2017. december 9., szombat

Julianne Donaldson - Edenbrooke örököseIdén novemberben jelent meg a Könyvmolyképző kiadó gondozásában az Edenbrooke duológia előzménykötete. Tartsatok velünk december 5-11 között, ha részt vesztek a nyereményjátékunkban, megnyerhetitek a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét!


Julianne Donaldson: Edenbrooke örököse

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634571636
Oldalszám: 77 oldal
Fordító: Molnár Edit

Fülszöveg:
Philip Wyndham sohasem irigyelte a bátyját, Edenbrooke leendő örökösét. Inkább lenne a maga szerencséjének a kovácsa, mint hogy a cím és a rang szabta korlátok között éljen. De amikor a bátyja váratlanul meghal, Philip élete is fenekestül felfordul, mivel a körülmények azt követelik tőle, hogy feladja addigi életét. Philip felölti új szerepét, és London legkörülrajongottabb agglegényeként felváltva vergődik a berzenkedés, az unalom és a düh fogságában. Az események azonban váratlan fordulatot vesznek, mert egy este a sors egy fogadóba vezeti, ahol hősünk megismeri a páratlan Marianne Daventryt.

Saját véleményem:
Emlékszem, amikor Julianne Donaldson bejelentette a hírt, hogy előzményt írt az Edenbrooke-hoz, méghozzá Philippel a főszerepben, madarat lehetett volna fogatni velem.
Philip minden idők egyik legjobb történelmi romantikus karaktere. Ahogy a regény értékelésénél írtam: "Van benne egy kis Mr. Darcy-s elegancia, vele ellentétben azonban sokkal szórakoztatóbb, humorosabb, nyitottabb, pimaszabb, lábrogyasztóbb." Egyszóval birtokolja az összes olyan személyiségi jegyet, ami szerethetővé, egyben korhűvé teszi.
Mr. Wyndham viszont nem mindig volt olyan szenvedélyes, ahogy megismerhettük... vagy legalábbis nem abban a formában. Emlékeztek még arra a morc férfira a fogadóban, aki nem volt hajlandó segédkezet nyújtani? Nos, nem véletlenül.

Az Edenbrooke örököse három szakaszra bontható. Az elsőből kiderül, milyen életet élt évekkel korábban Philip, mennyire volt szoros a testvéreivel való viszonya, mekkora szerepet töltött be hétköznapjaiban a haza védelme, s hogy mindennek miként szakadt vége. Majd ebből következik a második rész, amit Philip rémálmaként is jellemezhetnénk, tekintve, hogy akaratán kívül örökössé lép elő. A cím pedig nem csak tengernyi - a férfi számára érdektelen - teendővel jár együtt, hanem bizonyos követelményekkel is. Például a nősüléssel.

"Talán külön kiadványban tanítják arra a fiatal lánykákat, hogy a nebáncsvirág szerepében tündökölve keltsék fel a tehetős fiatalemberek érdeklődését? Mert ha igen, hol ez a könyv, és hogyan szerezhetném meg, hogy máglyára vessem?"

Noha Philip számára ez a sötét korszak, olvasóként mégis a legmókásabb részek egyike. Úgy a női rokonok általi folyamatos nyüstölés, mint a  vagyonra gyűlő női keselyűhordák állandó ostroma roppant szórakoztató. Ám még ennél is mókásabb az ifjú örökös hárítása.
A humor mögött viszont ott rejlik egy jelentős korüzenet is, méghozzá az elvárások. A történelmi romantikusok esetében sokszor előkerülnek a társadalmi követelmények és az azokból fakadó bonyodalmak, de egy férfi - egy örökös - szemszögéből nézve egészen új élmény látni, hogy hiába rendelkezik valaki hatalommal, bizony vannak dolgok, amik előtt még neki is fejet kell hajtania.
Hogy miről szól az utolsó harmad, az maradjon meglepetés. Annyit viszont elárulok, hogy itt összeérnek az alapregény és az előzmény szálai, ami rajongóként egészen katartikus élmény.

Mindent összevetve, bár az Edenbrooke örököse egy kisregény, mégis éppen olyan szórakoztató és hangulatos, mint az Edenbrooke. Mi több, tartalmilag is kerek. Rajongók számára abszolút kötelező, rengeteg pluszt ad a korábbiakhoz, tele van easter eggekkel. Philipből meg amúgy sincs olyan, hogy elég! Ellenben nem árt bekészíteni magunk mellé az Edenbrooke-ot is, mert ezután garantáltan égető vágyat fogunk érezni az ismétlésre még, még, még! alapon.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Philip, Marianne
Kedvenc jelenet: az egész novella
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Edenbrooke előzménye
Nyereményjáték


Mostani nyereményjátékunkban minden résztvevő blogon találtok egy férfi főhőst valamelyik történelmi romantikus regényből, a ti feladatok annyi lesz, hogy beírjátok a Rafflecopter megfelelő dobozába annak a könyvnek a címét, amelyben szerepel. Jó játékot! Ne feledjétek, ha velünk tartotok, megnyerhetitek a kiadó által felajánlott 3 nyereménypéldány egyikét. Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Jamie Fraser
Nézzetek be a többi állomásra is

12/05 Sorok között
12/06 CBooks
12/07 Könyvvilág
12/08 Betonka szerint a világ...
12/09 Dreamworld
12/10 Deszy könyvajánlója
12/11 Kristina blogja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése