2016. november 28., hétfő

Manon Fargetton - A lista


Hamarosan Magyarországon is megjelenik a közkedvelt francia YA regény, A Lista! Ebben a történetben 5 fiatal életét követhetjük nyomon, akik a különleges képességeik miatt célpontokká válnak, majd menekülniük kell, hogy mentsék az életüket... Az izgalmas regényről a Blogturné Klub három merész bloggere számol be! Kövesd a turnét, hiszen a Könyvmolyképző Kiadó felajánlásában három nyereménykönyv lehet a tiéd.


Manon Fargetton: A lista

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789633997109
Oldalszám: 240 oldal
Fordító: Burján Mónika

Fülszöveg:
„Össze volt zavarodva. Kezdett valamit érezni irántuk… Nem, azért barátságnak ezt még nem lehetett nevezni. Valami másfajta kötelék volt ez.”
Két fiú – két lány.
Nekik, négyüknek sosem lett volna szabad találkozniuk,
és most egymásra vannak utalva
Üldözik őket, az életükre törnek.
De ki akar végezni velük és miért?
Kinek fontos ennyire négy kamasz?
Kik ők valójában?
Le kell rántaniuk a leplet a titokról,
csak úgy menthetik meg az életüket.
Talán…
Mennyi feszültség, mennyi érzelem!? Nem ereszt el.
Készülj fel életed leghosszabb éjszakájára!

Saját véleményem:
Alapjáraton nagyon ritkán olvasok más nemzetiségű szerzőktől (a megszokottakon kívül), és ezalól a franciák sem kivételek. Az indok egyszerű: más kultúra, más mentalitás, kevés olvasói visszaigazolás. Így talán nem meglepő, ha elárulom, A lista mellett is szépen továbbindultam, mígnem kacifántos úton-módon elém nem került a fülszövege. A leírás génmódosult fiatalokat és jó sok izgalmat ígért, gondoltam hát, üsse kavics, adok neki egy esélyt.
Hogy megérte? Tapasztalatnak mindenképp jó volt, de nem valószínű, hogy a jövőben áttérnék a francia szórakoztató regényekre.

A történet néhány különleges fiatalról szól, akik egymással mit sem törődve élik életüket. Ám egy mókának induló hackeléssel egyikük olyasmire jön rá, ami mindent megváltoztat. Mielőtt azonban napvilágra kerülhetne a dolog, a fiú váratlanul halálos balesetet szenved - pontosabban megölik. A tragédiával párhuzamosan pedig a többiek is belecsöppennek a kalamajkába, s szépen lassan összehozza őket a sors - avagy a halott társuk által elszórt nyomok.
Maga a cselekmény elég pörgős, onnantól, hogy elgázolják szerencsétlen srácot, beindul a lavina, főszereplőink pedig ügyesen vergődnek egyik támponttól a másikig. Mi több, üldözőbe is veszik őket, tehát nem árt résen lenniük, ha élve akarnak kikeveredni az egészből.
A helyzet viszont az, hogy engem ez az egész valahogy nem fogott meg, inkább untatott. A gyors tempó miatt kidolgozatlannak éreztem a rejtélyt, és a karakterek sem lopták be magukat a szívembe, egy-két kivétellel túlságosan egybefolyt a hangjuk, holott rengeteg potenciál rejlett a személyiségükben.
Ami viszont nagyon jó volt, az a hangulat (az elmegyógyintézetes részeket imádtam), illetve a szerző merészsége. Ifjúsági regény dacára nem kímélte szereplőit, simán képes volt kiiktatni bárkit, amivel bizony sikerült néhányszor meglepnie.

Nem szeretem hasonlítgatni a regényeket, A lista viszont több szempontból is Salla Simukka trilógiájára emlékeztet. Ez is amolyan ifjúsági horror-thriller vonalon mozog - csak a körítés és a technológia erős jelenléte teszi mássá, ám stílusukban nagyon is megegyeznek.
Elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretnek kísérletezni, vagy kedvelik a különc regényeket.


Pontszám: 5/3
Kedvenc szereplő: Timothée, Izia
Kedvenc jelenet: -
Negatívum: kidolgozatlanság
Borító: 5/3
Sorozat: A lista első kötete




Nyereményjáték


A könyvben különleges képességű fiatalok a főszereplők. Közkedvelt témája ez a popkultúrának, ezért egy viszonylag egyszerű játékot eszeltünk ki. Minden blogon láttok egy képet egy népszerű tévés/filmes karakterről, akinek speciális ereje van. A feladatotok, hogy írjátok be a nevét, vagy a sorozat/film címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. A játékban résztvevők között egy nyereménypéldányt fogunk kisorsolni.
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

11/28 Dreamworld

1 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nem tudod veletlenul, hogy lesz e a konyvnek folytatasa? Es ha lesz mikor?

    VálaszTörlés