2020. augusztus 7., péntek

20 rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot



A Manó Könyveknek köszönhetően nemrég megjelent a 20 rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot című könyv. Ahogy a cím is mutatja, 20 olyan tudóst, művészt, feltalálót, uralkodót és egyéb hírességet találhattok a kötetben, aki valamiért nagy hatással volt az emberiségre. Megismerhetjük a gyerekkorukat, fiatalkorukat, megtudhatjuk, hogyan éltek, miként találtak rá a hivatásukra, és persze azt is, hogy minek köszönhető, hogy mindenki megismerte a nevüket. A turné során öt bloggerünk mondja el a véleményét a könyvről, és természetesen ti is nyerhettek egy példányt belőle.


20 rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot

Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789634038092
Oldalszám: 96 oldal
Fordító: Kertész Edina

Fülszöveg:
A kötetben húsz rendkívüli ember története található, olyan zseniális személyiségeké, akik ötleteikkel és találmányaikkal megváltoztatták a világot. Ám ők is voltak gyerekek, mint mindenki más: hosszú órákat töltöttek játékkal és álmodozással, néha kaptak rossz osztályzatokat is az iskolában, és számtalan egyéb akadállyal kellett megbirkózniuk. Sikerük és kimagasló eredményeik titka: sosem adták fel, hogy megvalósítsák a saját elképzeléseiket.
A történeteik elolvasása után biztosan te is felfedezed magadban azt a „szupererőt”, ami a születésedtől fogva ott rejtőzik benned

Saját véleményem:
Egy ideje nézegettem már a hasonló, kiválóságokat összegyűjtő könyveket, de ez volt az, ami tényleges cselekvésre bírt.  A 20 rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot egy gyönyörűen kivitelezett, ismeretterjesztő  kötet, tele sok csodaszép illusztrációval, és jól átgondolt felépítéssel.
Kilencvenhat oldalon húsz rendkívüli elmét (és hét nagyszerű kreátort) ismerhetünk meg, hat kategóriára lebontva: univerzális lángelméket, filozófusokat és írókat, feltalálókat és tudósokat, zenészt, építészt, valamint nagy uralkodókat.

"Oly szövetből vagyunk, mint álmaink, s kis életünk álomba van kerítve."

A kötet egyik nagy előnye, hogy vegyesen vonultat fel ismert és kevésbé ismert kiválóságokat, nőket és férfiakat, modern és régi időkből származó embereket. Leonardo da Vinci, Einstein, Beethoven, Arisztotelész, Gaudí, Stephen Hawkin, Gabriel García Márquez mellett épp úgy helyt kap Rosalind Franklin, Katherine Johnson, Rita Levi-Montalcini, Alan Turing  vagy Nagy Katalin. A felhozatal tehát kellően vegyes.
Mindenkire négy oldal jut, vagy három, ha az egész oldalas képeket nem számítjuk. Ebben a négy oldalban megjelenik egy rövid összefoglaló az adott személy életéről, gyerekkoráról, tettéről-találmányáról, amivel beírta magát a történelembe, s mindezt megfűszerezendő egy-egy idézet is helyt kap tőlük. Maga a leírás pedig teljesen gyerek kompatibilis, a nyelvezet friss, ráadásul igyekszik úgy szólni kis olvasójához, mintha csak egy pajtása lenne - teszi mindezt úgy, hogy közben a lényegi rész nem sérül.
Nyilván felnőtt fejjel az ismertebb nevek történetével én már képben voltam, ám még így is nagyon sokat adott számomra ez a gyűjtemény. Izgalmas volt megtudni, honnan ered a pasztőrözés szó, ki fedezte fel a veszettség ellenszerét, hogyan és miként vált azzá Gaudí vagy Gabriel García Márquez, amivé, míg máskor sokkolt az emberi gonoszság mértéktelensége. Mert bizony a szerzők azokról is megemlékeznek, akiket elnyomtak, ne adj isten ellopták tőlük a felfedezéseiket; és ha csak csekély mértékben is, de méltó emléket állít nekik.

Mindennek tekintetében bátran ajánlom kicsiknek és nagyoknak egyaránt a 20 rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot kötetet. Izgalmas, érdekes, modern, ráadásul gyönyörű! Több ilyen könyv kéne a polcokra.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Leonardo da Vinci, Shakespeare, Rosalind Franklin
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: -




Nyereményjáték


Mostani nyereményjátékunkban minden állomáson elrejtettünk egy rendkívüli elmét. A feladatotok az, hogy megtaláljátok őt, és beírjátok a nevét a rafflecopter doboz megfelelő helyére.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!




Nézzetek be a többi állomásra is

08/06 Spirit Bliss Sárga könyves út
08/07 Dreamworld
08/08 Veronika’s Reader Feeder
08/10 Sorok között
08/12 Csak olvass!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése