2016. október 7., péntek

Bella Thorne - Autumn ajándéka



Vigyázz, mit kívánsz! Autumn Falls, a suli új lánya nem a legnépszerűbb, hiába szerez barátokat, és hiába beszélget egyre többet a nagyon cuki Seannal. A kezébe kerül viszont egy napló, amibe ha beleírja a kívánságait, azok bizony teljesülnek...
Az imádnivaló regény az egykori Disney-sztár, Bella Thorne életéből merít, és a szép színész-énekesnő az egyik társszerzője.
Kövessétek velünk a turnét, amin a Menő Könyvek jóvoltából 1 példányt ti is megnyerhettek a regényből!


Bella Thorne & Elisa Allen: Autumn ajándéka

Kiadó: Menő Könyvek
ISBN: 9789634032458
Oldalszám: 280 oldal
Fordító: Steiner Kristóf

Fülszöveg:
Autumn Falls, a suli új csaja nem épp a legnépszerűbb lány az Aventura Gimiben. Bár szerencsére szerez magának barátokat, akik jóban-rosszban mellette állnak, az mégsem túl jó jel, hogy kivívja a gimnázium méhkirálynőjének haragját. Sőt, rájön, hogy a fiú, akit kinézett magának, sajnos szintén a gonosz csajokkal lóg. Attól kezdve, hogy Autumn elkezd az érzéseiről naplót vezetni, valóra válnak a legvadabb kívánságai. Vajon ez csak egy furcsa egybeesés? Vagy lehet, hogy a napló képes helyrehozni az életét?

Saját véleményem:
Mielőtt rátérnék a lényegre, muszáj elmondanom, hogy bár Bella Thorne személye miatt figyeltem fel a regényre (mindig olyan kis vidám, egyszerű csaj látszatát kelti), egyáltalán nem ismertem a pályafutását. Tovább megyek! A töténetről sem tudtam semmit, azt leszámítva, hogy életrajzi ihletésű. Mindebből kiindulva, bizony meglepve tapasztaltam, hogy az Autumn ajándéka nem pusztán realista sztori, hanem misztikus elemeket is tartalmaz, míg a Bellához, illetve az ő életéhez köthető dolgok (diszlexia, származás, kinézet, elhunyt édesapa), valóban csak kiegészítő kellékek.
Maga a könyv tipikus tinilimonádé (hasonló a Disney tinisorozatokhoz/filmekhez), az édes, egyszerű, kicsit rózsaszín fajtából. Ám ezzel abszolút semmi baj, a célközönség számára pontosan azt adja, ami elvárható tőle. Valószínűleg, ha 10 évvel fiatalabb lennék, rám is nagyobb hatást gyakorolt volna - régebben imádtam a Disney sorozatokat.

A regény főszereplője, Autumn rögtön az első fejezetekben új helyzetben találja magát. Hat héttel a család újraegyesülése előtt bekövetkező tragédia után, édesanyjával és öccsével új városba költözik, távol barátnőjétől, és mindentől, amit addig ismert. Nem elég tehát, hogy elvesztette édesapját, még az új suliba is be kell illeszkednie. Mindez viszonylag könnyen is megy számára, hamar új barátokra lel, csakhogy a barátai hadban állnak az évfolyam menő klikkével (egy barátnőcserés cicaharc miatt). És ha mindez nem lenne eleve is elegendő a csendesen meghúzódó lány számára, még a rivális csaj plátói szerelme is szemet vet rá, ami miatt Reenzie első számú ellenségévé válik. Innentől kezdve Autumn nap, mint nap újabb szívatásokkal kénytelen szembenézni és megküzdeni.
A cselekmény realista vonalát az iskolai események és a romantikus szál alakulgatása képezi - noha utóbbi elég hervatag és elnagyolt. A fiatalok között szövődő gyengéd kapcsolat visszhangja ellenben sokkal fajsúlyosabb, lényegében Sean miatt fejlődik ki a verbális terror.
Ha valami a szerzőpáros javára írható, az az Autumn és Reenzie közt kialakuló bullying ábrázolása. Olykor mókás, csajosan rafinált, tipikus női harcelemeket felvonultató, gondosan felépített és kifejtett folyamat, ami a cicás felszín ellenére remekül prezentálja a kortárs iskolai viselkedést, megnyílvánulást és úgy unblock a bullying témát is kimeríti.
Autumn és Reenzie jó kis adok-kapok háborút vív. Merthogy bizony Autumn nem olyan csaj, aki hagyja, hogy porba tiporják. Mindent elkövet annak érdekében, hogy bizonyítékot szerezzen az elkövető személyével kapcsolatban. Ebben pedig segítségére van egy, az apjától megörökölt notesz, ami, mint kiderül, teljesíti gazdája kívánságait. De mint tudjuk, nem mindegy mit és hogyan kérünk, ugyanis a kívánságteljesítő tárgyak/lények meglehetősen szeszélyesek, öntörvényűek, és könnyen hiba csúszhat a gépezetbe, netán egészen máshogyan teljesülhetnek a vágyak. Naná, hogy Autumn is egy sor galibába keveri magát, hála a füzetkének, mely a történet misztikus részét szolgáltatja.

Az Autumn ajándéka összességében egy írott formátumú Disney-tinirománc, misztikus elemekkel fűszerezve. Nagyon csajos, kellően rózsaszín, ugyanakkor rendkívül aranyos és vicces. Nem mondom, hogy tökéletes, mert számtalan dologba bele lehetne kötni, mégsem akarok. Hiába elnagyoltak a karakterek, vérszegény a (jelenlegi) szerelmi szál (merthogy később lesz ez még háromszög is), hemzsegnek a logikai bakik a notesszel és a kívánságokkal kapcsolatban, az a helyzet, hogy élveztem.
Egyedül talán a gyászt hiányolom. Hat hét egy édesapa elvesztése után nem olyan hosszú idő, hogy egy-két alkalmat leszámítva, ennyire elhanyagolható legyen. Ettől eltekintve azonban tartom, hogy a célközönség számára kellemes kikapcsolódást nyújthat a könyv.
Elsősorban a fiatalabb, 12-16 éves korosztálynak, és azon belül is a csajosabb, lányos könyveket kedvelő lányoknak ajánlom. Én pedig várom a folytatást, s reménykedem benne, hogy a barátok, köztük a nagyszájú Amalita és női szíveket megdobogtató JJ. több szerephez jutnak.


Pontszám: 5/3,75
Kedvenc szereplő: Amalita, JJ., nagyi
Kedvenc jelenet: minden, amiben Amalita is szerepelt
Negatívum: a gyász hiánya
Borító: 5/3




Bella Thorne


Annabella Avery „Bella” Thorne amerikai színésznő, énekesnő és modell. Több, mint 20 filmben és televíziós sorozatban és több mint 60 reklámban szerepelt. Legjobban a nagyravágyó fiatal táncos, CeCe Jones megszemélyesítőjeként ismert a Disney Channel Indul a risza! című sorozatából.
1997. október 8-án született a floridai Pembroke Pinesben. Ő a legfiatalabb gyermek a családban, testvérei Kaili (1992), Dani (1993) és Remy (1995) szintén színészek és modellek. Bella, aki ír, olasz és kubai származású, a spanyol nyelvet beszélte először.
Érdeklődési körébe a tánc és a foci tartozik, szabadidejét a családjával tölti vagy házi kedvenceivel, két kutyával, hat macskával és egy teknőssel játszik. Bella azt is elárulta, hogy keményborítós könyvek gyűjtője, a 80-as évek zenéjét hallgatja és a YouTube-ot használja eszközként, hogy szerepébe bújhasson. Thorne lelkes támogatója a Humane Society of the United Statesnek, a Cystic Fibrosis Foundationnek és a The Nomad Organizationnek, mely szervezetek oktatást, élelmet és orvosi felszerelést biztosítanak az afrikai gyerekeknek.

Thorne 2007-ben egy járműbalesetben elvesztette az édesapját. Nyilvánosság előtt csak 2008 decemberében beszélt apja haláláról egy helyi televízió „View From The Bay” című műsorában adott interjújában.

Bellánál második osztályban diszlexiát állapítottak meg. Korábban állami iskolába járt, de az állandó megaláztatás miatt otthagyta az iskolát és magántanulóként folytatta. Jelenleg is otthon tanul. Sokat javított a tanulásában, miután elkezdett járni egy Sylvan Learning központba, s jelenleg már egy fokkal jobban ír és olvas. Thorne beszélt diszlexiájáról egy interjúban 2010 áprilisában az American Cheerleader Magazine-nak, és elárulta, hogy úgy tudott felülkerekedni képességzavarán, hogy kérlelhetetlenül elolvasott mindent, ami a keze ügyébe került, még a gabonapehely dobozának feliratait is.
2016. augusztus 23-án Twitter oldalán vállalta fel, hogy biszexuális

(forrás: wikipedia)




Nyereményjáték


Mennyire ismeritek a kötet szerzőjét, Bella Thorne-t? A színész-énekesnő számos filmben és tévésorozatban mutatta már meg a tehetségét.
A feladatotok most a következő! Minden állomáson találtok 1-1 képet Bella Thorne valamely híres filmes, vagy sorozatos szerepéből. A feladat, hogy felismerjétek azt, és beírjátok a film/sorozat címét a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Hajrá!
Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

10/02 Sorok Között
10/03 Deszy könyvajánlója
10/05 Kelly & Lupi olvas
10/07 Dreamworld
10/09 Zakkant olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése