2021. november 25., csütörtök

Leigh Bardugo - Wonder Woman

 
Leigh Bardugo: Wonder Woman - A háborúzó
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634578130
Oldalszám: 480 oldal
Fordító: Fazekas Sándor

Fülszöveg:
Diana, az amazonhercegnő leghőbb vágya, hogy kivívja legendás hírű nővérei elismerését. Amikor azonban dicsőséget szerezhetne magának, nem él a lehetőséggel, hanem a száműzetést kockáztatva megszegi az amazonok törvényét, és megmenti egy halandó életét. Ám ezzel az egész világot végveszélybe sodorja.
Alia Keralis csak egy rövid időre akar elmenekülni folyton atyáskodó bátyja elől a tengerre. Nem sejti, hogy az életére törnek. Ellenségei úgy vélik, már a puszta létezése kirobbanthat egy világháborút. Amikor Alia hajóján bomba robban, egy rendkívüli erejű, rejtélyes lány menti ki őt a vízből. Hamarosan szörnyű igazsággal kell szembenézniük: Alia Háborúhozó, a hírhedt trójai Helené leszármazottja, akinek az a sorsa, hogy elhozza a világra a Vérontás és Szenvedés korát.
A két lány egy seregnyi ellenséggel találja magát szemben, akiknek eltökélt szándéka elpusztítani a Háborúhozót. És csak együtt van esélyük megmenteni a világaikat.

Saját véleményem:
Rendíthetetlen Marvel fannak vallom magam, mégis akad néhány DC karakter, akiknek vonz a története. Az egyik ilyen Diana, vagyis Wonder Woman. 
Noha a filmekre ez idáig még nem sikerült sort kerítenem, a Leigh Bardugo által jegyzett előtörténetet nem szívesen tologattam volna tovább. Már csak azért sem, mert a DC Icons sorozatba tartozó Macskanő kifejezetten tetszett. Szóval fejest ugrottam a fiatal amazonhercegnő kalandjaiba is.

"Nem élhetjük az életünket búra alatt, azon spekulálva, hogy mi mindenre vihetnénk, ha lehetőséget kapnánk. Nekünk kell megteremtenünk a lehetőséget."

A történet kezdetén megismerkedünk a fiatal Dianával, az amazonok királynőjének lányával, akire nagy teher nehezedik. A sziget többi lakójával ellentétben ő ugyanis nem hősi halált halva került Themyscirára, hanem anyja teremtette annak földjéből, az istenek pedig életet leheltek belé. Ez egyben azt is jelenti, hogy míg a többiek jogosan érdemelték ki helyüket, a lány voltaképp semmit sem tett le az asztalra. Éppen emiatt Dianában buzog a tettvágy, mindenképp bizonyítani szeretné, hogy nem kevésbé érdemes kiváltságos állapotára, mint azok, akik hősi haláluk küszöbén az istenekhez fohászkodtak. Így amikor egy verseny kellős közepén észreveszi, hogy Themyscirától nem messze elsüllyedt egy hajó, odasiet, s a sziget szabályait megszegve, megmenti a vízben fuldokló halandó lány életét. 
Diana jóhiszeműsége azonban bajt hoz rá, Alia ugyanis egy Háborúhozó, jelenléte pedig csak halált, bosszúságot és viszályt szül - de van remény. Ahhoz, hogy a lány megtisztulhasson, el kell jutnia "a Therapnéban lévő forráshoz, még mielőtt Hekatombaión első estéjén lemenne a nap. Ahol Helené megpihent, a Háborúhozó megtisztul. Megtisztul a halál szennyétől, ami bemocskolta a családja vérvonalát. Az erejét onnantól meg tudja zabolázni, és soha nem száll róla tovább."

Diana, Aliával karöltve útra kel, hogy teljesítsék a küldetést, menet közben pedig csatlakozik hozzájuk Alia legjobb barátnője, Nim, aki valóságos energiabomba, Jason, Alia testvére, és a kocka Theo. Együttes erővel próbálják sikerre vinni az ügyet, miközben szedett-vedett csoportjuk rengeteg veszélyt, kalandot és mókás pillanatot él át. A karakterek különbözősége, valamint az, hogy Diana az amazonok földjéről csöppen a mi világunkba, meglehetősen kecsegtető téma, Leigh Bardugo pedig nem fél játszani ezzel. Mint ahogyan a ténnyel sem, miszerint fiatal srácokról és lányokról van szó, akiknek amellett, hogy meg kell menteniük a világot, olyan hétköznapi problémáik is akadnak, mint bármely más tininek: divat, szerelem, bulizás, stb.  
A Wonder Woman - A háborúzó tehát egy lendületes, akcióban és csavarokban gazdag, időn és világokon átívelő történet, melyből természetesen a humor és a romantika sem hiányozhat. Bardugo gördülékeny stílusa pedig még feledhetetlenebbé teszi az egészet.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Diana
Kedvenc jelenet: a Diana és a mi világunk találkozásából fakadó félreértések
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: DC Ikonok #1, önállóan is olvasható
Megtetszett? Vidd haza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése