2018. október 11., csütörtök

Rob Rodi & Esad Ribic - Loki



A Fumax elhozta, a Blogturné Klub pedig bemutatja a Marvel univerzum legkedveltebb cselszövőjének legújabb történetét. A 4 részből álló képregény minisorozat Loki szemszögéből egy intő mese arról, hogy minden éremnek két oldala van és, hogy néha a vágyaink teljesülhetnek, de aztán rájövünk, hogy valójában többet kaptunk, mint akartunk.


Rob Rodi & Esad Ribic: Loki

Kiadó: Fumax
ISBN: 9789634700364
Oldalszám: 104 oldal
Fordító: Matolcsy Kálmán

Fülszöveg:
Minden érmének két oldala van. Thor történetét már jól ismerjük – itt az idő, hogy meghallgassuk Lokit is! Odin legbecstelenebb fia saját szemszögéből írja újra az asgardi mítoszt ebben a forradalmian újszerű kötetben. Új oldaláról ismerhetjük meg Loki csillapíthatatlan hatalomvágyát, Sif iránti, zavaros érzelmeit, Balderrel szembeni gyűlöletét, valamint bátyja, Thor, és érzéketlen apja, Odin szeretetére irányuló, mélyen gyökerező és sértettséggel keveredő vágyódását.
Rob Rodi formabontó fantasy történetét Esad Ribic lélegzetelállító festményei teszik még emlékezetesebbé.
Tartalmazza a teljes Loki 1-4 minisorozatot.

Saját véleményem:
Azt már így a legelején szeretném leszögezni, hogy a képregények világa elég távol áll tőlem, szökőévente, rendkívül kivételes esetekben csábulok csak el egy-egyre. A Marvel filmekért ellenben rajongok, és úgy gondolom, Loki az univerzum egyik legsokrétűbb karaktere. Kiszámíthatatlan, soha nem tudni, melyik oldal felé húz, míg a tettei hátterében megbúvó, s őt nagymértékben befolyásoló érzelmi hatások kifejezetten emberközelivé varázsolják. De esetében talán mégis a Thorral való se veled-se nélküled viszonya a legérdekesebb.

"Micsoda Loki Thor nélkül?"

Az iménti idézet akár a képregény (vagy úgy unbloc a Loki jelenség) mottója is lehetne. Miután Loki végre leigázza Odint, Thort és annak barátait, hamar másfajta problémákkal szembesül. Egyfelől ott a kérdés, hogy mi van akkor, ha mindent megkaptunk, amire vágytunk? Lokié a trón, az őt bántalmazók megalázva, láncra verve szenvednek, nincs új cél, véget ért a játék. Másrészt pedig Hela elülteti Loki fejében a kétség magvait: amíg Thor él, addig megvan rá az esély, hogy bármikor kiszabadulhat és megtorolhatja az őt ért sérelmeket, mert ha Thor valamit nagyon nem bír elviselni, az az, hogy csorbát szenvedjen az egoja. Tehát Lokinak meg kell ölnie Thort; a nagy kérdés csak az, képes-e rá?

"…mert nincs olyan a teremtésben, mi ellentéte nélkül létezhetne. A sötétség határozza meg a világosságot. A fájdalom ad jelentést az örömnek. A hiányból tudjuk, mi a jelenlét."

A képregény mindössze egyetlen napot ragad ki a címszereplő életéből, mely során Thor kivégzéséig Loki sorra látogatja testvére segítőit, s Sif, Balder, valamint Odin által visszaemlékezik egy-egy olyan múltbeli történésre, mely nagyban hozzájárult a jelen eseményeihez. Ezek a pillanatok pedig hűen prezentálják, mennyire árnyalt is az ő karaktere.
Fentebb említettem, hogy semmiféle kötődésem nincs a képregényekhez, mégis azt kell mondanom, a kötet tökéletesen hozta azt a hangulatot Loki mibenlétével egyetemben, amit vártam-ismerek. Gond nélkül fel tudtam venni a fonalat; egy percig sem éreztem, hogy hátrányban lennék a tudatlanságom miatt. Sőt! Szóval bátran ajánlom a hozzám hasonlóaknak, nem fogjátok megbánni. Már csak azért sem, mert bár a könyv rövidke a maga 104 oldalával, mégis rengeteget hozzáad az egyes karakterekhez, legyen szó akár Lokiról vagy Odinról. Izgalmas élmény Loki szemszögéből látni, milyen is az, ha ő kerekedik felül a családján. 

"Olykor egy isten is túlzásba eshet… Àm a származás, a végzet és a kozmosz nyomása ellenére is mondhat nemet."

Minthogy egy képregényről van szó, muszáj kitérnem a fizikai jellemzőire is, végtére is ez az a formátum, ahol a grafika épp akkora súllyal esik latba - ha nem nagyobbal -, mint a szöveg. Fontos, hogy a rajzok kipótolják azokat a részeket, legyen szó érzelemről, hangulatról vagy tettről, amiket az írott részek kötöttségük okán képtelenek átadni. Ez itt remekül működik, Esad Ribic festményei - Loki ábrázolását leszámítva - rettentő élőek, mindig azt a vonalat erősítik, amire adott helyzetben szükség van. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a Fumax mindezt megkoronázta egy minőségi papírtípussal is. Azt hiszem, a rajongók igazán elégedettek lehetnek... már csak azért is, mert a kötet végében különleges meglepetések lapulnak. És újfent jó hír a magamfajta képregényes antitalentumok számára: a végén többek között van egy kétoldalas, négy hasábos összefoglaló is, ami lényegében elmeséli a történetet, helyrekattintva elég sok mindent (én legalábbis ámuldoztam rendesen).
Egy szónak is száz a vége, ha szeretitek Lokit (nem, nem Tomot), akkor mindenképpen olvassátok el, megéri. Nem mondom, hogy lezárt, végtére eleje sincs, de hát Lokiról beszélünk...


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Loki, Sif
Kedvenc jelenet: Loki megvilágosodása
Negatívum: Loki ábrázolásával nem sikerült megbarátkoznom
Borító: 5/4
Sorozat: Rodi's Loki & Thor #1-4, önálló




Nyereményjáték


A mostani játékunkban az igazi Loki rajongókat keressük. Azokat, akik betéve tudják Loki minden egyes mondatát, amik a Thor és a Bosszúállók filmekben elhangzottak. Ha magadra ismertél, a feladatod, hogy megfejtsd melyik filmből származnak a blogturné minden állomásán található egy-egy Loki idézetek.
A kiadó felajánlásával egy példányt sorsolunk ki a helyesen válaszolók között.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


"Van egy Hulkunk."




Nézzetek be a többi állomásra is

10/09 Függővég
10/10 Olvasónapló
10/11 Dreamworld
10/12 Hagyjatok! Olvasok!
10/13 Kelly & Lupi olvas
10/14 Nem félünk a könyvektől

3 megjegyzés:

  1. Szia!
    Ezt nem Vasember mondja Lokinak? Nem Loki idézeteket kell megfejteni? Csak mert nekem az jött át, a leírásból, bocsi ha tévedek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Ez az idézet kicsit trükkösebb, ugyanis kétszer is elhangzik. Elsőként valóban Tony mondja Lokinak, de néhány filmmel később Lokitól is érkezik. (Amúgy ha megvan, hol mondta Stark, akkor az alappal jó helyen jársz, csak ugorj másik részre.)

      Törlés
    2. Szia!
      Köszi a segítséget. Akkor ez abban az egyben lehet amit még nem láttam. :D

      Törlés