2016. november 30., szerda

Kevin Hearne - Tricked


“Az eddigi legjobb átverésem az volt, amikor láttam magam meghalni.” Csakhogy halottnak lenni nem egyszerű feladat. A Blogturné Klub bloggerei egy négy állomásos turné során most bemutatják, mennyire nehéz dolga is van Atticusnak és barátainak, ha túl akarják élni a kalamajkát, amibe keveredtek. Kaland, humor, átverés - ebben mind részetek lesz, ha velünk tartotok. Ráadásul, ahogy az lenni szokott, meg is nyerhetitek a könyv egy példányát.


Kevin Hearne: Tricked - Átverve

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789633997239
Oldalszám: 344 oldal
Fordító: Acsai Roland

Fülszöveg:
Az eddigi legjobb átverésem az volt, amikor láttam magam meghalni.
Atticus O’Sullivan, az utolsó druida nem maradt volna életben a kelta ravaszság nélkül kétezer évig. Így amikor a bosszúálló norvég istenek végezni akarnak vele, a még ravaszabb navahó isten, Prérifarkas segítségével elhiteti velük, hogy sikerült megölniük, felaprították az arizonai sivatag kellős közepén.
De a trükkös Prérifarkas nem osztogatja ingyen a segítségét. Mire kettőt pislogna, Atticus vérszomjas, sivatagi alakváltókkal találja magát szemközt, amiket a navahók bőrcserélőknek hívnak. Amikor a druida már azt hiszi, hogy kézben tartja a dolgokat, csúnyán elárulja valaki, akitől soha nem várta volna. Atticus elhatározza, hogy ha ezt túléli, soha többet nem hagyja magát átverni.
Milyen szép utolsó szavak!

Saját véleményem:
Ó, hogy én mennyire vártam ezt a könyvet - főleg a harmadik kötet kínzó végszava után. Kíváncsi voltam, Atticus miként menti ki magát abból a hatalmas csávából, amibe került a skandináv istenek és mitológiai alakok megtizedelésével. Mert bár drága druidánk legyen bármilyen körmönfont is, azért Thor és a többiek megölése mégiscsak olyasmi, amit nem lehet csettintésre helyrehozni.
Atticus bölcsen be is látja ezt, s úgy dönt, társaival karöltve egy időre kivonja magát a forgalomból. Prérifarkas segítségével megrendezi saját halálát, hogy aztán gondtalanul, Granauile-t tanítgatva bujdokolhasson a sivatagban. Csakhogy mint mindennek, úgy a segítségnek is ára van, Prérifarkas pedig nem kisebb dolgot kér, mint egy aranybányát a semmiből. Hogy főhősünk megfizethesse adósságát, meg kell puhítania a helyi, féltékeny elemi lényt.
Mindez azonban eltörpül Hel felbukkanása mellett, aki alkut ajánl Atticusnak: vagy segít neki beindítani a Ragnarököt, vagy Loki leszármazottainak ellenségévé válik... És nos igen, a helyzet még lehet ennél is rosszabb.

Kevin Hearne ötlet- és mitológia tára kifogyhatatlan. Ezúttal is számtalan galibába keveri druidáját, miközben újabb és újabb vallásokkal ismertet meg minket, olvasókat. Tudom, a negyedik részhez érve már nem kéne meglepődnöm azon, mennyire mesterien is szövi egybe a valóság és az egymástól merőben eltérő mitológiák, vallások szálait, ám az a helyzet, hogy nem tudok nem földön hajlongani zsenialitása előtt. Eszméletlen! De most komolyan, mutassatok még egy olyan szerzőt, aki nem csak egybeolvasztja a kelta, skandináv és indián hitvilágot, de ráadásul a másik szerves részévé is varázsolja azt.

A címhez hűen, központi szerepet kap az átverés, melyre már maga Jézus is utalt korábban. Élete során Atticusnak számtalan ellenséggel meg kellett már küzdenie, ám ezúttal valaki a közvetlen környezetéből válik ellenlábasává. Bevallom, engem nem kicsit lepett meg az illető pálfordulása, mivel nagyon szeret(t)em őt.
Ám ezen felül is egyre sűrűsödnek a felhők a druida csapat felett.
Izgalmas volt látni, hogy az, ami köteteken át, lépésről lépésre építkezett, most valódi éles helyzetté nőtte ki magát, s talán most először lehetett valóban azt érezni, hogy tartunk valamerre. A tengernyi izgalom ellenére mégis úgy éreztem, maga a tempó belassult. Tényleg imádom a sorozatot, de eleinte fárasztó volt a sok leírás, a hosszú monológok, és a helyben tötyörgés. Hiányzott a lendület.
Ami viszont nem változott, az a humor; Oberon még mindig hatalmas figura, annyi marhaságot tud összehordani, hogy arra szavak sincsenek - teszi mindezt 70 kilós szeretetcsomagként. Atticus pedig Atticus, aki immár igyekszik kinevelni méltó társát.

No, de nem szaporítom tovább a szót: olvassátok! Zseniális sorozat, kortól, nemtől, stílustól függetlenül mindenki találhat benne olyasmit, amiért nem fogja tudni letenni. Vicces, izgalmas, egyedi, a karakterek szerethetőek és különlegesek.
Jómagam pedig nagyon várom a folytatást, és bízom benne, hogy addig is minél többen találtok rá erre a méltánytalanul elfeledett gyöngyszemre.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Oberon, Atticus
Kedvenc jelenet: minden, ami Oberon
Negatívum: lassú tempó
Borító: 5/5
Sorozat: A Vasdruida Krónikái 4.




Nyereményjáték


Játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a sorozat szereplőit.
Minden állomáson találtok egy idézetet, mely alapján ki kell találnotok, ki mondta/gondolta, majd a nevét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Idézet:

“Szerintem a Testvérbosszú, mert abban az írek győznek. És a macska is csúnyán végzi… Ez a film pozitív visszacsatolás a világképemnek, és megerősítve érzem magam tőle.”




Nézzetek be a többi állomásra is

11/22 Angelika blogja
11/24 Olvasónapló
11/28 CBooks
11/30 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése