2017. december 6., szerda

Tom Fletcher - Christmasaurus



A Kolibri Kiadó jóvoltából immár magyarul is megismerkedhetünk a Christmasaurus-szal, a karácsonyi történettel egy kisfiúról, aki szerette a dinókat, de sose gondolta volna, hogy valaha is találkozik eggyel. Ám egy varázslatos ünnepi este a Mikulás valami olyannal ajándékozza meg, amire senki se számított. Ha szeretnéd megismerni Tom Fletcher meséjét, tarts a Blogturnéval, hogy megtudd, miképp alakulnak a kisfiú és dínója kalandjai. Azért is érdemes követni az 5 bloggert, mert a turné végén neked is lehetőséged lesz, hogy megnyerhesd a Kiadó által felajánlott 3 könyv egyikét.


Tom Fletcher: Christmasaurus

Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN:
Oldalszám: 340 oldal
Fordító: Dudik Annamária Éva

Fülszöveg:
Felejts el gyorsan mindent, amit eddig az Északi-sarkról tanultál, és ismerkedj meg: – egy Trundli Vili nevű fiúval – az apjával, Trundli Gyurival – a Mikulással (igen! az igazi Mikulással!) – egy Csücsöri nevű manóval – Undok Brendával, a legutálatosabb lánnyal az iskolában (vagy talán az egész világon) – egy Vadász nevű otromba alakkal és a kutyájával, Vicsorral – és egy igazán különleges dinoszaurusszal… A Christmasaurus varázslatos mese arról, hogy amit nagyon szeretnénk, az nem mindig az, amire igazán vágyunk. Tom Fletcher 1985-ben született, Londonban. Népszerű énekes, író, YouTube-sztár, vlogger és nem mellesleg két fiú édesapja. Egyik kedvenc filmje a Vissza a jövőbe – ezért együttesét Marty McFlyról nevezte el. A zenekar szövegeit nagyrészt Tom írja, és már első lemezükkel bekerültek a Guinness-rekordok Könyvébe mint a legfiatalabb, zenei toplistákat vezető zenekar a Beatles után. Első regénye, a Christmasaurus 2017 karácsonyán színdarabként is debütál Londonban, de már rajzfilmsorozat is készül belőle.

Saját véleményem:
Ahogy megpillantottam a borítót, végem volt, eszméletlenül cuki. Akárcsak a beltartalom. Igazi karácsonyi hangulatú, szívet melengető történet kellő bájjal, csipetnyi szomorúsággal és sok-sok szeretettel fűszerezve. Na meg dinóval!
Tom Fletchernek mérhetetlenül nagy fantáziával sikerült egy olyan kiskaput találnia két sokak által rajongásig szeretett téma között, amiről legtöbben elképzelni sem tudnánk, hogy valaha összepasszolhatnak. Mert hát mit keresne egy dinoszaurusz a mi világunkban, vagy ami ennél is hajmeresztőbb, a Mikulásnál? És akkor még nem is beszéltünk a hogyanokról... A válasz egyszerű, és ha a mesei részen kicsit átsiklunk, akkor megkapjuk a történet egyik legfőbb üzenetét is, a hitet.
Hinni a csodában, mesében, egymásban, a lehetetlenben, stb., sokáig folytathatnám a sort; a gyerekek pedig azok, akiknél ez még legerőteljesebben működik, úgyhogy nem véletlenül kapott központi szerepet a Christmasaurusban.

Mint sok gyerek, úgy a regény főszereplője, Trundli Vili is imádja a dinókat, minden karácsonyra kér egyet, de minthogy dinoszauruszok nem léteznek, így kénytelen beérni különféle témába vágó ajándékokkal. Vili ekkor még csak nem is sejti,  mekkora hatalma van a kívánságoknak, főleg a Mikulás birodalmában, ahol a varázsbabok termését begyűjtő manók fura tojásra bukkannak...
Kikelés után Christmasaurus élete első néhány évét a Mikulással tölti, ahol bár körberajongják, mégis egyedül érzi magát, egészen addig, míg a Télapó kezébe nem akad Vili újabb levele, melynek hatására megalkotja Christmasaurus játékmását. A kis dinó kötődni kezd a figurához, annyira, hogy még az indulásra kész puttonyba is bemászik, hogy fájdalmas búcsút vegyen tőle... Igen ám, de a szán időközben a magasba röppen, Christmasaurus pedig némi kalamajka után Viliéknél ragad, ahol egy vadász is szemet vet rá. Ekkor veszi kezdetét az igazi kaland.

A Christmasaurus esetében egy igazán sokrétű mesekönyvről beszélhetünk, ami egyszerre kalandos, varázslatos, karácsonyi, miközben számos fontos üzenetet közvetít. A hit mellett megjelenik benne a másság és az elfogadás, valamint a szeretet.
Vili, akárcsak Christmasaurus, kilóg társai közül, ugyanis egy korábbi baleset következményeként tolószékes lett.
Tom Fletcher ezt egyfelől igyekezett a maga természetességében bemutatni, Vili "állapota" olvasóként nem tűnik fel, abszolút olyan, mint hétköznapi társai, és ez így van jól. Másfelől viszont felüti a fejét a gyermeki csúfolódás, ami egy sokadik tőről fakad, hála egy morcos kislány gonoszkodásának.
Minden mindennel összefügg, a szerzőnek mégis sikerült gyermeki nyelvre dekódolni üzenetét, és olyan közegbe ágyazni, amit a kisebbek is gond nélkül megérthetnek. Ebben hatalmas szerepe van a fiktív körítésnek, legyen szó akár a Mikulás birodalmáról, a Vadász gonoszkodásáról, vagy dinó barátunkról.
Kezdetben viszonylag nagy szerep jut a Télapónak és segítőinek, melynek eredményeként megismerhetjük a hófedte vidéket, azt, mit, hol és hogyan csinálnak a manók, illetve bepillantást nyerhetünk egy egészen egyedi és újjáértelmezett karácsonyi készülődésbe. Az egészet pedig a manók rímekbe szedett versei teszik még különlegesebbé - ráadásul apróbb feladatokkal be is vonják a gyerekeket.
Ha egészen őszinte akarok lenni, a bennem szunnyadó ötévesnek ezek a fejezetek jobban is tetszettek, mint a mi világunkbeliek - úgy istenigazából karácsonyi hangulatba hoztak. Az izgalmi és kalanfaktorról viszont egyértelműen az emberi világ gondoskodott.

A Kolibri kiadó immár sokadik éve bájosabbnál bájosabb - nem mellesleg tartalmas - karácsonyi mesekönyvekkel rukkol elő, a Christmasaurus is ilyen. Csak ajánlani tudom, ennek a gyöngyszemnek minden gyerek fája alatt ott a helye. Nem mellesleg kívül-belül gyönyörű! Aranyos illusztrációk, strapabíró forma, és (helyenként) karácsonyi gömbként fénylő papírborító teszi teljessé az összképet.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Vili, Christmasaurus
Kedvenc jelenet: az elképzelés, miért is repülnek a szarvasok
Negatívum: a vadász
Borító: 5/5
Sorozat: -




Nyereményjáték


Ha már egy olyan Karácsonyi történetet ajánlunk, ahol vannak dinoszauruszok is, nyereményjátékunk is róluk szól. Minden állomáson találtok 1-1 képet rajzfilm dínókról. A Rafflecopter megfelelő sorába írjátok be, hogy melyik filmben/filmsorozatban szerepelt a képen szereplő őslény. Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

12/02 Olvasónapló
12/03 KönyvParfé
12/04 Deszy Könyvajánlója
12/05 Könyvvilág
12/06 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése