2016. június 11., szombat

On Sai - Szürke szobák



Scarék végre visszatérnek, újra irány az űr! A Blogturné Klub bloggerei sem restek, elindulnak az újabb kalandra, június 10-től három állomáson keresztül követjük főhőseinket a szivárgó sötétség és a szivárgó világosság közepette! És ha Ti sem ijedtek meg, a könyv egyik példányát meg is nyerhetitek.


On Sai: Szürke szobák

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789633997956
Oldalszám: 120 oldal

Fülszöveg:
Soha ne add fel!
Scar a szexvizsgán kitartott az elvei mellett. Ám mindennek ára van, cserébe a
titkosszolgálat félelmetes börtönébe kerül. A hatalmas csarnokban nincsenek őrök, minden automatizált, de négyszáz keménykötésű rabbal van összezárva. Vajon elég erős a túléléshez?
Rossz döntést hozott? Hol van Isten, amikor olyan közeli a Gonosz?
Vagy pontosan ott van, ahol lennie kell?
Késes, a festett szemű arénaharcos, a börtön öntörvényű magányos farkasa minden lépését figyeli. Miért köt bele Scarba újra és újra? Mi ez a különös kapcsolat kettejük között?
Szivárog a sötétség, de szivárog a világosság is, míg kettejük párharca folyik. Ha minden elveszett, és nincs kiút a reménytelenségből, akkor is elég az emberben lobogó fény?
A kisregény a Szivárgó sötétség 2. kötete, a Lucy után játszódik. Mélyedj el! Kapcsolj ki! Légy jelen!

Saját véleményem:
Az elmúlt hetekben egyre többször motoszkált a fejemben, hogy nyáron újra kéne olvasni a Szivárgó sötétség eddig megjelent részeit, mert bármennyire is imádom, sajnos jócskán megkoptak az emlékeim. Így amikor adódott a lehetőség, hogy Scarral együtt beléphetek a Szürke szobákba, nem mertem vele élni. Fejben hiába keringtem körülötte, mint holmi keselyű, önnön falaimba ütköztem. Féltem, hogy nem fogom érteni. De most mégis itt vagyok, pötyögök róla, vagyis sikerült a józan eszem helyett az ösztöneimre hallgatnom... már megint. Persze ebben nem kevés szerepe volt egy bizonyos szemceruzás pasinak (apropó, említettem már, hogy az ilyen feketére kihúzott, kalózforma pasik a gyengéim? nem? akkor ezt most a bejegyzésből sem fogjátok megtudni - csak semmi fangirlség), valamint annak a megnyugtatásnak, amit On Sai írt ki molyra (nevezetesen: "önállóan is olvasható, ugyan a világ komplex háttere nem jön át, de a Szivárgó sötétség sorozatból jó ízelítő lehet.").
Nos, az a helyzet, jól döntöttem. A Szürke szobák képes volt első percben beszippantani, és elfelejtetni velem (haha, micsoda irónia) kezdődő amnéziámat. Nem tudom, nulla háttérrel mennyire értelmezhető a sztori, ám az biztos, hogy amennyiben az olvasó legalább annyit tud, ki az a Lucy, Don, Artúr, vagy mégis miféle dolgok alakulnak odakint, illetve képben van Scar Istennel és a Gonosszal kapcsolatos vívódásaival, az maximálisan fellélegezhet.

A Szürke szobák egy teljes mértékben zárt csarnok (nem, nem ettem reggelre iróniagombát), ahol négyszáz rab tengeti mindennapjait, mindenféle behatás nélkül. Minden automatizált, az őrök nem avatkoznak bele semmibe, mindössze kamerákon keresztül figyelik a bűnözőket, akik gyakorlatilag azt csinálnak, amit akarnak. Verekednek, vagáznak, erőszakolnak, gyilkolnak - (odabent) korlátlan a hatalmuk.
Szegény Scar pedig ebbe csöppen bele.
Aggodalomra azonban semmi ok, Scar nem lenne Scar, ha önmaga nem állna helyt négyszáz elvetemült rosszfiúval szemben (vannak nők is, de ők nem sok vizet zavarnak). Simán képes megvédeni magát, és móresre tanítani a sok felsőbbségrendű, vérszomjas, vagázásra éhes hímet. A gond inkább akkor kezdődik, amikor szembesül azzal, hogy a Szürke szobákban se őrök, se elementálok nem segítenek a sérülések gyógyításában, legyenek azok bármilyen életveszélyesek is - hiszen ott van a hamvasztó, az bőven elég. Hősnőnk pedig éppen a Gonosz szivárgó sötétségével küzd, s ilyetén egy haldokló gazfickó nem jön jókor - példastatuálás ide vagy oda.

A Szürke szobák olyan, mint egy svédasztal. Egyfelől kizárja a külvilágot, ami az amnéziás olvasók számára óriási előny, nem kell emlékfoszlányok között kutakodni; nyugodtan lehet élvezni a jelen eseményeit. Másfelől pedig tele van lehetőségekkel, amik új és régi előnyöket egyaránt felerősítenek. Scar vívódása direktbe és burkoltan is tovább mélyül; easter eggek hevernek itt-ott; a sorozatra nézve érdekes titkok derülnek ki (pl. Miklós püspökről); testközelből tapasztalhatjuk meg Lucy híres börtönét, miközben az éppen kibontakozó események is sorsdöntő szereppel bírnak a jövőre nézve. És akkor még az On Sai-humorról nem is beszéltünk...
Egyszerűen imádom ezt a kötetet! Tartalmas, vicces, izgalmas, jól felépített.

Novellák esetében mindig kényes dolog a kevés oldalszámmal párosuló összecsapottság-érzés. Vagy túl gyors a cselekmény, vagy a lassabb felvezetést gyors lezárás követi - de nem itt. On Sai-nak sikerült úgy kialakítani a történetet, hogy annak minden része megfelelően ki legyen bontva. Tényleg önálló mű, ami pont annyit tartalmaz, amennyit kell, és amennyit a téma enged.
Amit pedig mindenképp muszáj még kiemelnem, az a nyelvezet. Imádtam! Ugyan saját tapasztalatom nincs, de abszolút elhittem, hogy a börtönlakó férfiak ennyire fensőbbségrendűen, lekezelően, mocskosan, vagy fenyegetően beszélnek. Hogy pusztán szavakkal képesek megijeszteni a náluk gyengébbeket, vagy sugározni, kik ők, milyen szándékaik vannak.
És az a helyzet, karakterek tekintetében szintén rendkívül erős műről beszélhetünk. Scar egy olyan hősnő, akinek megvannak a maga gyengéi, harcol a démonaival, mégis talpraesett, ügyes, okos, kemény, ámde nagyon is szerethető lány.
Élveztem, amikor megmutatta a szájhős pasiknak, kivel is van dolguk; sajnáltam, amikor lelkiválságon esett át; tiszteltem a döntései miatt; és jókat szórakoztam a Késessel folytatott összetűzésein. Sőt! Töredelmesen bevallom, a Team Artúr sátramat átköltöztettem... A Szürke szobákban nagyjából nulla romantika van, Késes és Scar között mégis baromi jó kémia mozog. (Ám újfent hangsúlyozom, a gyengéd érzelmektől nem is állhatnának távolabb!)
De hogy ki is ez a sokat emlegetett Késes? (Az, akit rajtam kívül mindenki a háttérből csodál!)
A "festett szemű arénaharcos, a börtön öntörvényű magányos farkasa", aki imádja a showt, és legalább ennyire szereti hallatni a hangját. A történet egyik kulcsfigurája. Ezenkívül csupa rejtély. Látszólag nem ő a főnök, közben... És ugyanez érvényes a Scarral való kapcsolatára is. Kiismerhetetlen figura az biztos, de épp ebben rejlik az (vonz)ereje.
Anélkül, hogy túl sokat mondanék róla: nagyon szeretném, ha a későbbiekben csatlakozna a csapathoz. Nem csupán a külseje, vagy a viselkedése miatt, hanem azért is, mert az ő fejében elmerülni kész pszichológiai tanulmány!

Összességében tehát azt tudom mondani, ha szeretitek a sorozatot, semmiképp se hagyjátok ki ezt a novellát, érzésem szerint az itt történtek fontosak lesznek még a későbbiekben. Ráadásul a Szürke szobák egy rendkívül erős, jól felépített novella, tele izgalommal, rejtéllyel, és néhány igazán érdekes karakterrel. De azért egy orbitális függővégre készüljetek...


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Késes, Scar, Késes, ó és Késest említettem már?
Kedvenc jelenet: a Késes-Scar összejátszás
Negatívum: -
Borító: 5/4




Késes


A blogturné kapcsán beszélgettem picit Varga Beával (On Sai), és természetesen kedvenc karakterem, Késes sem maradhatott ki. Gondoltátok volna, hogy a festett szemű arénaharcos egy népszerű énekes egyik száma után kapta személyiségét?
Hogy kiről és melyik dalról van szó? Máris mutatom. Ám azt azért fontos megjegyezni, hogy Késes barátunk jóval férfiasabb, markánsabb, keményebb pasi, de a videót látva valóban hátborzongató egyezéseket lehet felfedezni a két srác között.






Nyereményjáték


Mostani játékunkban a matematika különlegességeinek világába invitálunk titeket.
No, nem kell megijedni, nem fog fájni!
A blogturné minden állomásán találtok egy nyomot, ami valamilyen híres matematikai azonosságra, sorozatra vagy más érdekességre utal.
A Ti feladatotok kitalálni, melyikre! ;)
Ha ügyesen játszotok, Tiétek lehet a könyv egyik példánya.
Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Melyik matematikai sorozatra gondolunk?
A Da Vinci-kódból is ismerheted. És annyit súgunk még: spirál!




Nézzetek be a többi állomásra is

06/11 Dreamworld
06/15 Deszy könyvajánlója
06/19 Bibliotheca Fummie

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése