2017. december 17., vasárnap

Stephanie Garber - Caraval



A Libri Kiadó az Insomnia könyvek sorozatában jelentette meg Stephanie Garber: Caraval című regényét, mely óriási siker világszerte. Népszerűségét az is bizonyítja, hogy két kategóriában is döntős a Goodreads Choice Awards 2017-es szavazásán: A legjobb debütáló szerző és A legjobb young adult fantasy és sci-fi könyvek versenyében. Kövesd végig a három állomásos blogturnét, ha a játék során minden kérdése jó választ adsz, megnyerheted a három nyereménykönyv egyikét a kiadó felajánlásában.


Stephanie Garber: Caraval

Kiadó: Insomnia Könyvek
ISBN: 9789633107775
Oldalszám: 472 oldal
Fordító: Falcsik Mari

Fülszöveg:
Scarlett ​Dragna eddig még egyetlen napot sem töltött távol attól a kicsi szigettől, ahol ő és a húga, Tella, hatalmaskodó, kegyetlen apjuk keze alatt felnövekedtek. A történet azzal indul, hogy az apa házasságra kényszerítené Scarlettet, ami egyszeriben véget vetne a lány hosszú évek óta tartó álmodozásának a messzi szigeten zajló Caravalról, a földkerekség legvarázslatosabb előadásáról, amelynek közönsége szintén a játék résztvevőjévé válhat.
Azonban épp ebben az évben végül megérkezik a várva várt meghívó, amiről Scarlett annyit álmodozott. Tella elhatározza, hogy elmegy a Caravalra, és egy titokzatos matrózzal elraboltatja Scarlettet is. Csakhogy amint odaérnek, kiderül, hogy Tella eltűnt: az ő elrablója a Caraval ördögien mesteri szervezője, Legend. Scarlett hamarosan megérti, hogy a húga az idei Caraval kulcsfigurája, az egész játék körülötte forog: az lesz a győztes, aki Tellát megtalálja.
Scarlett többször is végighallgatja a figyelmeztetést: bármi is történjék a Caraval során, az mind csak a fantasztikusan kidolgozott előadás része, de ő, szegény, még be se lépett, máris bábuként kezd lépkedni a mágia és a szívfájdító szerelem sakktábláján. Hanem akármi is a Caraval, valóság vagy sem, neki mindenképp meg kell találnia a húgát, mielőtt véget érne a játék utolsó, ötödik éjszakája, máskülönben a beinduló veszélyes dominóhatásra Tella örökre eltűnik a világból.
Isten hozott, légy üdvözölve a Caravalban! De légy óvatos, nehogy túl messzire röpítsen a képzeleted!

Saját véleményem:
Üdv Caravalban, ahol minden csupa illúzió... kivéve, ami nem. No, de ne szaladjunk ennyire előre!
Stephanie Garber regénye az idei olvasmányaim egyik legkülönlegesebb, egyszersmind legkiemelkedőbb tagja, megkockáztatom, ehhez foghatóval még soha életemben nem találkoztam. Egyszerűen bámulatos! Akárcsak a csomagolása.
Egy-két esetet leszámítva nem szoktam kitérni a könyvek külsejére, itt azonban muszáj elmondanom, hogy bár a borító önmagában lélegzetelállító, a kiadó a szokottnál is erősebb minőségben hozta el a Caravalt. A kötet mind méretében, mint masszivitásában említésre méltó. A kemény kötés mellé beépített könyvjelző, kellő, de még éppen kényelmes vastagságú lapok, és csodaszép illusztrációk (pontosabban levelek és oldalminták) társulnak, a hab a tortán pedig a mindenféle felületi játékot magában ötvöző papírborító. Számomra ez a fajta odafigyelés azt tükrözi, hogy valami különleges, kiemelkedő történet rejlik belül. És hát ez valóban így is van.

A történet középpontjában a Dragna testvérpár áll, akik kegyetlen apjuk fenyítéseinek árnyékában nevelkednek abba az álomba kapaszkodva, hogy egyszer elmehetnek a titokzatos Caravalra, amiről oly' sok mesét hallottak már. Scarlett ezért mindent el is követ; évről évre levelet küld a játék szervezőjének, Legendnek, üzenetei azonban megválaszolatlanok maradnak, egészen a küszöbönálló kényszerházassága idejéig, ami minden hátránya ellenére megváltást jelenthetne a lányoknak. Olyannyira, hogy Scarlett még álmairól is hajlandó lenne lemondani, csak azért, hogy mentse húga életét.
Mielőtt tehát ténylegesen kezdetét vehetné a játék, bepillantást nyerünk a testvérek jelenébe és múltjába, mintegy megalapozva a későbbiekben vezérfonallá váló testvéri szeretetet. Ráadásul azzal, hogy Stephanie Garber végigkalauzol bennünket a lányok gyötrelmes életén, karakterüknek is ad némi mélységet; későbbi cselekedeteik pedig úgyszintén sokkalta érthetőbbé válnak.
Már ebben a röpke bevezetőben kikristályosodik, milyen habitusú és értékrendű nővérekkel lesz dolgunk. Scarlett hozza az anyáskodó, testvérét széltől is óvó nővért a maga áldozatkészségével és racionalitásával, amihez nem kevés félelem társul, míg Tella a szeleburdi, egyszer élünk, de akkor mindent bele elvet követi, ami hol idegesítő, hol jótékony a cselekmény előremozdulásának tekintetében. Ugyanis Tella bátorsága kell ahhoz, hogy kikössünk Caravalban.

A Caravalról az a tévképzet élt bennem, hogy valamiféle cirkusz lesz, de szerencsére nem (a hideg kiráz a régimódi, creepy cirkuszoktól). Az egész olyan, mint egy több napig tartó illuzionista színház némi Éhezők Viadala feelinggel, ahol vannak statiszták, főszereplők és a játékmester. A főszereplők ebben az esetben a meghívottak, akiknek különböző feladatokat teljesítve elsőként kell célba érniük. Csakhogy - ahogy az a fülszövegben is olvasható - az idei játék kissé kiélezettebbé válik a testvéri köteléknek hála...
Az egész Caraval nagyon szürreális, Tim Burton-szerű, de akár az Alice csodaországban is hozhatnám példának. Az igazi móka viszont abban rejlik, hogy nem csak Scarlett kap meghívót a játékhoz, hanem mi, olvasók is. A lányhoz hasonlóan számunkra is éppen annyira új, ismeretlen, megfejthetetlen, álomszerű, idegőrlő pillanatok veszik kezdetüket, ahogy belépünk Caraval kapuján. Könnyű elveszni, elveszíteni a kontrollt és a stabilitást a valós és valótlan dolgok terepén, minthogy rejtély, mi illúzió és mi nem. Ki kicsoda, mit akar? És egyáltalán, ki Legend?

Ahogy fentebb említettem, a történet központi eleme a testvéri szeretet, eköré épül minden, ez a legtöbb esemény mozgatórugója. Mindez szép és kellően izgalmas is, ám a Caraval igazi varázsa számomra a hangulatban, a különféle háttérelemekben, mágiában, illetve a romantikus szálban rejlett. Imádtam az elvont  elemek valósággal való keveredését, azt hogy mindvégig úgy kellett tapogatóznom, mintha valami ismeretlen droggal elkábítottak volna. És a romantika is abszolút beleillett a Caraval tematikájába a maga rejtélyességével.
Mindent összevetve tehát csak ajánlani tudom a Caravalt, nálam biztos helye van az idei legek listámon. Stephanie Garber részletgazdag, élő leírásai egyszerűen elképesztőek, míg a történet maga egyszerre komor hangulatú, fordulatos, kiszámíthatatlan, misztikus és új. Alig várom a folytatást!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Julian, Legend
Kedvenc jelenet: Tella és Julian útja a szigetig, valamint az epilógus előtti fejezet
Negatívum: max a betűtípust tudom mondani, ami szédítően hullámzónak hatott számomra
Borító: 5/5
Sorozat: Caraval 1. része




Playlist


Trisda szigetén

A Caraval Nyitó Éjszakája
  
A Caraval Első Éjszakája

A Caraval Második Éjszakája

A Caraval Harmadik Éjszakája

A Caraval Negyedik Éjszakája

A Caraval Ötödik Éjszakája
  • TessaSteve Jablonsky

A Caraval Utáni Nap




Nyereményjáték


A három állomáson egy-egy jellemző részletről láthattok képet, melyek a könyvben is szerepelnek. A feladat nagyon egyszerű, nevezd meg, amit a képen látsz, és írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre jelentkezni a megküldött e-mailre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!






Nézzetek be a többi állomásra is

12/11 Kelly és Lupi olvas
12/14 Deszy könyvajánlója
12/17 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése