2021. november 19., péntek

J. K. Rowling - A karácsonyi malac


J. K. Rowling legújabb könyve egy igazán szívet melengető, izgalmas történet arról, mit jelentenek a gyerekeknek a játékok. A karácsonyi malac elrabolta bloggereink szívét is, túlzás nélkül állíthatjuk, hogy mindannyian szívünkbe zártuk Jack és a plüssmalacának a történetét. Tartsatok velünk, merüljetek el velünk a mesék birodalmában és légy az a szerencsés olvasónk, aki a blogturné végén megnyeri a kötet egy példányát.
 
 
J. K. Rowling: A karácsonyi malac
 
Kiadó: Animus Könyvek
ISBN: 9789633248812
Oldalszám: 328 oldal
Fordító: Tóth Tamás Boldizsár
Illusztrálta: Jim Field

Fülszöveg:
A hétéves Jack mindennél jobban szereti a plüssmalacát. Aztán egyszer – épp szenteste napján – az undok mostohanővére kidobja Püsmacot az autóból! Hiába kap helyette a fiú egy sokkal szebb plüsst, imádott kedvencét nem pótolhatja. Ám karácsony éjjele a csodák ideje, amikor minden életre kelhet... Így aztán Jack és bosszantó új játéka, a karácsonyi malac kockázatos utazásra indul az Elveszettek Birodalmába, hogy kimentsék a fiú legjobb barátját a szörnyűséges, játékpusztító Veszejtő markából. A veszélyes kalandban segítségükre van egy beszélő uzsonnásdoboz, egy bátor iránytű és egy Remény nevű szárnyas lény, de igyekezniük kell, mert ha nem találják meg Püsmacot még éjfél előtt, soha nem jutnak haza!
Szívet melengető, izgalmas történet arról, mit jelentenek a gyerekeknek a játékok. J.K. Rowling legújabb könyvének, amelyhez a méltán népszerű Jim Field készített kedves illusztrációkat, vitathatatlanul ott a helye a klasszikus családi kedvencek között.

Saját véleményem:
Nem volt kérdés, hogy nekem ezt a mesekönyvet olvasnom kell! Rowlingot lehet szeretni-nem szeretni, de az biztos, hogy félelmetesen jól tud írni, ráadásul világteremtésben is topon van. Ha pedig mindehhez hozzávesszük a kötet témáját és a karácsonyt, akkor végképp nincs kérdés. Hát ki tudna ellenállni egy cuki plüsmalacnak és az elveszett tárgyak birodalmának? Na ugye, hogy senki!

"Nekünk, kopott, olcsó dolgoknak tudnunk kell, hol a helyünk. Senki nem sírt utánunk, amikor elvesztünk. Minket könnyű pótolni. De attól még nem vagyunk értéktelenek, nem ám! Van remény, nem is kevés! Hisz bárkit bármelyik percben megtalálhatnak."

A történet egy hosszabb felvezetővel indul, melyben megismerjük Jack és Püsmac, a játék plüssmalac viszontagságokkal és kalandokkal teli múltját. Ezzel egyidejűleg pedig belepillanthatunk a kisfiú életébe, s megérthetjük, mi mindent is jelent számára Püsmac, miközben szerető családja darabokra hullik, ő maga pedig új helyre, iskolába és élethelyzetbe kényszerül. E sorokból kiderül, hogy Püsmac jelképezi Jack számára az állandóságot, biztonságot, illetve a nagybetűs otthont, ő az, aki tud minden öröméről, fájdalmáról, s ha kell, éjjelente magába szívja a kisfiú könnyeit, miközben melegével nyugodt álomba ringatja.
Püsmac és gazdája kapcsolata végtelenül megható, így amikor Jack újdonsült mostohatestvére szenteste reggelén hirtelen felindulásból kidobja az autópálya kellős közepén a játékot, minden összedől a hétéves kisfiú életében. Hiába kap végül egy pontosan ugyanolyan malacot, mint Püsmac, hallani sem akar róla; inkább eltökéli, hogy az éj leple alatt kioson és megkeresi cimboráját. Csakhogy késő este fura hangokra riad: a szobájában lévő játékok és tárgyak szinte egytől-egyig életre kelnek és beszélnek. Jack eleinte nem akar hinni a szemének, ám amikor az falhoz vágott, új Karácsonyi malac alkut ajánl, rögvest beleegyezik: együtt vágnak neki az Elveszettek Birodalmának, hogy visszahozzák Püsmacot. Igen ám, de az Elveszettek Birodalmát a Veszejtő tartja rettegésben, a félelmetes gonosz, aki előszeretettel pusztít el mindent és mindenkit, aki az útjába kerül...

Rowling egy nagyon is ismerős vonalra húzta fel történetét, hisz minden gyereknek van egy meghatározó játéka, ami lehet bármilyen régi, koszos-kopott, akkor sem pótolható egy új verzióval. Püsmac pedig épp ilyen Jack számára. A kisfiú érzései, élményei teszik pótolhatatlanná, s töltik meg élettel. Ez pedig egy nagyon is szép gondolat: miért is ne kaphatnának a minket körülvevő tárgyak - legyen szó blokkról, buszjegyről, szemüvegről, tollról vagy bármi egyébről - jelentőséget pusztán azért, mert valamiféle köteléket alakítunk ki velük?
A karácsonyi malac azonban ennél is tovább megy: nem csak, hogy megmutatja, milyen érzéseik, élményeik vannak velünk, emberekkel kapcsolatban bizonyos tárgyaknak, hanem abba is betekintést enged, hogy mi történik akkor, ha elveszítjük vagy aktuálisan épp nem találjuk őket.
Jó volt eljátszani a gondolattal, hogy az elveszett tárgyak mekkora jelentőséggel bírnak az életünkben, hányféle kategóriába eshetnek, s ennek értelmében milyen szörnyű helyeken árválkodnak és várják, hogy rájuk bukkanjunk. Rowling fantáziája pedig egészen egyszerűen elképesztő! Eleinte azt hittem, hogy nem fogunk túllépni a Toy Story és Diótörő-féle párhuzamokon, de ahogy Karácsonyi malac és Jack megérkezett az Elveszettek birodalmába, lélegzetelállító világ nyílt meg előttem. Olyan, aminek megvannak a maga szépségei és sötét foltjai. 
Jackék utazásának minden pillanata a nagybetűs kaland: csupa-csupa izgalom, rejtély és varázslat. Bámulatos helyek, érdekfeszítő karakterek, s érzelmekkel teli pillanatok gazdagítják mentőakciójukat.

Ez a könyv maga a REMÉNY. 
Egy csoda. 
Egyik pillanatban jókat nevetgéltem rajta, a következőben pedig már a könnyeimet itattam, miközben a szívem és lelkem csordultig telt szeretettel. A karácsonyi malac mindent képvisel, ami ehhez az ünnephez tartozik. Tényleg csak szuperlatívuszokban tudok róla nyilatkozni, engem teljesen elvarázsolt. Nem is kérdés, hogy ajánlom mindenkinek: szívből, őszintén és igazán.
Ó és garantálom, hogy ezután a történet után soha többé nem hagytok majd el semmit. És én sem.


Pontszám: 5/5*
Kedvenc szereplő:Karácsonyi malac, Jack, Kék Nyuszi, Püsmac
Kedvenc jelenet: egy bizonyos rádöbbenés, illetve a nyuszival történtek
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: önálló kötet
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mindannyian vesztettük már el kedvenc játékainkat, vagy tárgyainkat, így teljes mértékben tudunk Jackkel azonosulni. Ebben a játékban minden bejegyzésben találtok egy karácsonyi malacos képet elrejtve. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik szó alatt találjátok meg a képet elrejtve.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!




Nézzetek be a többi állomásra is

11/08 Csak olvass!
11/10 Nem félünk a könyvektől
11/12 Könyv és más
11/14 Utószó
11/16 Könyv és más (extra)
11/18 Dreamworld
11/20 Spirit Bliss Sárga könyves út

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése