2016. november 27., vasárnap

Deirdre Riordan Hall - Sugar



A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Deirdre Riordan Hall Sugar című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere bemutatja a túlsúlyos, lelkileg sérült Sugar életét, aki az őt érő sérelmek miatt evésbe menekül, míg be nem toppan életébe Even. De ne hidd, kedves olvasó, hogy ez egy átlagos Young Adult románc! Fájni fog, talán szomorú is leszel, ám ha kitartó vagy, elnyered jutalmad! 
Kövesd a turnét, tudj meg mindent a könyvről, annak világáról és szereplőiről, játssz, és nyerd meg a regény egy példányát!


Deirdre Riordan Hall: Sugar

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789633998038
Oldalszám: 320 oldal
Fordító: Mergl-Kovács Bernadett

Fülszöveg:
Én vagyok az a kövér, félig Puerto Ricó-i, félig lengyel lány, aki úgy érzi, nem találja a helyét sem a saját bőrében, sem sehol máshol.
Sugar Legowski-Gracia nem volt mindig kövér, de tizenhét éves korára ez megváltozott. Ugyan nem annyira terebélyes, mint a mamája, aki hatalmas mérete miatt hónapok óta nem tudott kikelni az ágyból. Nem is annyira ormótlan, mint a bátyja, Görény, akibe több aljasság szorult, mint háj, és ez mindent elárul a természetéről. Sugar pont annyira túlsúlyos, hogy durva sértegetések céltáblája legyen, bármerre is jár: boltban, utcán vagy az iskolában.
Sugar találkozik Evennel – és nem Evannel, ahogy félig analfabéta apja helytelenül megadta a fia nevét a születési anyakönyvi kivonatán –, és megtapasztalja, milyen az, amikor valaki nem a testét, hanem őt magát látja. Valószínűtlen barátságuknak köszönhetően Sugar életében először megengedi magának azt a luxust, hogy a jövőre is gondoljon. A jövőre, amit nem árnyékol be a saját testéről alkotott képe, sem az anyja sértegetései. Sugar hamarosan válaszút elé kerül: döntenie kell, hogy azzá a lánnyá válik-e, akit Even segítségével felfedezett önmagában, vagy felhagy a küzdelemmel, és elfogadja azt a szerepet, amibe a családja és az eddigi élete kényszerítette.

Saját véleményem:
Nehéz szavakba önteni a bennem kavargó érzelmeket. Én csupán egy olyan könyvre vágytam, amiben végre nem címlaplány a hősnő, viszont arra, amit ezzel szemben kaptam, nem voltam felkészülve. De hát hogyan is lehettem volna... az életre nem lehet, azt csak kitapasztalni és megélni lehet.
A Sugar egy nagyon különleges történet, egyszerre szomorú, szívfájdító, megmosolyogtató, és reménnyel kecsegtető. Olvasás közben tengernyi érzelmet éltem át; egyik percben dühös voltam, a másikban a sarokba kucorodva sírni szerettem volna, míg máskor belekuckóztam abba az édes, pihe-puha takaróba, amit a szerző egyik-másik sorával tekert körém.
Az az igazság, hogy ez nem csak egy regény, ó, nem. Görbe tükör az életről, emberekről, és azok problémáiról. Nem kell túlsúlyosnak lenni ahhoz, hogy megértsük "a szépség bennünk rejlik", "állj ki magadért", "ne hagyd eltiporni magad" tartalmú üzeneteit.

Sugar egy elnyomott, sokat szenvedett, túlsúlyos lány, aki tisztában van kinézetével, utálja is magát, mégsem képes felülkerekedni rajta - az otthoni és iskolai bántalmazások miatt bánatevésbe menekül. Leírhatatlanul sokat eszik, én már csak attól rosszul voltam, ha azt olvastam, mit fal éppen, ugyanakkor tény, hogy szinte állandóan inzultálják. Nem telik el úgy nap vagy óra, hogy lépten-nyomon ne rúgna bele valaki, mindegy, hogy valamelyik iskolatársa vagy tulajdon anyja, bátyja, s mindez a habzsolással és a gondolataival együtt olyan elegy, amit nehéz megemészteni.
A bánatevés nem újkeletű dolog, sokat hallani róla, és testsúlytól függetlenül biztos, mindenki legalább egyszer kipróbálta már (elég csak a szakítós-fagyizós klisékre gondolni), mégis minden egyes alkalommal, amikor ez a lány, valami romboló kaja után nyúlt, az járt az eszemben, hogy ennyit és ekkora mennyiségben lehetetlenség befalni - vagy legalábbis ésszel felfoghatatlan -, ami jól példázza Sugar kilátástalan helyzetét. Rengeteg könyvet olvastam már, amiben hangsúlyos szerep jutott a bántalmazásnak és/vagy a kilátástalanságnak, de olyan szintűvel, ami itt megfigyelhető, még nem volt dolgom. Tényleg minden és mindenki csak húzza és húzza le őt a mélybe, azt sulykolva belé, hogy értéktelen, ocsmány, mihaszna, megvetendő és minden ilyesmi, amit el tudtok képzelni.
Biztosan lesznek vagy vannak olyanok, akik Sugart is hibáztatják, és talán joggal - igen, olykor én is dühös voltam rá, amikor evéssel próbálta tompítani valós vagy annak vélt sérelmeit -, de bármennyire is önromboló, amit csinál, létező, valós és az ilyen lelkületű, érzékeny embereknél - a maga természetellenességében - természetes reakció. Akik viszont minden alkalommal kihoztak a béketűrésemből, azok a bántalmazói. Nem is az iskolai slepp borított ki igazán, mert mára sajnos ez nem újkeletű megnyilvánulás, hanem Sugar bátyja és anyja. Mind a ketten leírhatatlan, ocsmány emberek (és nem a súlyuk miatt).
Képzeljetek el egy, a súlya miatt ágyhoz kötött asszonyt, aki nem tud kiszállni az ágyból, ezért a napjai evésből, alvásból és tévézésből állnak, és akit egyedül lánya gondoz (mosdatja, intézi a mosdóbeli ügyeit, eteti, és minden nyűgjét kiszolgálja), de ahelyett, hogy szeretné őt, kocsisokat megszégyenítő szavakkal döngöli a porba csak azért, hogy hozzáhasonlóan szenvedjen. Míg Görény, Sugar bátyja egyszerűen csak hű becenevéhez.   
És ugyan miben is reménykedhetne ez a szegény lány, ha még otthon sem találhat enyhülésre, szeretetre?
Deirdre Riordan Hall a maga nemében csodálatos részletességgel és valóságossággal építette fel Sugar karakterét, aki ennek következtében lelket kapott, és életre kelt. Általa rengeteget bővülhet az olvasó látásköre. Ráadásul egy olyan lány, akit könnyű megszeretni, közel férkőzni hozzá, s segítségével megtapasztalni azt, hogy az értékeink belülről fakadnak.

Természetesen nem lenne YA regény, ha nem kerülne elő egy kedves, megértő, helyes fiú, aki nyíltan közelít hősnőnk felé. Ám mielőtt felsóhajtanátok, hogy ez megint egy olyan sztori, ahol a mesebeli herceg belezúg és a szerelem erejével helyrehoz egy lányt, legyen az akár túlsúlyos is... elárulom, a Sugar nem ilyen. Aláírom, Even karaktere tényleg mesebeli, és valószínűleg nem létezik hozzá hasonlóan helyes, kedves, megértő, elfogadó, mégis pasis pasi, aki egy hasonló szituációban egyező reakciókat mutatna... mégis... olyan ő, mint Sugar őrangyala. 
Akkor lép be a lány életébe, mikor a legnagyobb szükség van rá, és úgy terelgetni őt, illetve nyitja fel a szemét, mint egy igazi lelkitárs. Kicsit talán olyan ő és az amit nyújt, mint a New Moon-ban Jacob, miközben Bella szenved. Már csak a motorozós vonal is. Az Újholdhoz hasonlóan Sugar és Even itt is a motorozás nyújtotta szabadságérzéssel igyekszik kiszakadni az őket megfojtó közegből. Gyönyörű helyekre kalandoznak, édes, megható vagy egyszerűen csak léleksimogató pillanatokat okozva nekünk és egymásnak - mivel leginkább ezek az utak teszik lehetővé a másik előtt való kitárulkozást. 
Evenbe egyébként nem nehéz beleszeretni, olyan ember, akit mindenki megérdemelne.

Ami a történet végét illeti... úgy szeretnék beszélni róla, mert annyira... de jobb, ha magatok élitek meg. Egyszerre álomszerű, húsbavágó, sokkoló, vidám és iszonyatosan szomorú. Csupa paradoxon, ugye? De hát az élet is ilyen. Az biztos, hogy nem szokványos, és senkinek vagy csak nagyon keveseknek jutna eszébe, merre is kanyarodik Sugarék története.
Ellenben az biztos, hogy mindenkinek ajánlom ezt a kis gyöngyszemet. Deirdre Riordan Hall regénye egy kétségbeesett kiáltás, amit mindenkinek meg kéne hallgatnia.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Even, Sugar, Henry
Kedvenc jelenet: Even és Sugar a tengerparton, a házikóban, újévkor, Even levelei, és minden motorozás (meg hát minden Even-Sugar pillanat)
Negatívum: Görény, Görény haverjai, és Sugar anyukája
Borító: 5/5
Sorozat: önálló




Even útiterve


Even  édesanyja mindenképp szeretett volna eljutni a Csendes-óceánhoz, halála után pedig Even eltökélte, hogy egyszer elviszi földi maradványait oda. Ráadásul egy kis road tripet is kitalált mindehhez - ezt szeretném most térképpel és képekkel illusztrálni nektek.







Nyereményjáték


Mostani játékunk során a Sugarhoz hasonló telt hölgyeké lesz a főszerep, hisz ők is pont annyira értékes tagjai társadalmunknak, mint vékonyabb társaik.
Minden állomáson olvashattok egy leírást, mely alapján ki kell találnotok, kire gondoltunk, majd a nevét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Amennyiben mindegyik megfejtéssel megpróbálkoztatok, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott három példány egyikét.
Segítségül annyit elárulunk, kivétel nélkül mindegyikük olyan gyönyörű és közismert nő, aki bebizonyította a világnak, a szépség és az érték belülről fakad.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.



Első elismerését Sookie St. James szerepévelérte el a Szívek szállodája című sorozatban. Ezután Molly Flynn szerepével aratott újabb sikereket a Mike & Molly sorozatban. Azóta pedig olyan produkciókban láthattuk, mint az Ilyen az élet, Koszorúslányok, Személyiségtolvaj, Másnaposok 3. vagy a Női szervek.




Nézzetek be a többi állomásra is

11/27 Dreamworld
11/28 Sorok Között
11/29 CBooks
11/30 Könyvvilág
12/01 KönyvParfé
12/02 Deszy könyvajánlója
12/03 Szembetűnő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése