2016. október 26., szerda

Sabrina Jeffries - Karácsonyi csoda



Karácsony közeledtével sokan szeretnénk átélni egy kis karácsonyi csodát, esetleg olvasással az ünnep hangulatát megteremteni.
A General Press kiadó jóvoltából megjelent Sabrina Jeffries legújabb könyve, a Karácsonyi csoda, a Halstead Hall bajkeverői legújabb kötete. 
Ha szeretnél te is részese lenni egy kis karácsonyi készülődésnek, kövesd a turné négy állomását és ha velünk játszol, tiéd lehet a könyv egyik példánya.


Sabrina Jeffries: Karácsonyi csoda

Kiadó: General Press
ISBN: 9789636439149
Oldalszám: 304 oldal
Fordító: Hajnal Gabriella

Fülszöveg:
A Halstead Hall bajkeverői című sorozatból megismert Lord Devonmont sorsát követhetjük nyomon.
Pierce Waverlyt, Devonmont grófját gyermekkorában a szülei rokonok gondjaira bízták, és a férfi sosem bocsátotta meg nekik, hogy magára hagyták. Egy nap azonban levelet kap anyja társalkodónőjétől, Mrs. Camilla Stuarttól, amelyből arról értesül, hogy az édesanyja súlyos beteg. Azonnal hazatér vidéki birtokukra, hogy elbúcsúzhasson az asszonytól. Ám amikor megérkezik, meglepődöttségében a szája is tátva marad. Kiderül ugyanis, hogy az anyjának semmi baja, ő pedig beleesett Camilla körmönfont csapdájába. Az életvidám, vonzó özvegyasszony ugyanis eltökélte, hogy mindent megtesz azért, hogy kibékítse őlordságát az anyjával. A célja elérése érdekében pedig még arra is hajlandó, hogy elfogadja a férfi által felajánlott alkut, amely tisztességesnek egyáltalán nem nevezhető...
Sabrina Jeffries karácsonyi történetében a Halstead Hall bajkeverői című sorozatból megismert Lord Devonmont sorsát követhetik nyomon az olvasók a megbocsátás és a szerelem útján.

Saját véleményem:
Az olvasmányaim kiválasztásánál általában a borító, az első benyomás vagy a műről hallott/olvasott méltatások azok, amik eldöntik, szeretnék-e megismerkedni az adott regénnyel vagy sem. Nos, ebben az esetben viszont a magyar cím volt a bíró, minthogy szeptember elején elkapott a karácsonyi-láz.
Nagy elvárásaim nem voltak, egyszerűen csak szerettem volna egy ünnepi hangulattal átitatott, szórakoztató könyvben elmerülni. És ezt meg is kaptam.
A Karácsonyi csoda remek döntés, ha szeretnénk ráhangolódni az ünnepekre, de akár a karácsonyfa alatti bekuckózáshoz is választhatjuk - szívetmelengető pillanatokat fog okozni. Mi több, romantikus hölgyismerősöknek, rokonoknak, anyunak, nagyinak ajándékként is jó választás lehet. Mindezt úgy, hogy maga a karácsony nem játszik benne központi szerepet. Fontosnak fontos, a készülődés bizonyos pillanatai előtérbe is kerülnek, de csak mint hangulati elemek. Mindenesetre én imádtam a vásárt, azt, hogy bepillantást nyerhettem a 19. századi angolok karácsonyi szokásaiba, és a más kultúrákból eredő dolgokhoz való hozzáállásukba. Mindezt pedig csak még varázslatosabbá tette a gyermek figura ártatlansága, vágyai, és az általa oly' sokat hangoztatott versike, ami megreformálta a kis közösséget.

A cselekmény fókuszában a férfi nézőpontkarakter, Pierce, az ő hányattatott gyermekkora, és az abból eredeztethető dolgok állnak. Devonmont grófját szülei kisfiúként száműzték otthonról, s egészen édesapja haláláig szóba sem álltak vele. Ennek okán a férfi, lelki sebeit enyhítendő/palástolandó botrányos életvitelt választott magának, s a szeretet írmagját is csírájában fojtotta el, megözvegyült édesanyjáról pedig hallani sem akar. Egészen addig, míg az asszony társalkodónője egy meglehetősen nagy füllentéssel rá nem veszi, hogy ellenérzéseit félretéve meglátogassa anyját. A többi pedig, ahogy mondani szokták, történelem. Camilla sugárzó, cserfes, minden lében kanál személyiségével eléri, hogy Pierce több időt töltsön a birtokon, míg ő alkujuk fejében éjjelről-éjjelre szórakoztatja. Na, nem úgy! Nem teljesen. Mert bár Pierce és Camilla között az első perctől izzik a levegő - s erről nem csupán szavakból értesülhetünk, hanem érezhetjük is -, rengeteg rang-, személyiség- és szemléletbeli akadály az, amit le kell küzdeniük a beteljesedésig. Az út és érzéki "táncuk" viszont szépen felépített, hol mókás - szóváltásaiknak, bakijaiknak köszönhetően -, hol pedig szívszaggató(an reménytelen).
Mind a két karakter közel egyforma családi háttérrel rendelkezik, Sabrina Jeffries mégis más-más módon dolgoztatta fel velük az őket ért tragédiákat, bemutatva, hogy több út is létezik, tőlünk függ, mivé válunk, miként kezeljük gondjainkat. Pierce az érzéketlenséget, keménységet, Camilla pedig a reményt, a boldogságot választotta, s eszerint élte, és éli napjait. Talán pont e kettősségből fakad a kettejük közti erős kémia. És ugyanezen okokból szerethető és emberi duójuk együtt és önállóan is. Nem tökéletesek, megvan a maguk keresztje, sokszor csinálnak hülyeségeket, mégis... (meg)érthetőek. Arról nem is beszélve, mennyire dinamikusak és viccesek közös jeleneteik.

A romantika mellett azonban van még valami, ami izgalmassá teszi a könyvet, ez pedig nem más, mint a Lord Devonmont és az anyja közt lappangó családi titok. Az ok, amiért Pierce-t gyerekként száműzték, távol tartották otthonától, szeretett édesanyjától, és amiért a nő önként vállalta a gyermekétől való elidegenedést.
Ezek összessége egy olyan téma, ami mindvégig ébren tartja az olvasó figyelmét, gondolkodásra, és nyomozásra készteti. Bevallom, én sok mindenre gondoltam, néha közel is jártam a megfejtéshez, de rengeteg kirakós darabra nem sikerült rájönnöm.
Összességében tehát a Karácsonyi csoda egy szenvedélyes, hangulatos, rejtélyes, csipkelődős, ízig-vérig történelmi romantikus regény. A szerző stílusa rendkívül olvasmányos, a karakterek szerethetőek, a karácsony pedig kellemes hangulati elem.  Csak ajánlani tudom. Ó, és bár egy sorozat 6. része, abszolút érthető önállóan is.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Jasper, Camilla, Pierce
Kedvenc jelenet: felolvasás, vásár, Jasper a katonákkal
Negatívum: -
Borító: 5/4
Sorozat: Halstead Hall bajkeverői 6. rész, The Duke's Men 0,5. része, de önállóan is olvasható




Nyereményjáték


Ismeritek a Halstead Hall bajkeverői sorozatot? Nem? Semmi gond, itt a remek alkalom egy picikét megismerni vele. 
Minden állomáson találtok a sorozatból egy torz borítót, ami alapján ki kell találnotok a címét, de ne legyen ennyire egyszerű, az adott kötet főszereplőjét is be kell írnotok a Rafflecopter dobozba. (Elég az egyik főszereplő neve.) - Tehát minden állomásnál a rafiba egy kötet címet és mellé az egyik főszereplő nevét várjuk.
Játékra fel!
Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

10/26 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése