2016. október 10., hétfő

Kody Keplinger - Lying Out Loud



Egy új történet a The Duff - A Pótkerék világából! Ismerjétek meg Sonnyt, aki remekül hazudik, és ez látszólag megkönnyíti az életét, de végül csak a bajhoz vezethet...
Kody Keplinger új regénye szívbemarkoló, szórakoztató, elgondolkodtató és még vicces is, ráadásul a The Duff szereplői is tiszteletüket teszik benne!
Gyertek, tartsatok velünk a blogturnén, és nyerjétek meg a 3 ajándékkönyv egyikét!


Kody Keplinger: Lying Out Loud - A hazugságháló

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789633996584
Oldalszám: 312 oldal
Fordító: Szabó Krisztina

Fülszöveg:
Sonny ​​Ardmore remekül hazudik.
Arról, hogy az apja börtönben van, hogy az anyja kirakta őt otthonról, és éjszakánként titokban a legjobb barátnőjénél alszik.
Talán Amy Rush az egyetlen, aki átlát Sonny hazugsághálóján, és mellette áll, bármi történjék is. Mindent megosztanak egymással: a titkaikat, a ruháikat… Sőt, még a Ryder Cross iránti utálatuk is közös.
Ryder az új fiú a Hamilton gimiben, és megtestesíti mindazt, amit Sonny és Amy ki nem állhat: a srác egy beképzelt, sznob stréber. Csakhogy Rydernek van egy gyenge pontja: Amy. Le sem tagadhatná, hogy belezúgott. Úgyhogy amikor Ryder e-mailben randira hívja Amyt, a két lány úgy érzi, kihagyhatatlan alkalom kínálkozik a számukra. Úgy alakul, hogy Sonny egy egész éjszakát végigchatel Ryderrel, és őszinte borzalmára rádöbben, kezdi megkedvelni a fiút. Csakhogy van egy kis probléma: Ryder végig azt hitte, Amyvel beszélget. Úgyhogy Sonny bonyolult hadműveletet eszel ki, amivel rádöbbentheti Rydert, valójában mindig is őt akarta, nem Amyt. Képes lesz Sonny egészen az igazságig jutni a hazugságai segítségével, vagy végül Rydert és Amyt is elveszíti?

Saját véleményem:
A nyári kánikula idején valami egyszerű, könnyed, laza és humoros olvasmány után kutattam, így leltem rá a LOLra. Kody Keplinger előző regényéből, a DUFF-ból kiindulva sejtettem, választásommal nagyon nem nyúlhatok mellé. Meglehet, a sors jókor sodorta utamba Sonny történetét, ám én fenemód élveztem! Tipikus tiniknek tinikről szóló limonádé, de a szórakoztató, olvasmányos fajtából. Az pedig már csak hab a tortán, hogy bár önálló kötet, a korábban említett DUFF rajongók is örülhetnek, néhány cameó jelenet elejéig a korábbi szereplők is felbukkannak. Mi több, hősnőnk Wes húgának, Amy-nek a legjobb barátnője!

Főszereplőnk, Sonny, egy többszörösen sérült, hátrányos helyzetű lány, aki az őt ért viszontagságok miatt hazugságokba menekül, kényszeres hazudozóként pedig lépten-nyomon füllent. Történetébe a csúcspontot kiváltó hazugságáradat kezdetén csöppenünk bele, majd végigkövethetjük, hol tudatosan, hol tudatlanul miként keveri magát egyre nagyobb slamasztikába, s miként mérgezi meg legféltettebb kapcsolatait.
Elsőként barátnőjét veszi rá arra, hogy szülei tudta nélkül befogadja, később pedig egy, a közös ellenségük ellen intézett, durva revans jóvátétele végett halmoz még több hazugságot kapcsolatukba. Legújabb osztálytársuk, a DC-ből érkezett Ryder, az a tipikus beképzelt, sznob, kocka, aki mindent és mindenkit lenéz környezetében, kivéve a gyönyörű Amy-t, akivel szeretne romantikusabb viszonyt kialakítani. A lányok - főként Sonny - ezt kihasználva megleckéztetik őt, csakhogy a poén erősebbre sikeredik a kelleténél, ráadásul a jómódú, ámde nagyon is szerény, aranyos és kedves Amy-t is rossz színben tünteti fel. Sonny, jó barátként megpróbálja helyrehozni a dolgot, ám arra nem számít, hogy egy egész éjjelen át tartó chat maratonba keveredik a fiúval, akiről kiderül, nem is annyira szemét. Az egyetlen bibi csak az, hogy Sonny véletlenül Amy profiljával bejelentkezve folytatott meghitt, bensőségest csevegést...
Hősnőnk innentől kezdve több gonddal szembesül. Hibáját el kell titkolnia a Rydert határozottan elutasító barátnője elől, miközben ügyelnie kell arra, hogy a srác véletlenül se tegyen említést róla. És ha mindez nem lenne elég, önnön fogadalma ellenére újra és újra chatel nappali ellenségével, akiről minden alkalommal egyre több lepel hull le. Kettejük bensőséges viszonya pedig azt eredményezi, hogy Sonny belezúg a valódi énjét érezhetően megvető fiúba. Ám ahhoz, hogy meghódítsa, újabb hazugságok kellenek...

Hazugság, hazugság és még annál is több hazugság - látszólag ez Sonny. Az igazság viszont az, hogy a karaktere, ha kisarkítva is, de nagyon jó példaként szolgál a problémás tiniket illetően. Vannak helyzetek, amikor könnyebb füllenteni, mint vállalni az igazsággal járó fájdalmat, és ez hősnőnk esetében hatványozottan igaz. Sonny nem csak szeretteinek, de önmagának is szeret hazudni, ezzel leplezve sérüléseit. Persze ettől még ugyanolyan erkölcstelen, amit tesz, és miután a végletekig feszíti a húrt, bosszantó is, mégis... érthető. Hibái, botlásai esendő, hétköznapi hősnővé teszik, olyanná, akivel egy korabelinek könnyebb azonosulnia az árnyaltsága miatt. Magában foglalja mindazon személyiségjegyeket, amik a tiniket jellemzik. Nagyszájú, talpra esett, nem ő a suli közepe, de nem is magányos farkas; vicces, őrült, ugyanakkor megvannak a gyenge pontjai, és a szekrényében is rejlik egy-két csontváz. És ami különösen tetszett benne, hogy bár a szerző bizonyos tetteit lelki problémákban gyökereztette, azért jócskán hagyta, hogy butaságból, mindenféle indok és kibúvó nélkül is kövessen el hibákat.
A könyv egyik központi eleme tehát Sonny karakterfejlődése, ami komolysága ellenére kellően könnyed, és inkább szórakoztató, mintsem jellemformáló életigazság.

A másik pedig mi más is lehetne, mint a romantika? Egy nagyon bonyolult kapcsolati rendszerrel megspékelve.
Rydert mindenki utálja. Sonny különösen. Ők ketten állandó kutya-macska harcot vívnak, ha csak egy légtérbe kerülnek, kivéve, ha billentyűzet segítségével kommunikálnak. Ryder viszont azt hiszi, Amy-vel kommunikál, csakhogy élőben rá sem ismer.
A kalamajka tehát garantált, fergetegesen jókat lehet szórakozni Sonny hülyeségein, és mindazon, amibe a többieket is belerántja. Ugyanakkor az is tökéletesen lejön, mennyi és milyen károkat okozhat egy hazugságháló. Kody Keplinger remekül prezentálja az egész szituáció érzelmi részét, s Sonny-val párhuzamosan fedi fel előttünk, olvasók előtt, mekkora sebeket is okozhatnak az ártatlannak tűnő stiklik.
Sonny és Ryder romantikus és mindenféle kapcsolata pedig irtó aranyos, mókás, s a szó legjobb értelmében nagyon tini. Mindezt azonban ellensúlyozza a regény másik lényeges eleme, a barátság, és az azzal társuló adok-kapok rendszer.

Én a magam részéről nagyon szerettem ezt a könyvet. Tetszett a fiatalossága, az, hogy egyszerre szertelen és komoly, imádtam a szereplőket (bár Rydert kezdetben megcsapkodtam volna), és egyszerűen jó volt csak úgy kikapcsolódni általa. Meg találkozni Wesszel. A vége miatt azonban haragszom. Önálló kötet, lezárt is, a vége mégis lóg a levegőben.
Mindent egybevetve, azoknak ajánlom a LOL-t, akik kedvelik a csacska, egyszerű, ámde annál szerethetőbb regényeket. Netán szeretnének újra találkozni régi kedvenceikkel.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Wes, Sonny, Amy
Kedvenc jelenet: Wes és Sonny beszélgetése az erdőben
Negatívum: kicsit lezáratlan
Borító: 5/3
Sorozat: A The DUFF spin offja, de önállóan is olvasható




Nyereményjáték


A LOL-ban a The Duff szereplői is felbukkannak, éppen ezért az első könyvre emlékszünk vissza a játék során.
Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a feladatotok, hogy rájöjjetek, kitől is hangzottak el a szavak, és beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Megéri ügyesnek lenni, hiszen 3 példányt sorsolunk ki köztetek. És mivel jó fejek vagyunk, annyit segítünk, hogy a moly.hu-ról gyűjtögettünk ;)
Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


"– Ó, Bianca, végre megvagy! Láttad? Harrisonnal táncoltam! Szerintem el fog hívni a bálba. Ugye, milyen szuper?"




Nézzetek be a többi állomásra is

10/06 Sorok Között
10/08 Könyvvilág
10/10 Dreamworld
10/12 Deszy Könyvajánlója
10/14 Letehetetlen
10/16 Kelly & Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése