2016. október 16., vasárnap

April Genevieve Tucholke - Wink Poppy Midnight



A Blogturné Klub hat tagja büszkén mutatja be April Genevieve Tucholke különösen magával ragadó történetét két lány, és egy fiú kusza kapcsolatáról, mesés kalandjaikról és a mindent elsöprő szerelemről.
Kövessétek velünk a turnét, amin a Menő Könyvek jóvoltából 1 példányt ti is megnyerhettek a regényből!


April Genevieve Tucholke: Wink Poppy Midnight - A hős, a hazug, és a hitvány

Kiadó: Menő Könyvek
ISBN: 9789634032830
Oldalszám: 256 oldal
Fordító: Iván Viktória

Fülszöveg:
Minden történetbe kell egy hős.
És kell bele egy hitvány gonosztevő.
És hogy még mi? Megfejtésre váró titkok...
Wink egy vörös hajú, szeplős lány a szomszédból: senki sem ismeri egészen, a lénye csupa talány és rejtély. A szőke, ezüstszürke szemű Poppy a leggyönyörűbb és egyszersmind a legaljasabb és legkegyetlenebb lány a középiskolában: egy igazi manipulatív méhkirálynő. És itt van a harmadik, Midnight, egy édes, de bizonytalan fiú, aki nem tud választani kettejük közül. Wink. Poppy. Midnight. Két lány. Egy fiú. És egy rémisztő, veszélyes erdő, ahol egyre több borzalmas esemény követi egymást. Mi történt valójában? Van, aki tudja. És van, aki hazudik.

Saját véleményem:
A Wink Poppy Midnight borítóját meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt. Aztán, ahogy jobban elmélyedtem a vele kapcsolatos kutatásban, a rövid leírások, illetve a hangulatosabbnál hangulatosabb képek, animációk abszolút meggyőztek arról, olvasnom kell. Misztikus, borongós hangulató történetre számítottam, ezzel szemben egészen mást kaptam. April Genevieve Tucholke regénye olyan, mint egy szürreális rémálom, mesei formában. Hogy ez jó vagy rossz, az egyéntől és ízléstől függ, bennem felemás érzéseket keltett. Mielőtt azonban tovább mennénk, szeretném tisztázni, mit is értek szürreális rémálom alatt.
Az egész könyv stílusa rémálomszerű - a fejezetek és a cselekmények nem mindig indokoltan, sorban vagy logikusan követik egymást, inkább kuszán, mint amikor álmodik az ember és mindenféle össze nem illő, szürreális dolgok állnak össze a fejében, vagy a semmiből átvált a helyszín/cselekmény, mégis természet(ellen)es az álmodó számára. Kellett egy kis idő, míg ehhez hozzászoktam, és nem akartam visszalapozni miérteket és hogyanokat keresve.
Nem egy olyan sztori, amit komolyan kéne venni, vagy ahol válaszokat kéne keresni. Sokkal inkább egy horror(szerű) mese... nos, hát mondjuk ki, némileg kattant főszereplőkkel, akik közül az egyik lány valóban meseként éli meg az egészet - nem véletlen a könyv alcíme.

A három főszereplő sorsa akkor fonódik egybe, amikor Midnight Poppy-ék szomszédságából a Winkék melleti házba költözik édesapjával. Midnight tehát a közös pont. Ő az, aki éveken át plátói szerelemmel szereti Poppy-t, és hagyja, hogy a lány kihasználja, és úgy rángassa, ahogy akarja, majd mindezt - részben - elfelejti, ahogy Winkkel összeismerkedik.
Midnight a leggyengébb láncszem. Gyáva, papucs, napraforgó típus, aki mindig arra fordul, amerre érdeke van, vagy ahonnan jutalmat remél (leginkább testit). Őt egyáltalán nem sikerült megszeretnem, és a fejezetei sem kötöttek le annyira, mint a lányoké.
Wink és Poppy látszólag nagyon eltérő személyiségek. Wink csendes, szerény csaj, aki imád az erdőben bóklászni, mindenféle ezoterikus dolgot művelni, vagy éppen a testvéreinek mesélni, míg Poppy velejéig romlott. Mindent és mindenkit kihasznál, a szíve kőből van, állandóan gonoszkodik, barátait pedig alattvalóként kezeli. Mégis, amikor rájön, hogy szeretője, Midnight (aki érzelmileg semmit nem jelent számára) többet érez Wink iránt, mint barátság, eltökéli, megleckézteti őket, és megkínozza a lányt.
A Wink Midnight Poppy leginkább a két hölgyemény csatája, Midnight amolyan konfliktusforrásként funkcionáló marionett bábú. A lányok azok, akik igazán egymásnak feszülnek, és ők azok, akik a történet valódi érdekességét szolgáltatják.
Számomra egyébként Poppy volt a legérdekesebb, legemberibb karakter. A benne tomboló düh, harag, vágy, gonoszság élőbbé és izgalmasabbá varázsolta - legalábbis a csúcspontig.

Sajnos nem beszélhetek a fordulópontról vagy a befejezésről, pedig lenne mit. Utóbbi szerintem nagyon gyors, légbőlkapott és indok nélküli volt, megért volna pár plusz oldalt. A csavar, na az viszont tagadhatatlanul jól sikerült. Fondorlatos, megkavart, hátborzongató, pszichopata és sötét. Olyannyira, hogy az volt a kedvenc részem.

Míg maga a történet és annak karakterei nem arattak nálam osztatlan sikert, a háttérvilág, a hangulat, és a különféle misztikus elemek tagadhatatlanul a regény legnagyobb erősségeinek mondhatóak. Az egész nagyon borongós, szürreális, helyenként horrorisztikus. A tarot-kártya és a jóslatok pedig még mindig nyerő kellékek.
A Wink Poppy Midnight simán lehetne egy Tim Burton animációs mesében felbukkanó legenda vagy könyv.


Pontszám: 5/3
Kedvenc szereplő: Poppy
Kedvenc jelenet: a kísértetházas jelenetek
Negatívum: Midnight
Borító: 5/5
Sorozat: önálló




Fanartok







Nyereményjáték


A történet egyik legjellegzetesebb szereplője Poppy, a gyönyörű, ám belül romlottnak tűnő lány, aki látszólag igazi gonosztevő, de a lelke mélyén súlyos sebeket titkol.
A mostani játékunk során hat, Poppyhoz hasonló női szereplőt gyűjtöttünk össze különböző tévésorozatokból. A feladatotok, hogy felismerjétek képről, kire gondoltunk, és írjátok be a sorozat címét a rafflecopter doboz megfelelő sorába. A nyeremény 1 példány a könyvből.
Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

10/09 Always Love a Wild Book
10/10 Sorok között
10/13 Könyvvilág
10/16 Dreamworld
10/17 Kelly & Lupi olvas
10/19 Deszy Könyvajánlója
10/21 Letehetetlen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése