2021. november 14., vasárnap

Egressy Zoltán - Piszke papa meséi

 

Egressy Zoltán bájos gyermekkönyvében, a Piszke Papa meséiben összesen tíz történetet találunk, melyek középpontjában kedves és mókás állatok és az ő kalandjaik állnak. A meséket Láng Anna csodaszép illusztrációi teszik teljessé. Tartsatok négy bloggerünkkel, és nyerjétek meg a Manó Könyvek által felajánlott példányt!
 
 
Egressy Zoltán: Piszke papa meséi
 
Kiadó: Manó Könyvek
ISBN: 9789635840250
Oldalszám: 48 oldal
Illusztrálta: Láng Anna

Fülszöveg:
Egressy Zoltán gyerekkönyve az állatmesék hagyományait – Ezópust, La Fontaine-t – követi bölcsen. Tíz állat, tíz kedves, okosan tanító, elgondolkodtató történet és megannyi meséléssel töltött közös perc.

Saját véleményem:
forrás: Manó Könyvek
Piszke papa meséire már megjelenés előtt felfigyeltem, de teljesen és végérvényesen a szeptemberben megtartott Könyvhéten estem vele szerelembe. Pontosabban az illusztrációival.
Harmincéves korom ellenére még elevenen élnek bennem gyerekkorom bájos mesekönyveinek emlékei, melyek pusztán a kinézetükkel levettek a lábamról és megmelengették a szívemet. Láng Anna  e könyvbéli illusztráció pedig pontosan ugyanezt a hatást érték el nálam.
Az illusztrátor által életre keltett karakterek egytől egyig végtelenül bájosak, szerethetőek és ami még ennél is fontosabb: békét, kedvességet sugároznak. Úgy vélem, ez igencsak sarkalatos pont egy gyerekkönyv esetében - szülő és gyermek szempontjából is -, hisz jelenlegi világunkban minden csepp szépségre, kedvességre szüksége van az új generációnak.

A Piszke papa meséi elsősorban a legfiatalabb korosztályt szólítja meg (kb. 3-7 év között) tíz rövidke, tanulságosnak szánt történetével. Tíz állat, tíz mese felosztásban ismerkedhetünk meg az erdőlakó barátokkal, akik között akad kecske, kenguru, kullancs, lajhár, flamingó, hangya, pók, szöcske, teve és kardhal is. Mindannyian más-más személyiségek: egyikük nagy tudású, míg másikuk mindent szó szerint vesz, s ettől olykor kissé ostobának, ámde szerethetőnek tűnik. Továbbá van még itt olyan cimbora, akit az előítéletek miatt hátrányos megkülönböztetés ér, de olyan is, akinek legfőbb problémája az édesszájúság. A szereplőkkel való azonosulás mellett tehát a gyerekek olyan tanulságokat is magukba szívhatnak a mesék által, mint a barátság ereje, a kitartás, és az álmokért való küzdelem, illetve azt is megtudhatják, milyen hátrányai lehetnek a szófogadatlanságnak. 

A történetek rövidek, felnőttként talán nem minden esetben van értelmük és talán elejük meg végük sem, ám a célközönség számára ez egy izgalmakkal kecsegtető, színes, hívogató mesegyűjtemény. Olyan, amiben az illusztrációk gazdagsága, és az állatok által elbeszéltek bőséggel kipótolják az esetleges hézagokat.


Pontszám: 5/3,5
Kedvenc szereplő: Biti, a lajhár
Kedvenc jelenet: a kullancsos mese tanulsága nagyon tetszett
Negatívum: a se eleje-se vége mesék felnőttként nem nyertek meg annyira
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani nyereményjátékunkban olyan mesekönyveket keresünk, melyeket szintén Láng Anna illusztrált. Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

11/08 Könyv és más
11/10 Csak olvass!
11/12 Veronika’s Reader Feeder
11/14 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése