2021. november 26., péntek

Kae Westa - Főmarsall kisasszony



Idén ősszel jelent meg Kae Westa negyedik regénye, a Főmarsall kisasszony, ami több világ, több istenség és több hős sorsát fűzi össze, miközben az akciódús, érzelmes és romantikus pillanatokból sincs hiány.
A különleges regényt a Blogturné Klub bloggerei mutatják be megannyi extra állomással fűszerezve, és ha szerencsés vagy, meg is nyerheted a kötet egy példányát!
 
 
Kae Westa: Főmarsall kisasszony
 
Kiadó: Delta Vision
ISBN: 9789633953679
Oldalszám: 772 oldal
Illusztrálta: Füle Viktória

Fülszöveg:
Isteni ​kiválasztottnak lenni a létező legmagányosabb feladat – vagy mégsem?
Egy sivatagi kultúra papnője. Az életadó úrnő páncélos lovagja. Száz világot látott, ötszáz éves hajós. Főmágus, aki négy egyház feje egy személyben. Egy törzsi betegségisten húga, egy budapesti mentőhelikopter-pilóta – valamint a halálisten seregeinek hadvezére.
Más földek, más korok szülöttei, a maguk menedékében mégis szövetségesek. Sőt, barátok is, akik segítik egymást küldetéseikben, és megosztoznak a kiválasztottság keserédes terhein.
De mi történik akkor, ha hívatlanul emelkedik közéjük valaki, aki hírből sem ismeri a bajtársiasságot?
Rosenique St. Aidee sosem volt úrinő: sikátori patkányként a kikötőnegyed utcái nevelték fel. A makacssága viszi bele élete legőrültebb kalandjába, és csakis a túlélőösztöne hajtja végig rajta.
Mihez kezdjen az irdatlan hatalommal, ha az a saját képére akarja formálni? Miként nőjön fel a feladataihoz, ha mind inkább a fejére idézi istene haragját? És hogy találja meg helyét a kiválasztottak soraiban, ha emellett önmagával is veszett harcot kell vívnia?
Kae Westa negyedik regénye új távlatokat nyit a fantasztikum jól ismert keretei között: több világ, több istenség, több hős sorsát fűzi össze megannyi történetben, emlékezetes pillanatokkal adózva halandók és haláltalanok, áldottak és átkozottak, rendíthetetlenek és becsvágyók erőfeszítései előtt.

Saját véleményem:
Immár sok-sok esztendeje követem figyelemmel a szerző munkásságát, s mindig elképeszt, Kae Westa mekkora léptékben képes fejlődni két regény között. No, de ki gondolta volna, hogy a Főmarsall kisasszonnyal rögvest a csillagos eget veszi célba? Pedig így történt.

„Minden isten azzá lesz, aminek hiszik, főmarsall.”

A történet központi alakja - vagy ha úgy tetszik, hősnője - Rosenique St. Aidee, a kikötőnegyedbeli nincstelen senki, akit az utca nevelt fel és edzett meg. Merész, önfejű lány, amit eltervez, azt rendre végre is hajtja, még akkor is, ha az kockázatos. Ám egy napon, amikor elindul kedvesével, hogy ártatlan gyermekeket mentsen ki, még csak nem is sejti, hogy egy órával később mennyire váratlan fordulatot vesz egész addigi élete. Egy tragikus eseménynek köszönhetően, gyásza kellős közepén kénytelen rádöbbenni, hogy hazudtak neki, de mielőtt mindezt feldolgozhatná, máris újabb kalandba keveredik egy isteni kegyelt oldalán, s sorsdöntő feladatot kap: meg kell találnia a hadak és halál urának főmarsallját, aki történetesen az ő szerelme. Útja során pedig Rose maga is Turgas isten kiválasztottjává válik.

Eddig a pontig könnyű lenne azt mondani, hogy ez egy átlagos fantasy történet, ami a körítés, illetve szerzői stílus függvényében lehet nagyon jó is. Csakhogy a Főmarsall kisasszony jóval komplexebb ennél! Ahhoz, hogy megértsétek miért, fontos tudni, hogy a kötetben megjelenő istenek jellemét mindig a bennük hívő emberek formálják - vagyis ember és isten kölcsönösen hat egymásra. És persze az sem elhanyagolható tényező, hogy minden isten rendelkezik egy saját kiválasztottal, akik egy közös főhadiszálláson élnek.

"- A világok határán, azon a helyen, amit mi, kiválasztottak Tenyérnek nevezünk - válaszolta.- Arra is emlékeztet, épp csak öt helyett hét ujjal, kinek-kinek a saját világával. Bejárásod lesz mind a közös területekre, mind személyesen Turgashoz, és a többieket is megismerheted."

Innentől válik igazán érdekessé és bravúrossá a regény, mind szerkezetében, mind pedig világfelépítésében. Rose szála a főszál, ami végigível a történeten, de közben epizodikus jelleggel különféle kitérőket teszünk a többi kiválasztott világában is, ahol többek között megismerkedünk kultúrájukkal is. Leginkább tehát úgy kell elképzelni a Főmarsall kisasszonyt, mint egy sorozatot, aminél megvan az évad vezérszála, ugyanakkor minden epizódban más és más mini-sztorit kapunk, attól függően, melyik kiválasztott világa szorul segítségre. Nem ok nélkül.
Egyébként fantasyk esetében a világfelépítés az egyik, ha nem a legsarkalatosabb pont; ugyanis, ha az hibádzik, akkor minden más is könnyen bukik. Itt azonban nem csak egy, hanem annál sokkal több világ, nép és kultúra képviselteti magát részletekig kidolgozott formában (Endre, a magyar mentőhelikopteres által pedig mi sem maradunk ki a buliból - több geek utalással egyetemben). Emiatt pedig őszinte elismeréssel adózom Kae Westa előtt, csak a legnagyobbak képesek ekkora univerzumokat egyben tartani, emberi ésszel felfoghatatlan háttérmunka lehet benne.

A Főmarsall kisasszony tehát egy rendkívül komplex történet, melyben fontos erkölcsi, vallási, társadalmi és emberi kérdések is szerepet kapnak, miközben az olvasó új világokat térképez fel és bonyolódik izgalmas kalandokba az isteni kiválasztottak oldalán. 
Tömény, masszív könyv, ami időt és odafigyelést igényel, Kae Westa gyönyörűséges leírásain nem lehet csak úgy átrohanni, érezni, érteni és megélni kell őket. Cserébe az ember örökre szóló élménnyel gazdagodik, olyannal, ami élete végéig a szívében marad. 
Erős, ámde szerethető karakterek, kidolgozott világkép, isteni küldetések, egy csipetnyi humor és romantika, na meg végtelen mennyiségű fantázia - ez a Főmarsall kisasszony.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Rose, Rollace, de igazából még sokakat felsorolhatnék
Kedvenc jelenet: geek utalások
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


A kötet írója, Kae Westa nem csak íróként, hanem fordítóként és szerkesztőként is tevékenykedik. A mostani játékunk során olyan könyvekből találtok idézeteket, amikben Kae íróként, fordítóként vagy szerkesztőként működött közre, a feladat pedig az, hogy beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő sorába a könyv címét. Sok sikert!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


"– Mit művelt az a pap?
– Hát… Megcsókolt, na! De éppen csak egy kicsit, alig éreztem. És nem is ízlett.
– Jó. Akkor nem egyesével töröm el a bordáit, hanem egyszerre."




Nézzetek be a többi állomásra is


11/18 Spirit Bliss Sárga könyves út
11/20 Spirit Bliss Sárga könyves út - interjú
11/22 Sorok Között - idézetek a könyvből
11/24 Sorok Között
11/26 Dreamworld
11/28 Sorok Között - interjú a grafikussal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése