2016. október 23., vasárnap

Lucy Keating - Dreamology



A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg hamarosan Lucy Keating: Dreamology - Álomgyár című regényét, melyben Alice és Max álombéli és valóságos életét ismerhetjük meg egy vérbeli sulis-romantikus történetben. Kövesd végig az öt állomásos blogturnét, játssz, és ha minden kérdése jó választ adsz, megnyerheted a három nyereménykönyv egyikét a kiadó felajánlásában.


Lucy Keating: Dreamology - Álomgyár

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632617671
Oldalszám: 360 oldal
Fordító: Sóvágó Katalin

Fülszöveg:
Alice, mióta csak az eszét tudja, Maxről álmodik. Minden nap, elalvás után bejárják a világot, egzotikus helyekre utaznak, beszöknek a Louvre-be, vagy épp egy piramis tetején piknikeznek. És az ezernyi mesés kaland során egymásba szeretnek. De ez mind csak álom… Max ugyanis nem létezik. Legalábbis a lány ezt hiszi…
Alice édesapjával Bostonba költözik, és amikor belép új iskolájában az osztályba, Maxszel találja magát szemben. De a valóság más, mint Alice fantáziájában. A fiú kimért, és ráadásul van barátnője. És az ismerkedés korántsem olyan tökéletes, mint azt a lány remélte. 
Amikor pedig kiderül, hogy Max álmai is régóta Alice-ről szólnak, a képzelet és a valóság egyre inkább kezd összemosódni. Úgy tűnik, véget kell vetniük a közös fantáziáknak, ezért mindent megtesznek, hogy kiderítsék a rejtélyes közös látomások okait. 
De annak, aki álmában lesz szerelmes, elég-e valaha is a valóság?

Saját véleményem:
Annak idején, amikor a Maxim kiadó szavazást tartott, melyik borítóval jöjjön ki a könyv, a rövid ismertető alapján úgy éreztem, belebotlottam egy újabb must read kategóriás - megelevenedő álompasi? ide nekem azonnal! - regénybe.
Maga az alapötlet szerintem zseniális! Egyrészt, ki ne szeretné, ha álmai (ebben az esetben minden értelemben) pasija a valóságban is szembesétálna vele? Másrészt pedig - ahogyan azt maga a szerző is többször elmondja -, az álmok azóta izgatják az emberek fantáziáját, mióta világ a világ. Tehát minden feltétel adott egy jó kis sztorihoz. És kezdetben ez működik is.
Alice éjjelente egy Max nevű, helyes, álombéli baráttal, szürreálisabbnál szürreálisabb kalandokat él át. "Bejárják a világot, egzotikus helyekre utaznak, beszöknek a Louvre-be, vagy épp egy piramis tetején piknikeznek" Aztán jön az ébredés, vele együtt az elválás, és a fájdalmas valóság: minden csak álom volt. Nincs ez másként azon a reggelen sem, amikor a lány új iskolájába készül, ahol aztán szembe találja magát Max hús-vér megtestesülésével. Az egyetlen bökkenő, hogy a srác látszólag nem ismeri, és olyan messzire elkerüli, amennyire csak lehet, ráadásul mogorván bánik vele.
Mindez remekül ábrázolt, teljesen hiteles és kellően vicces. Alice érzelmei kellően hűen adják vissza mindazt, amit az ember lánya egy ilyen eufórikus álomból ébredve, nap nap után átél, miután rádöbben, megint csak álmodott. Tökéletesen átjön, milyen érzés, ha a párodat nem hívhatod fel, nem ölelheted meg, mert nem létezik. A dolog csattanója pedig, hogy mégiscsak létezik - ámde messzebb nem is állhatna tőled -, számtalan izgalmat kínál. Az ember agyában egyből felvillan a kérdés: Vajon hogy jönnek össze?, majd ezt követi a Miért álmodik róla? és a Mi ez az egész? Ám mielőtt ezekre választ kereshetnénk, szembesülnünk kell az újabb fordulattal, ami még több kérdést felvet.
Max történetesen nagyon is tisztában van azzal, kicsoda Alice, hisz ő az álombéli lovagja! Alice-hez hasonlóan ugyanazokat álmodja - mindössze, a lánnyal ellentétben, nem szeretné ezt az egészet a valóságba is átültetni. Mondhatni, már-már feszengve menekül attól, hogy a való élete megváltozzon; tökéletesen megelégszik azzal, hogy éjjelente Alice a barátnője, míg nappal egy másik lány.

Érdekes szituáció, az biztos. Rengeteg kérdésre kereshetnénk a választ, és bizonyos szinten keressük is, de Lucy Keating megmaradt a biztonsági zónában. Ahelyett, hogy az álom dolgot helyezte volna előtérbe, inkább a tinirománcra fókuszált, és csak extra adalékként vegyítette hozzá az éjjeli kalandokat. A végeredmény így is egy aranyos, romantikus YA lett, ami semmivel sem marad le a műfaj többi képviselőjétől. Amennyiben megelégszünk a szokásos klisékkel operáló történettel, úgy kellemes kikapcsolódást nyújthat, akárcsak akkor, ha még nem olvastunk tucatnyi ilyet. Jómagam viszont itt jöttem rá, hogy kezdem unni az új diák belebotlik az álompasiba és szerelmi háromszögben vergődve harcol igaz szerelméért típusú regényeket. Ha 10 évvel fiatalabb lennék, imádtam volna, de nem vagyok, így Alice és Max sztorija nekem most picit kevésnek bizonyult. És ezen Max karaktere sem segített. Az elvárt, szívtipró szerepével ellentétben nem győzött meg, steril maradt, nem éreztem azt, hogy Alice valóban megnyerte vele a fődíjat. Sokkal jobban kedveltem a történet bohócát, Olivert, aki nagyjából az első megszólalásával levett a lábamról, és végig azért drukkoltam, hogy végül ő jöjjön ki nyertesként. Hogy ez így lett-e, azt nem árulom el.
Ami pedig a főszereplő hölgyeményünket illeti, ő tökéletes megtestesítője a szerethető, hebrencs, álmodozó, ízig-vérig tinilány típusnak.

Mindent egybevetve úgy gondolom, az Álomgyár egy cuki, nagyon fiatalos, romantikus-gimis történet, némi tudományos-misztikus fűszerrel, ami elsősorban a szereplőkkel azonos korú (14-16) olvasókat fogja elvarázsolni.


Pontszám: 5/3,5
Kedvenc szereplő: Oliver
Kedvenc jelenet: álmok
Negatívum: Max
Borító: 5/4
Sorozat: önálló
Megtetszett? Vidd haza!




Térkép






Nyereményjáték


Mivel is foglalkozhatna jelenlegi játékunk, mint az álmokkal? Olyan filmekből emeltünk ki jellemző képeket, amelyekben fontos szerepet játszanak az álmok. Ismerjétek fel a filmeket és a címüket írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába! 
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre jelentkezni a megküldött e-mailre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!






Nézzetek be a többi állomásra is

10/15 Deszy könyvajánlója
10/17 Szembetűnő
10/19 Kelly és Lupi olvas
10/21 Sorok Között
10/23 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése