2017. december 19., kedd

Simone Elkeles - Tönkretett vakáció


A Könyvmolyképző Kiadó jelenteti meg Simone Elkeles Hogyan tegyük tönkre sorozatát, és máris itt az első rész, a Tönkretett vakáció. Ez volt a szerző első regénye, mely 2006-ban jelent meg eredetileg és egy különleges Izraeli nyaralást mesél el. 
Nyolc blogger véleményét olvashatod a turné során, kövesd az állomásokat és esélyed lesz megnyerni a három nyereménykönyv egyikét a kiadó felajánlásában.


Simone Elkeles: Tönkretett vakáció

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634572855
Oldalszám: 244 oldal
Fordító: Sándor Alexandra Valéria

Fülszöveg:
Forró nyár.
Amikor Amynek az egész nyári szünetet az otthonától távol kell töltenie, minden vakációs terve kútba esik. Egészen addig, amíg meg nem ismerkedik a jóképű és kemény kötésű tizennyolc éves Avival – az egyetlen sráccal, akinek talán nem tud ellenállni. Gyorsan felforrósodik a hangulat közöttük, de mi van, ha Avi csak egy nyári kalandot akar, Amy pedig többet?

Saját véleményem:
Hosszú-hosszú évek várakozása előzte meg, mire végre kezembe foghattam a Tönkretett vakációt, és pontosan ezek azok az évek, amikről azt kívánom, bár ne lettek volna... Egy évtizeddel ezelőtt, amikor a YA hódító útjának indult hazánkban, egészen más élményként csapódott volna le Amy története, mint most.
Jelenlegi ízlésemmel, tapasztalatommal, sok-sok regénnyel a hátam mögött, úgy vélem, a Tönkretett vakáció egyszerű tinilimonádé annak minden előnyével és hátrányával. A csacska szóval tudnám leginkább jellemezni.

Főhősnőnk, a tizenhat éves Amy megdöbbentő hirtelenséggel Izraelben találja magát édesapja oldalán, akivel a kapcsolata finoman szólva is távoli. A férfi Amy kérésének eleget téve soha nem vett részt lánya életében, így amikor kerek perec kijelenti, hogy magával viszi szülőhazájába, mert édesanyja súlyosan megbetegedett, hősnőnk teljesen kiakad. Aztán Izraelben jön a második sokk, amikor is kiderül, nem csupán Amy nem tudott az ottani családja létezéséről, de azok se róla... És ha mindez nem lenne elegendő, a szomszédos aknamező, mogorva unokatestvére és a jóképű, ámde bunkó Avi is megnehezíti életét, akárcsak a nomád körülmények. Mert hát ki hallott már olyat, hogy egy fiatal lány nem aludhatja át a délelőttöt, dolgoznia kell, és még a márkás cuccait is szétrágják az undorító állatok?

Amy az egyik legostobább, leghisztisebb, legbeképzeltebb, önző liba, akiről valaha olvastam... vagy ahogy Avi is megjegyezte: "egy elkényeztetett amerikai picsa", aki azt hiszi, körülötte forog a világ. Neki semmi nem jó, mindennek úgy kell történnie, ahogy ő akarja, lusta, gyűlöli az állatokat, állandóan picsog és maga körül nagyjából mindenkit lenéz. Egyetlen pozitív tulajdonsága, a humora, ami nagyon is elkél. Vicces megjegyzései, esetlen próbálkozásai azok, amik oldják péklapátos pillanatait.
Sajnálom, hogy Simone őt választotta narrátorul, számomra rengeteget rontott az olvasásélményen, főként úgy, hogy a sztori jelentős részében a saját maga által kreált problémákon kesereg. Például azon, hogy az apja nem volt jelen az életébe (holott ő lökte el), vagy hogy az izraeli fiatalok gyűlölik (naná, ha gúnynevekkel illeti és sértegeti őket), míg rokonai lenézik (nem nehéz, ha többszöri kérés ellenére sem hajlandó besegíteni a munkába, inkább délig alszik és elszeparálódik). Amy tehát nem az a kimondottan szerethető típus.

A Tönkretett vakáció Simone Elkeles első regénye, és bár ez érezhető, mégis felfedezhetőek benne azok a stílusjegyek, ami későbbi történeteiben is visszaköszönnek. Úgy mint hátrányos helyzetű, megvetett országokból érkező karakterek, a tolerancia, vagy az új kultúrák megismertetése. Számomra ez a regény leginkább az izraeli vonal miatt jelentett pluszt.
Amy nyűglődése miatt sajnos csak a kötet második felében kezdett kibontakozni előttünk Izrael, de Simone gyönyörűen ábrázolta ennek a hányattatott népnek a sorsát - legyen szó akár az emberekről, akár kultúrájukról, vagy a háborús állapotokról. Egy egészen kicsike - vadregényesebb - részét bebarangolhatjuk, miközben elénk tárul az Izrael személye mögötti lélek: a múlt és jelen szívszorító történései. A sztori által közvetített üzenet ma is nagyon aktuális, úgyhogy ha másért nem is, de ezért mindenképp megéri elolvasni. Egészen húsbavágó ráébredni, miért is hordanak a katonák minden végtagjukon dögcédulákat, kiket és mikor soroznak be, vagy, hogy mi a különböző kultúrájú barátságok sorsa.

Összességében a Tönkretett vakáció egy nagy prológus, ami lassan indul be és idegesítő a főszereplője, de rengeteg értéket közvetít, egzotikus kultúrával ismertet meg, humoros, valamint féltávtól kalandos, érzelmes és fejlődőképes (Amy sokat fejlődik). Elsősorban a fiatalabb, 14-17 éves korosztálynak ajánlom, a Simone rajongók pedig jó, ha tudják, ez nem egy Tökéletes kémia szintű olvasmány. Laza, néhány órás kikapcsolódáshoz való limonádé, amiben nem kell nagy bonyodalmakkal számolni, ellenben megmosolyogtat, néha-néha pedig megérinti a szívet. 


Pontszám: 5/3
Kedvenc szereplő: Avi, Osnat, Ofra, Ron, Harr
Kedvenc jelenet: kukkolós-öltözködés | az egész túra - főleg a kajakozás és a vendégség
Negatívum: Amy
Borító: 5/4
Sorozat: Hogyan tegyünk tönkre 1. kötete




Masszáda


A Masszáda egy régi várrom Izraelben, egy elszigetelt fennsíkon, a sivatag keleti szélén, közel a Holt-tengerhez.A várat és a hozzá tartozó palotát Heródes építette magának i. e. 37 és 31 között. Iosephus Flavius leírása szerint a vár ostroma az első zsidó-római háború végén a 960 várvédő és családjaik tömeges öngyilkosságába torkollott.
Az erődről majdnem minden információ az 1. századi római történésztől, Iosephus Flaviustól származik. Alexander Jannaeus építtette az erődöt, majd Heródes szerezte meg az apja halála utáni hatalmi harcban. 66-ban a zsidó lázadók egy csoportja csellel bevette a várat, majd Jeruzsálem ostroma és a templom pusztulása után 70-ben újabb lázadók csatlakoztak.

73-ban Lucius Flavius Silva vezetett egy római légiót a vár ostromára. A rómaiak körbevették a várat, ostromfallal vették körül, majd az ostromhoz rámpát kezdtek építeni a hegy nyugati oldalán. A várvédők kövekkel dobálták a rámpa építőit, ezért a rómaiak zsidó foglyokkal építtették tovább. A rámpa tavasszal lett kész, az ostrom második vagy harmadik hónapjában, ez lehetővé tette a rómaiaknak, hogy faltörővel elérjék a várat. Iosephus Flavius leírása szerint, miután a rómaiak áttörték a falat, lángokban találták a raktárakat és a védők öngyilkosságot követtek el, vagy egymást ölték meg. Csak két nőt és 5 gyereket találtak életben. Iosephus Flavius valószínűleg az ostromban részt vevő katonák beszámolói alapján írta saját beszámolóját. Számos eltérés van viszont Iosephus beszámolója és az ásatások eredményei között. Iosephus például csak egy palotát említ a kettő feltárt palotából, és a 960 várvédőből csak 28 maradványait találták meg.
A Masszádát utoljára a Bizánci birodalom idején lakták, egy kis templom volt itt található.

A szikla teteje nagyon nehezen érhető el, a keleti oldalon mintegy 400 méter, a nyugati oldalon 91 méter magas. A fennsík nagyjából rombusz alakú, 550 méter hosszú és 270 méter széles.
Bár maga a hegy több száz méterrel magasodik a Holt-tenger fölé, csak a hegy csúcsa van a tengerszint felett.
A hegy megközelíthető kelet felől drótkötélpályás felvonóval és három, a kapuhoz vezető keskeny és kanyargós ösvényen.
(forrás: wikipedia)


 





Nyereményjáték


Izrael nevezetességeit vesszük sorra az állomásokon. Egy-két mondat és a kép alapján találd ki a feladványt és írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

Jeruzsálem egykori ősi templomának darabja, a téglák közé papirosra írt kívánságokat dugdosnak a hívők, egyszer az életben kihagyhatatlan, talán tényleg teljesül!






Nézzetek be a többi állomásra is

12/16 Kelly és Lupi olvas
12/17 MFKata gondolatai
12/18 Insane Life
12/19 Dreamworld
12/20 CBooks
12/21 Sorok között
12/22 Deszy könyvajánlója
12/23 Könyvvilág

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése