2016. június 16., csütörtök

Böszörményi Gyula - Beretva és tőr


Újabb bűnügy Ambrózy báróval, ráadásul egy újabb történet, amit megtörtént események ihlettek! Természetesen mi sem hagyhatjuk ki, felderítjük az eseményeket. A Blogturné Klub öt bloggere június 10-én kerekedik a legújabb eset nyomába, és ti is játszhattok velünk.


Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789633997949
Oldalszám: 88 oldal

Fülszöveg:
1900 verőfényes őszén Budapest székesfővárosa a mesés Perzsia uralkodóját látja vendégül. Muzaffer ed-din Qajar egész udvartartásával utazgat Európában, két marokkal szórva a pénzt és a kitüntetéseket. A magyar fővárosban négy kellemes napot szándékozik tölteni, amiről a sajtó részletesen be is számol, ám még a szemfüles firkászok sem találnak magyarázatot néhány érthetetlen történésre.
Vajon a perzsa uralkodó Budapestre érkezvén miért azt tartja a legsürgetőbbnek, hogy fehérneműt vásároljon? Mi oka lemondani első napján szinte minden programját, és elzárkózni attól, hogy az ország legfőbb méltóságaival találkozzék? Rudnay Béla rendőrfőkapitány vajon miért zárja le légmentesen a Hungária nagyszállót, ahol a sah és kísérete lakik, és mi lehet a magyarázata annak, hogy a személyzet kísértetjárásról pusmog?
Mikor Vámbéry Ármin, a híres Kelet-kutató és Ambrózy Richárd báró is a szállodába siet, már mindenki sejtheti, hogy a háttérben sötét erők munkálkodnak – pedig Hangay Mili kisasszony még csak eztán érkezik!
Egy újabb, megtörtént eseményeken alapuló Ambrózy-ügy, ami A Rudnay-gyilkosságok-ban épp csak említésre került, ám most végre elmeséltetik!

Saját véleményem:
Mili, újfent mosolyt csaltál az arcomra!
Drága báróm, ön pedig már megint megvett engem kilóra.

A Beretva és tőr hiába csak 88 oldal, minden benne van, ami a sorozatra és annak két kultikus szereplőjére jellemző. Olyan, mint egy falatnyi irodalmi kóstoló a sorozatból, amit mindenki érthet, élvezhet, akár ismeri az előzményeket, akár nem. Teljes mértékben önálló sztori, saját rejtélyekkel, melyeknek középpontjában a perzsa sah áll.
Muzaffert Budapestre érkezésekor valaki az éjszaka közepén megkíséreli megölni, és bár a méltóság baj nélkül keveredik ki az ügyből, három holttest és milliónyi megoldásra váró talány marad hátra, melyeket ki más is oldhatna meg jobban, mint a morc báró úr… és a cserfes Mili kisasszony.
Olvasóként figyelemmel kísérhetjük Ambrózy báró munkáját, a terepfelméréstől kezdve a megoldásig, miközben újabb és újabb bonyodalmakba botlunk az oldalán. S mint ahogyan az egy valamire való rejtélynél lenni szokott, minél mélyebbre ássuk magunkat az ügyben, annál szerteágazóbb lesz. Csakhogy Richárd nem lenne Richárd, ha a maga zseniális módján nem tartaná kézben a dolgokat.
Bevallom, jómagam is megkíséreltem saját kútfőből összerakni a történteket, hisz minden a szemem előtt volt, de talán nem okozok meglepetést, ha azt mondom, esélyem sem volt. Így felismerve önnön hátrányaimat, inkább hátradőlve élveztem a páratlan páros nyomozását, és ittam magamba a történelmet, mely megint csak életre kelt előttem. Fogalmam sincs, Böszörményi Gyula miként csinálja, de úgy jeleníti meg és formálja az eseményeket, a hangulatot és a szereplőket körbelengő atmoszférát, hogy az olvasó számára olybá tűnik, visszautazott az időben, egészen a századfordulóig.
A sorozat egyik legnagyobb zsenialitása ez az életszerűség, mely át- és megélhető közelségbe hozza azokat a személyeket és helyszíneket, akikről, és amikről olvas. És még csak azt sem tudom mondani, hogy ez a korabeli nyelvezetnek köszönhető, mert igen, részben annak is, de van itt még jóadagnyi varázslat is.
No, de nagyon elkalandoztam. A novella középpontjában ezúttal teljes mértékben a nyomozás áll, melynek oroszlánrészét a drága báróm végzi, legalábbis látszólag. A háttérben azonban ott lapul Mili, a maga öntörvényűségével és kíváncsiságával, mely kellő löket ahhoz, hogy Ambrózy báró intelmeivel ellentétben ne otthon ücsörögjön, hanem fondorlatos módon, rendőröket, fejeseket, s ismerősöket kijátszva belekeveredjen az események sűrűjébe. És mennyire jól teszi! Drága, morc bárónk akár beismeri, akár nem, Mili a színfalak mögött nagyon ügyesen, találékonyan és hatékonyan végzi a melléknyomozást.
Ami engem illett, fenemód élveztem mind a két fél szerteágazó útját, de még ezeknél a pillanatoknál is jobban imádtam összetalálkozásaikat! Félelmetes milyen kémia mozog közöttük a maga korabeli módján! Olyan, mintha táncot járnának a másik érintése nélkül, s pusztán gesztusokkal, mozdulatokkal, és szavakkal, évődve párbajoznának.
Magát, a nyomozást illetően viszont nem bocsátkoznék hosszas okfejtésekbe, minekután elég rövidke történetről beszélünk, és jobb, ha az olvasó maga járja ki ezeknek az útját. Azt viszont elmondom, hogy izgalmas, és leginkább úgy képzeljétek el, mint a régi Miss Marple sorozatrészeket. A megoldás már azelőtt ott csücsül, hogy az ember kinyitná a könyvet, a sok-sok nyomról nem is beszélve… mégis… (majdhogynem) lehetetlen rájönni a drámai, és meglehetősen hatásos leleplezésig.
Tehát mindezek fényében csak ajánlani tudom a Beretva és tőrt. Ha olvastátok a sorozatot, akkor egy picike kényeztetés lehet a harmadik részig, ha pedig nem, akkor bizonyítékot szerezhettek rá, miért is kéne könyvesboltba mennetek, és bepótolnotok az elmaradásotokat.
Én a magam részéről remekül szórakoztam, izgultam, nevettem, sóhajtoztam, és rájöttem, teljesen boldog lennék, ha csak Miliről és a mi bárónkról olvashatnék hosszú-hosszú oldalakat. Egyszerűen képtelenség betelni velük!
Ui.: Végre – talán - kezd összeállni előttem a kép az egyik, régóta foglalkoztató kérdés tekintetben – epekedve várom, kiderüljön, mennyire járok tévúton.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Mili, Ambrózy báró
Kedvenc jelenet: Mili első felbukkanása, és az eset rekonstruálása
Negatívum: HOL VAN A 3. RÉSZ?
Borító: 5/5




Nyereményjáték


Ismét lehetőségetek van rá, hogy a Blogturné Klubbal könyvet nyerjetek! Két példányt sorsolunk ki a helyes megfejtők között. És hogy mit kell megfejteni? Minden állomáson egy híres nyomozópárosról találtok képeket. Nektek csak annyi a dolgotok, hogy beírjátok a páros mindkét tagjának nevét a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba. (Ne aggódjatok, nem leszünk túl szigorúak, ami a vezetéknév vagy csak keresztnév dolgot illeti, a lényeg, hogy egyértelmű legyen, melyik páros.)
Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

06/10 Szembetűnő
06/13 Zakkant olvas
06/16 Dreamworld
06/19 Deszy könyvajánlója
06/22 Sorok Között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése