2016. október 27., csütörtök

Madeleine Roux - Sanctum

Dan, Abby és Jordan visszatérnek egy újabb borzongató történetben! Vajon, hogyan változtatta meg őket mindaz, amit az első kötetben átéltek? Mit kezdhetnének a megválaszolatlan kérdésekkel? Hogyan tudnának csak egyszerűen továbblépni?
Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Blogturné Klub is a négy állomásos turnénkon. Ha ügyes vagy a játékunkon, megnyerheted a Maxim Könyvkiadó által felajánlott Madeleine Roux: Sanctum ​– A rejtélyes társulat három nyeremény példányának egyikét.


Madeleine Roux: Sanctum

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632617565
Oldalszám: 352 oldal
Fordító: Beck Anita

Fülszöveg:
Dan, Abby és Jordan olyan dolgokat élt át a New Hampshire Egyetem nyári táborában, ami egy életre szóló traumát jelentett mindhármuknak. Ez az élmény rányomja bélyegét Abby és Dan kibontakozó szerelmére is. Mindannyian próbálnak túljutni a gyötrelmes emlékeken, de a múlt még mindig kísérti őket.
Bármennyire is szeretnének továbblépni, rengeteg megválaszolatlan kérdés maradt, és valaki eltökélten igyekszik fenntartani bennük a rettegést azzal, hogy titokzatos fotókat küld nekik egykori vándorcirkuszi jelenetekről. Úgy tűnik, az egyetlen esélyük, hogy megszabaduljanak a nyomasztó érzéseiktől, ha visszatérnek Camfordba, a New Hampshire Egyetemre, és feltárják a Brookline elmegyógyintézet múltját, valamint magyarázatot találnak Daniel Crowford igazgató őrült kísérleteire.
Megérkezésük után rádöbbennek, hogy a fotók létező helyszíneket ábrázolnak, sőt, az egyetemi kampusz területén hosszú évek óta most először állítanak fel egy hasonló vándorcirkuszt. Dan és barátai saját maguk fedezik fel a várost – elhagyatott házakban rejtett titkok után kutatva. De az intézet félelmetes múltja sokkal több szálhoz elvezet, mint azt gondolnák. És ez még csak a borzalmak kezdete…

Saját véleményem:
Madeleine Roux megcsinálta! Kijavította (majdnem) minden hibáját, amit az első rész során sérelmeztem, és egy rejtélyesen hátborzongató folytatást kínált. Ennek köszönhetően kezdeti vonakodásom is igen hamar elpárolgott, átadta helyét izgalommal vegyes kíváncsiságomnak.
Bevallom, nem gondoltam, hogy a lagymatag sorozatnyitó után a szerző képes lesz előnyt kovácsolni korábbi gyengeségeiből, de egy ütemes kezdéssel egyből a könyvhöz ragasztott.

Dan, Abby és Jordan néhány hónapnyi - látszólagos - nyugalom után megint visszacsöppen a rémálomba, mely tulajdonképpen sosem hagyta őket békén. A Brookline-on átélt trauma mindegyikőjükben mély nyomott hagyott, hiába próbáltak meg elszakadni tőle és távolságot tartani egymástól. Ám amikor Felix édesanyja arra kéri Dant, látogassa meg pszichiátrián kezelt fiát, újra működésbe lép az egész. Fenyegető üzeneteket kapnak egy széttépett fotó hátuljára írva, ráadásul maga Felix is azt kéri, folytassák a nyomozást. A különféle jelek és üzenetek pedig hova máshova is űzhetnék a csapatot, mint rémálmaik helyszínének közelébe? Más választásuk nem lévén, a srácok visszatérnek Camfordba, hogy magyarázatot találjanak, és feloldozást kapjanak.

Régi helyszín, régi rejtély, új köntösbe burkolva.
Az alapfelállás többé-kevésbé ugyanaz, mint korábban: Danék kísérteties üzeneteket kapnak, míg életük veszélyben forog. Ami más, az a felfokozott hangulat, a megnövekedett tét, és a főgonosz személyének ismerete. Na, meg a tudat, hogy valóban az életük a tét, nem csak a képzeletük űz velük csúf tréfát. És pontosan ez a keverék kellett ahhoz, hogy a szerző megvegyen magának.
Ezúttal valóban sikerült borzonganom. De még mennyire! Nagyon jól működtek a különféle hangulati elemek: elhagyatott házak, pszichiátria, megszállt diákok, félelmetes temetői kép, és a cirkusz. Utóbbi különösen nagy hangsúlyt kap, mind vizuális, mind írott formában. A könyv tele van régi, vándorcirkuszi képekkel, amik, nos hiába ártatlanok, mégis rémisztően festenek. Jómagam legalábbis irtózom tőlük. A mai csillogó-villogó utódaikkal szemben a régiekben van valamiféle sötétség, misztérium; szenvedést, bánatot sugároznak (elég csak a Vizet az elefántnakra vagy a Leányrablás Budapestenre gondolni). És minek után a vándorcirkusz a történetben is visszaköszön, irtózattal és riadalommal követtem a történéseket.

Maguk a szereplők egyébként nem változtak sokat, a személyiségeik és a kapcsolati felállásaik is ugyanolyanok, mint korábban, csak a történések és minden egyéb függvényében már nincsenek annyira előtérbe helyezve a hétköznapi problémáik. A nyomozás, a magyarázat kutatása, és a rémisztő események már annál inkább. Úgyhogy a sorozat határozottan jó úton halad afelé, hogy az utolsó részben azzá váljon, amit elvárok egy ilyen típusú könyvtől. A Sanctum nem tökéletes, vannak lassabb részei, ám sokkal színvonalasabb, izgalmasabb, rémisztőbb és rejtélyesebb, mint az Asylum.
Én a magam részéről most már kíváncsian és reménykedve várom, hogyan is zárul Danék kálváriája.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Felix
Kedvenc jelenet: találkozó Felix-szel
Negatívum: a cirkusz - frászom volt tőle :D (bár ez ebben az esetben nem negatívum)
Borító: 5/4
Sorozat: az Asylum sorozat 2. része
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Ezúttal nyereményjátékunkkal a cirkuszok történetébe kalauzolunk titeket! Minden állomáson találtok egy képet egy híres múltbéli mutatványosról, a bejegyzésben pedig nevének betűit rejtettük el. Nincs más dolgotok, mint rájönni, kit ábrázol a kép. 
Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

10.23 Kelly & Lupi olvas
10.25 CBooks
10.27 Dreamworld
10.29 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése