörölnél



Újabb eltűnés, újabb balhék, ráadásul főhőseink újra menekülni kényszerülnek… De vajon hogyan és miért kerülnek megint zűrbe a Váltságdíj nélkül fiataljai? Az előző kötetben megismert Zsófi, Doma, Max és Zoli hiába tért vissza az emlékezetes emberrablás óta a megszokott környezetében a balhék nem kerülik el őket. Ezúttal Zoli és Zsófi kerül főszerepbe, és a csapatnak is ketté kell válnia.

A Blogturné Klub 3 bloggere újra elkísérte a 4 kamaszt, hogy együtt oldjuk meg velük ezt a kontinenseken is átívelő rejtélyes ügyet. Ha te is velünk nyomozol egy kicsit, akkor a turné végén esélyed lesz megnyerni a Kolibri Kiadó által felajánlott 3 könyv egyikét.


Varga Bálint: Amit végleg kitörölnél

Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9786155541889
Oldalszám: 476 oldal

Fülszöveg:
A Váltságdíj nélkül című kötetből már jól ismert négy fiatal, Doma, Max, Zoli és Zsófi élete egy nap fenekestül felfordul. Zolit összeverve találják a lakásán. A brókerbotrány károsultjaitól tíz napot kap, hogy előteremtsen száztízmilliót. Zoli és Max elindul, hogy felkutassa Zoli apját. Zsófi nyomtalanul felszívódik, Doma a lány keresésére indul. Hová tűnt Zsófi, és hol bujkál Zoli apja? Vajon sikerül a fiúknak mindenkit megtalálni? És honnan lesz nekik száztízmilliójuk?!




Részlet a könyvből


Hárman siettek felfelé a lépcsőházban. Max, Doma meg Doma rossz előérzete. Ez utóbbi gyakran előresietett, és Doma vonakodva követte. Nem tudta, mi fogadja őket a lépcső tetején, de az előérzete kaján vigyorából azt látta, hogy nem fog neki örülni.
– Te, és az megvan – kérdezte Max, amint a lépcsősor tetejére értek –, amikor a fószer fogja a borotvát, és le akarja borotválni a saját…
– Fogd már be! – rivallt rá Doma a kelleténél kicsit erősebben, hangja visszhangzott az üres és hideg lépcsőházban. Max hülyeségei olyanok, mint a Republic dalai: bemásznak az ember bőre alá, bele a fülébe, és csak mosószappannal meg az Ørdøg vagy a Tankcsapda egyik nótájával lehet megszabadulni tőlük. 
– Miért? – vigyorgott rá Max a füles sapka alól, amikor felértek az utolsó lépcsőfokra. – Nem bírod az ilyet? Pedig a legjobb részt még… – hagyta abba hirtelen, mert végre vette magának a fáradságot, hogy Domára pillantson. A fiú tekintetét követve azonnal összeszaladt a szemöldöke.
– Azannya… Ilyen hülye lenne, hogy nyitva hagyja az ajtót? – kérdezte.
– Szerinted?
– Szerintem? – visszhangozta Max, és kisujját a fülébe dugta, majd csavart egyet rajta. – Ha engem kérdezel, Zolinak speciel egy borítékot is macerás lenne megnyálazni.
Doma azonban nem foglalkozott Maxszal, otthagyta őt hülyeségei társaságában a folyosón, az ajtóhoz lépett, és maga sem tudta, miért, de először beszagolt az ajtónyíláson. Semmit sem érzett, bár azt sem tudta, mit várt. Égett szagot? Benzinbűzt? Pizza illatát?
Illat vagy szag nem ütötte meg az orrát, de a fülét egy furcsa zaj igen. Mély levegőt vett, és mielőtt belökte volna az ajtót, lepillantott a zárra, amelynek fémnyelve nagy darabot kiharapott az ajtókeretből.




Interjú a szerzővel


Az idei könyvfesztiválra jelent meg Varga Bálint ifjúsági regénysorozatának második része, az Amit végleg kitörölnél. A szerzővel Németh Eszter beszélgetett, többek között a könyv születéséről, a gyerekkrimiről és az ifjúsági irodalom itthoni helyzetéről.
(Ha a teljes interjúra kíváncsi vagy, a PRAE.HU oldalán, ide kattintva elolvashatod.)

PRAE.HU: Lesz harmadik rész? 

Én szeretném. Van egy érdekes sztorim, a srácokat nagyon megszerettem, szívesen írok róluk.


PRAE.HU: Az első résznél (Váltságdíj nélkül) azt nyilatkoztad, az egész történet abból az ötletből bomlott ki, hogy mi történik, ha bedobsz egy vaksötét pincébe négy különböző karakterű, mai fiatalt. Most miből született a könyv? 

Itt már adta magát, hogy merre mehetek tovább. Mindegyik könyvnek van egy „főszereplője”, akinek a történetét elmesélem. A Váltságdíj nélkül esetében ez Doma volt, így maradt a két srác és Zsófi, majd ahogy nézegettem a történetüket, láttam, hogy Zolié a legérdekesebb és a legaktuálisabb. Az mégis milyen, hogy egy tizenöt-hat éves srácot otthagynak a szülei egy rakat pénzzel, hogy „Bocs, de nekem most le kell lépnem, jó legyél”? Minden gyerek ettől fél, én is ettől féltem. Egyszer apámék az ígért este nyolc helyett fél tízkor értek haza, nyolc éves lehettem, és piszkosul leteremtettem őket. Innét csak tovább kellett gondolnom, amiben egyébként nagyon nagy szerepe volt Simon Marci egysorosának is: „A vér az, amit nem hiszel el.”


PRAE.HU: Hosszabb is lett a második rész, több szálon fut a cselekmény, szövevényesebb és nagyobb a tétje. Könnyebb vagy nehezebb volt megírni a folytatást?

Könnyebb, mert a szereplők készen voltak. Az első kötetnél elég sokat dolgoztam a szereplőkön, ki kellett találni őket onnét kezdve, hogy hogyan néznek ki, egészen odáig, hogy melyiknek mi történt a szüleivel, mi a kedvenc kajájuk, és szeretnek-e moziba járni. A történettel is könnyebben megbirkóztam, az események egymásnak adták a pofont, én meg a srácokkal együtt kapaszkodtam, nehogy lemaradjak valamiről. A legnehezebb Zsófi sztorija volt, az segítség nélkül nem is sikerült volna.


(forrás: PRAE.HU - itt az interjú egészét elolvashatjátok)




Nyereményjáték


A történet fiú szereplőinek életében fontos szerepet kap a pizza. A nagy beszélgetések, és a tervek egy-egy pizzásdoboz felett születnek, és bizony ennél több is van az olaszok kedvenc tésztája mögött. Persze azt nem áruljuk el, hogy mi, de a könyvben fontos lesz ;) A ti feladatok az lesz, hogy a 3 bloggernél felismerjétek néhány hozzávalóból a pizza neveket. Tudjátok, amiben sonka, gomba, kukorica van azt a legtöbb étlapon Songoku néven említik.
Ha jó vagy a pizzákban, akkor a turné végén neked is lehetőséged lesz megnyerni a Kolibri Kiadó által felajánlott 3 könyv egyikét. Pizzázásra fel!
Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Feltétek: paradicsomszósz, gomba - sonka - kukorica - sajt/brokkoli





Nézzetek be a többi állomásra is

06/07 Deszy könyvajánlója
06/09 Zakkant olvas
06/12 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése