2016. június 9., csütörtök

Kim Holden - Bright Side



A WOW Kiadó jelenteti meg a Könyvhétre Kim Holden: Bright Side című regényét, amit már nagyon várnak a new adult műfaj magyar rajongói. Ez a könyv garantáltan szívfacsaró, nincs olyan olvasó, akire ne lenne hatással Kate Sedgwick azaz Bright Side története. Kövessétek végig a nyolc állomásos turnénkat, a bloggereink véleményei mellett sok érdekességet is találtok, valamint nyereményjátékunkon megnyerhetitek a WOW Kiadó által felajánlott példány egyikét.


Kim Holden: Bright Side

Kiadó: WOW Kiadó
ISBN: 9786158027076
Oldalszám: 496 oldal
Fordító: Bótyik Bettina Zora

Fülszöveg:
Titkok. Mindenkinek van egy.
Némelyik nagyobb, mint a másik.
És amikor a titkokra fény derül…
Némelyik meggyógyít…
Míg más elpusztít.
Kate Sedgwick élete minden, csak nem átlagos. Megrázó veszteségeken és tragédiákon ment keresztül, mégis sikerült megőriznie az optimizmusát, és továbbra is mindenben a szépet keresi (elvégre megvan az oka, miért szólítja Bright Side-nak a legjobb barátja, Gus). Kate erős akaratú, vicces, okos és rendkívül tehetséges zenész. Aki soha nem hitt a szerelemben. Ezért, amikor elhagyja San Diegót, hogy egy kisvárosi főiskolán folytassa tanulmányait Minnesotában, egyáltalán nem számít arra, hogy beleszeret Keller Banksbe. Mindkettejükben fellángolnak az érzelmek.
Mindketten harcolnak ellene. Mindketten titkolnak valamit.
És amikor a titkokra fény derül…
Némelyik meggyógyít…
Míg más elpusztít.

Saját véleményem:
Vannak könyvek, amik feltöltenek pozitív energiával, s mosolyt csalnak az arcodra.
Vannak könyvek, amik olyan tartalmas életigazságokkal gazdagítanak, melyek örök életre a részeddé válnak.
Vannak könyvek, amik millió darabra törnek, kivéreztetik szívedet-lelkedet.
És van a Bright Side, ami mindezt magában foglalja.
Gyönyörű lelki utazás az élet napos és árnyoldalán. Ám arra nem árt felkészülni, hogy az élményért cserébe egy darabbal fizetünk magunkból.
Őszinte leszek, ha tudom, mit vállalok, nem kezdek bele - vagy legalábbis nem most. Tudtam persze, hogy keserédes sztori lesz, de arra nem számítottam, hogy egy olyan téma miatt, amit mostanság úgy kerülök, mint a tüzet. Csak akkor vált számomra is világossá, mibe tenyereltem, amikor már nyakig benne voltam. Egyik részem üvöltve követelte, hogy tegyem le, amíg még ki tudok belőle jönni úgy, hogy nem török össze, a másik viszont foggal-körömmel ragaszkodott az addigra már szívembe férkőzött szereplőgárdához. Végül sejtitek, miként döntöttem. Hagytam magam sodródni az árral, és igen, jól döntöttem, még ha millió sebet is tépett fel bennem Kim Holden.
Hogy értsétek miről beszélek: a történetnek van egy, a többinél is kiemelkedőbb, fontosabb háttértémája vagy drámája - hívjuk, ahogy tetszik -, ami a jelenlegi életemben nagyon is testközeli, valós dolog. Hónapok óta, nap, mint nap tapasztalom, átélem, mit jelent ez az egész, csak éppen a másik oldalról. És emiatt egészen a Bright Side-ig megrögzötten kerültem minden regényt, ami ezt taglalná; Kate sztorija mégis becsúszott. Nem fogok hazudni, piszkosul fájt, de hiszem, hogy ennek így kellett lennie, mert ha valamire megtanított Bright Side, az az, hogy éljünk meg minden pillanatot, amit az élet kínál.

Magáról a cselekményről sokat nem érdemes és nem is lehet beszélni, ugyanis milliónyi titokba ütközni, azokat pedig jobb, ha ti magatok fedezitek fel. Ráadásul, ha vázig lecsupaszítjuk a sztorit, akkor egy teljesen átlagos alapokon nyugvó történetet kapunk. A fiatal lány új helyre költözik, ahol barátságokat köt, majd szép lassan, ellenérvei dacára, belebonyolódik egy romantikus kapcsolatba.
Ugye, semmi extra? De akkor mégis mi a fenét esznek rajta a külföldi és hazai olvasók egyaránt? A lelkét, és mindazt az adalékot, ami azzá teszi Kate történetét, ami. A barátok, a családtagok, a szeretett férfi, a zene, a kávé (igen a kávé - érzitek, mennyire apróság, mégis mekkora erő?), a főszereplő lány, Bright Side személyisége, a titkok, tragédiák, és a mögöttes üzenet. Szinte érezni a lapok között lüktető szívdobbanásokat.
A felsoroltakhoz pedig hozzáadódik még Kim Holden olvasmányos, gördülékeny stílusa, ami a betűk hátán gördíti tovább az olvasót azokban a pillanatokban is, amikor éppen nem történik semmi izgalmas. Merthogy bizony a Bright Side egy elég lassú folyású történet; sokáig nem is látni mi akar ebből kibontakozni. Olyan, mint egy naplóregény. Kate napjait követhetjük végig fejezetről-fejezetre, és mivel egy átlagos lányról beszélünk, nem mindegyik napja eseménydús. Mindezt viszont kitűnően tompítja a korábban említett, gördülékeny szöveg, és Kate hangja. Egészen egyszerűen annyira emberközeli, mintha nem egy fiktív karakter lenne, hanem a legjobb barátnőd (vagy éppen te magad).
De ha már Kate-nél tartunk, akkor álljunk meg egy szóra nála. Ő egy hihetetlenül optimista, életvidám, aranyos, kedves, segítőkész, kellően dilis és különc, ámde totálisan egyszerű lány. Az emberek hamar megszeretik, közel engedik magukhoz és megnyílnak előtte. Ő pedig igyekszik élni ezzel a tehetségével, akár bátorítani kell valakit, akár helyes útra terelni, akár meghallgatni. Tipikusan az a csaj, aki ahelyett, hogy becsukná a szemét, beleáll a dolgokba és segít. Árad belőle a pozitív kisugárzás, melynek jótékony hatásai több ponton is megmutatkoznak. A legfurább mégis az, hogy egyáltalán nem tűnik emiatt buzgómócsingnak, inkább a csodálatra méltó és természetes jelzőket tudnám rá használni.
Problémából meg aztán akad bőven.
Ahogy a fülszöveg is írja, mindenkinek van egy titka. Ez a titok lehet valamilyen betegség, érzés, másik emberi lény, vagy konkrétan bármi. A regényben elég sok példával lehet találkozni, Kim Holden rengeteg manapság aktuális témát kapirgált meg, kisebb-nagyobb jelentőséggel.
Elsőre megdöbbentő lehet elképzelni, miként férhet meg együtt a táplálkozási zavar, a másság, az elvesztett családtag, és a többi, de az a helyzet, hogy ha nem is ennyire tömörítve, a való életben is sok minden vesz minket körül, maximum nem látjuk ennyire direktbe. Ilyen az élet. Mindenki küzd a maga keresztjével.

Végül, de nem utolsó sorban muszáj megemlítenem a zenét, ami ezúttal szerintem sokkal fajsúlyosabb - több szempontból is - mint a romantika.
Egyrészt tele van zenei utalásokkal a könyv, ami rettentő hangulatos, és a zenekedvelők számára igazi csemege. Másfelől pedig a zenével párosuló kötelék Gus és Kate között, az valami eszméletlenül gyönyörű!
Gusról azt kell tudni, hogy Kate gyerekkori legjobb barátja. Mind a ketten zenélnek, csak más formában és hangszeren. A srác vérbeli rocker, és éppen élete nagy lehetőségét éli - első albumát készíti és turnézik a bandájával. Kate költözése és Gus zenei elfoglaltságai miatt azonban, hosszú-hosszú évek után meg kell küzdeniük az elválással, amit még egy utolsó összegabalyodás is összekuszál.
Hiába beszélnek naponta telefonon vagy Skype-on, érezhetően ott van közöttük az a valami, amit a testiség okozott. Mégis, Kim Holden olyan életszerűen, de ugyanakkor szívszorító gyönyörűséggel építette fel Bright Side (Kate Gus által kapott beceneve) és Gus kapcsolatát, hogy az szavakkal le sem írható. Hátborzongatóan szép. Egyedül az állandó "haver"ezés rontott az összképen, számomra rettentő idegesítő volt.

Mindent egybevetve, örülök, hogy megismerhettem ezt a fantasztikus történetet, ami nem csak érzelmileg mozgatott meg, de társammá is vált. Megmosolyogtatott, gyengéden körbeölelt, megmutatta, mi az élet értelme, és nos igen, az utolsó hányadban atomjaimra tört.
Ajánlom mindenkinek, aki szeretne egy gyönyörű, keserédes New Adult könyvet olvasni, és nem fél attól, hogy telesírjon egy kétszázas zsepicsomagot.
A Bright Side garantáltan földhöz vág.
Ui.: Kate, megcsináltad, maradandót alkottál. 


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Gus, Kate, Clayton, Keller
Kedvenc jelenet: Gus és Kate jelenetei
Negatívum: a folytonos haverezés
Borító: 5/5 (Sokáig utáltam ezt a minimalista képet, de Kate és az ő története megértette velem az üzenetét, így ennek tudatában azt mondom, tökéletes a Bright Side-hoz.)




Playlist


1) Kill It Kid - Caroline
2) John Mayer - Slow Dancing in a Burning Room
3) The Fray - Heartless
4) Sunset Sons - Lies
5) Arctic Monkeys - Do I Wanna Know?
6) X Ambassadors - Unsteady
7) Future Husbands - The Sickness
8) Manchester Orchestra - Leave It Alone
9) X Ambassadors (featuring Jamie N. Commons) - Low Life
10) You Me At Six - Win Some, Lose Some
11) Chrvches - Never Ending Circles 
12) Future Husbands - A Home Without a Heart
13) Nothing But Thieves - Trip Switch
14) James Bay - Incomplete
15) Like Thieves - Brave the Day 
16) Dredg - Down to the Cellar
17) James Bay- Let It Go
18) The Beach - From Above
19) Prides - Out of the Blue
20) As Tall As Lions - Love, Love, Love




Nyereményjáték


Sokunk kedvencei közé tartoznak a menő rockbandák frontemberei, a történetben Gus testesíti meg ezt a karaktert, hozzájuk kötődik a játékunk is. A képek alapján fel kell ismernetek a bandákat, a nevüket be kell írnotok a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Tehát nem az énekesek, frontemberek nevét várjuk, hanem az együttesek nevét!
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz. A nyertesek jelentkezését 72 órán belül várjuk az értesítő e-mail elküldésétől számítva. Sok szerencsét a játékhoz!






Nézzetek be a többi állomásra is

05/29 Angelika blogja
05/31 Deszy könyvajánlója
06/02 MFKata gondolatai
06/04 Letehetetlen
06/06 Kelly és Lupi olvas
06/09 Dreamworld
06/10 CBooks
06/12 Kristina blogja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése