2022. november 17., csütörtök

Stephanie Garber - Volt egyszer egy összetört szív


Stephanie Garber Caraval című sorozata világszerte elrabolta az olvasók szívét. A Kolibri Kiadó jóvoltából végre magyarul is olvashatjuk az írónő legújabb regényét, a Volt egyszer egy összetört szívet, mely a Fenséges Északra kalauzolja a rajongókat. Tartsatok velünk, ismerjétek meg Evangeline és Jacks közös történetének kezdetét, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.
 
 
Stephanie Garber: Volt egyszer egy összetört szív
 
Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9789634378877
Oldalszám: 376 oldal
Fordító: Sepsi László

Fülszöveg:
Mit tennél meg azért, hogy boldogan élj, míg meg nem halsz?
Amióta az eszét tudja, Evangeline Fox hisz az igaz szerelemben és abban is, hogy a szerelmi történetek boldog véget érnek… amíg meg nem tudja, hogy élete szerelme valaki mást készül feleségül venni.
Az összetört szívű Evangeline kétségbeesetten szeretné megakadályozni az esküvőt, ezért meggondolatlanul alkut köt a karizmatikus, ámde gonosz Szívek Hercegével. A segítségnek három csók az ára, ám azt, hogy a lány hol, mikor és kinek adja, a herceg határozza meg.
Evangeline az első csók után rájön, hogy halhatatlannal alkudozni veszélyes játék – és a Szívek Hercege sokkal többet akar tőle, mint amit ígért. Tervei vannak vele, olyan tervei, amelyek vagy a létező legnagyobb boldogsággal, vagy a legfájdalmasabb tragédiával végződnek…

Saját véleményem:
Vannak könyvek, amik puszta létezésükkel hívogatják az embert. Talán te is éreztél már úgy, hogy semmit sem tudsz az adott történetről vagy annak szerzőjéről, mégis vágysz a birtoklására, s elemésztő vágyat érzel az olvasására. Nos, én valahogy így jártam a Volt egyszer egy összetört szívvel. Fogalmam sem volt, miről szól, mi több, a Caraval trilógiából is csak az első részig jutottam még évekkel ezelőtt, mégis izgatottan vártam, hogy fejest ugorhassak a rózsaaranyhajú lány és Jacks történetébe. Varázslat? Könnyen lehet.

"Azt hiszem, sokkal több lehetőség van, mint a boldogan éltek, amíg meg nem haltak és a tragédia. Minden történetnek nyitott, végtelen számú befejezése lehet."

A Volt egyszer egy összetört szív valódi tündérmese a szép és kegyetlen fajtából. Olyan, ahol egyszerre ámít el a téged körbeölelő varázslatos világ és töri össze a szívedet az azt megmételyező kapzsiság, ahol apró sárkányok, cukros finomságok, csodaszép ruhák és bálok vesznek körül, ahol az emberek az igaz szerelmet kergetik, és ahol elég egyetlen óvatlan pillanat ahhoz, hogy tőrt találj a hátadban. Hercegek, hercegnők, boldogan éltek míg meg nem haltak, tündérmesék és vér, halál, mágia keveredik egymással Stephanie Garber legújabb regényében, amit akkor is egészen nyugodtan leemelhetsz a polcról, ha nem olvastad az előzményeket. Néhány apróbb utalást leszámítva ez egy teljesen új történet, amit a Fenséges Északra - a mesék birodalmába - áthelyezett helyszín is bizonyít... bár kétségtelen, hogy azok, akik ismerik a Jacks és Tella közt történteket, nyugodtan kezelhetik folytatásként is. De legyen bárhogyan is, az első rész mindenki számára olvasható.

A Volt egyszer egy összetört szív középpontjában stílusosan az összetört szívek - vagyis a szerelmi csalódások - állnak, s közülük is a főhősnőé, Evangeline Foxé a leghangsúlyosabb, ha úgy tetszik, az a történet motorja. 
Evangeline egy Hamupipőke sorsú lány, akinek nem elég, hogy meghaltak a szülei és mostohaanyja is rosszul bánik vele, de még a szívét is összetöri egyetlen igaz szerelme, aki hirtelen eljegyzi a lány mostohatestvérét. A különleges, rózsaarany hajú szépség ezt követően felkeresi a Szívek Hercegének templomát, ahol meggondolatlan alkut köt a gonosz Fátummal. Jacks három csókot követel azért cserébe, hogy megakadályozza a frigy létrejöttét, Evangeline pedig készséggel beleegyezik. Csakhogy attól a pillanattól kezdve az események váratlan fordulatot vesznek, két meghiúsult esküvő, szobor-méreg és egyéb után Evangeline egy, a Fenséges Északra tartó hajón találja magát mostohatestvére társaságában, hogy császárnői megbízásra részt vegyen a Fenséges Éjen, mely során Apollo herceg kiválasztja aráját. Az egyetlen bökkenő csupán az, hogy Jacks a herceg legjobb barátja és kész behajtani az alkuban követelt csókokat a maga fondorlatos és gonosz módján.
A kérdés az, hogy Evangeline rálel az igaz szerelemre vagy Jacks szavai, miszerint a hősök nem érdemelnek boldog befejezést, bizonyosságot nyernek? Egyáltalán, jogunk van varázslathoz folyamodni, ha érzelmekről van szó? És ami ennél is fontosabb, kiben bízhat az ember, ki az, akit nem késztet árulásra az irigység, kapzsiság, a hatalom vagy a szerelem részegítő ereje?

Ahogy fentebb már említettem, ez egy igazán komplex világ, ahol jó és rossz keveredik egymással, és ami egy pontig könnyed, már-már túlzóan tündérmesei történetnek tűnik, az hirtelen képes átfordulni egy érzelmekkel felturbózott versenyfutássá az igazság és életben maradás nevében. Hősnőnknek hajadonokon, meséken, hercegeken, pici sárkányokon, vámpírokon, ellenségeken, mérgeken, varázslaton és ősi jóslatokon kell átküzdenie magát, ha meg akarja találni a saját maga számára legjobb befejezést. Ám az út rengeteg szívfájdalmon, áruláson, furfangos próbatételen és homályos legendákon át vezet, amik indaként, minden egyes mozdulattal egyre szorosabbra fűzik magukat körülötte. Evangeline számára nehéz eldönteni mi igaz és mi hazugság, ki az ellenség és ki a barát, azt meg még inkább, hogy a szíve ki felé húzza.
Személyében viszont egy nagyon szerethető karaktert kapunk, olyat, akinek a vágyaival és eszményeivel könnyű azonosulni. Evangeline látszólag egyszerű, mégis kedves, talpraesett lány, aki igyekszik egy számára ismeretlen világban eligazodni, és aki remekül ellensúlyozza a másik, nem kissé morally grey főszereplő, Jacks karakterét. Jacks egy igazi manipulatív rohadék briliáns elmével és csavaros észjárással, és tulajdonképpen ő az, aki ezt az egész történetet irányítja, s kénye-kedve szerint befolyásolja. De hogy valójában még milyen az összetört szívű Szívek Hercege, a legrosszabbak között számon tartott Fátum, arról győződjetek meg ti magatok, garantáltan nem fogtok csalódni.

Mindent egybevetve nálam simán az év egyik legjobb olvasmánya lett a Volt egyszer egy összetört szív, ami tulajdonképpen pontosan azt adta, amit egy tündérmeséken alapuló fantasytől elvárok. Izgalmas volt és varázslatos, lenyűgöző, egyben kegyetlen; csavaros, kiszámíthatatlan, fordulatokban, jóslatokban, mágiában, ármánykodásban gazdag, és épp annyira érzelmes, hogy bizonyos jeleneteknél hevesebben verjen a szívem még többre vágyakozva. Szívből ajánlom hát a tündérmesék és fantasy történetek kedvelőinek. De vigyázat, a vége kegyetlenül függővéges!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Jacks, Evangeline, LaLa
Kedvenc jelenet: kriptás, és a Kisróka meséje
Negatívum: kissé hanyag szöveggondozás (sok elírás, stb.)
Borító: 5/5
Sorozat: Volt egyszer egy összetört szív #1
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk során a fantasy könyvekre fogunk koncentrálni. Minden állomáson találtok egy idézetet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a rafflecopter doboz megfelelő sorába beírni hogy mi az adott könyv címe és ki az írója.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


“Az emberek olyan ostobák! Van valamijük, ami mindennél többet ér, és alig vigyáznak rá. Eldobják maguktól az életet akár pénzért, akár zacskóba csomagolt porokért, akár egy idegen elragadó mosolyáért.”




Nézzetek be a többi állomásra is

11/09 Csak olvass!
11/10 Fanni's Library
11/13 Kelly és Lupi olvas
11/17 Dreamworld
11/1? Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése