2022. december 13., kedd

Mary Caperton Morton - 500 kirándulás a világ nemzeti parkjaiban


Mary Caperton Morton a népszerű túrablog szerző ebben az útikönyvben gyűjtötte össze a világ legérdekesebb és legszebb nemzeti parkjait. A csodálatos képekkel illusztrált kötetben kirándulásokat, túraútvonalakat ajánl és mutat be olvasóinak.
Tartsatok velünk legújabb blogturnénkon, de ne felejtsetek el játszani se. A turné végén megnyerhetitek a Kossuth Kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.
 
 
Mary Caperton Morton: 500 kirándulás a világ nemzeti parkjaiban
 
Kiadó: Kossuth Kiadó
ISBN: 9789635448098
Oldalszám: 400 oldal
Fordító: Dömsödi Áron

Fülszöveg:
A Föld legszebb túraútvonalait színes fotókkal, térképvázlatokkal és szemléletes leírásokkal bemutató 500 kirándulás a világ nemzeti parkjaiban tökéletes ihletforrás minden felfedező számára.
A világ nemzeti parkjai által védelmezett, lenyűgöző tájak inspiráló útikönyve segít megtervezni a tökéletes kalandot.
MARY CAPERTON MORTON tudományos és útikalauz-szerző, aki jelenleg Montana délnyugati részén él. Írásai jelentek meg az Earth és az Eos magazinban, az Aerial Geology (Légi geológia) című könyv szerzője, utazásait pedig a Travels with the Blonde Coyote (Utazások a szőke prérifarkassal) című, népszerű túrablogján dokumentálja.
Mary észak-amerikai, nomád országúti harcosként az Amerikai Egyesült Államok mind az ötven államában túrázott már, túl van több mint kétszáz nemzeti park és nemzeti emlékhely meglátogatásán, és jó úton halad ezredik hegycsúcsának meghódítása felé.

Saját véleményem:
A Kossuth Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Mary Caperton Morton 500 kirándulás a világ nemzeti parkjaiban c. könyve, mely ötszáz kirándulást ajánl a világ 336 nemzeti parkját bejárva. A kötet séták, túrák és kirándulások széles választékát gyűjti össze hat fejezetre bontva, olyan útvonalakat ajánlva, melyek felfedezésre sarkallják az olvasót, egyben ráébresztik, mennyire fontos is a természet védelme. 
A National Geographic Év Kalandora díjas szerző olyan gyűjteményt álmodott meg, ami a fotelutazóktól a tapasztalt túrázókig mindenki számára érdekes, vagy éppen inspiráló lehet. Gyönyörű illusztrációk sora gondoskodik a vizuális élményről, szebbnél szebb, kalandra csábító tájat mutatva be. 
A szerző Észak-Amerikával kezdi meg a virtuális utazást, ezt követően Dél-Amerikán át, egészen Európáig szárnyal, ahonnan előbb Afrikába és a Közel-keletre, majd pedig Ázsiába csábít. Utolsóként Ausztrálázsia sivatagokkal tarkított csodavilága, na meg Új-Zéland kékje zárja a sort. Fontos azonban kiemelnem, hogy politikai helyett inkább természetföldrajzi szempontok szerint vannak csoportosítva a szigetek területén található nemzeti parkok, ami egyszerűbbé teszi a tervezést - amennyiben úgy döntünk, útra kelünk. 
Egyébként ebben a közel négyszáz oldalas, edzésre is kiválóan alkalmas gyűjteményben festői sétáktól kezdve, a többnapos, hátizsákos túrákig, különböző nehézségi fokú kirándulásokat találhatunk. A legtöbb nemzeti parkról viszont csak néhány mondatnyi-sornyi gondolat (útvonalleírás) jelenik meg, inkább inspiráló jelleggel. De természetesen akad egy-egy hosszabb lélegzetvételű ajánló is, amihez térképvázlatok is tartoznak.

Azt kell mondanom, engem teljesen levett a lábamról ez a könyv. Az olvasás mellett az utazás a másik hobbim, szeretem felfedezni az engem körbeölelő világot és magamba szívni a természet kínálta csodákat. Nem mondom, hogy profi túrázó vagyok, inkább hobbi szinten mozgok, és többnyire országon belül, de életem hátralévő részében mindenképp szeretnék minél több országot és látnivalót kipipálni a képzeletbeli bakancslistámon. És ehhez nagyon is kapóra jött az 500 kirándulás a világ nemzeti parkjaiban! Nagyon sok új helyet fedeztem fel és teljesen elképesztett, mennyire hatalmas és csodálatos a Föld, mennyi valódi szépség rejlik benne. Spoiler: Magyarország és Erdély is megjelenik benne, akárcsak a szomszédos országok, szóval nyugodtan lehet inspirálódni akkor is, ha nem akarjuk elhagyni a kontinenst, mégis útra kelnénk.

Mindent egybevetve én csak ajánlani tudom ezt a káprázatos könyvet mindenkinek, függetlenül attól, hogy valóban túráztok vagy sem. Már pusztán az is hatalmas élmény, ha az ember végiglapozza, és a szebbnél szebb képeket, tájakat és állatvilágot megcsodálja. 


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: -
Kedvenc jelenet: -
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mary Caperton Morton a világ nemzeti parkjaiba kalauzol el minket, így az egyes állomásokon is a lélegzetelállító kiránduló helyszínek közül kell felismernetek egyet-egyet. A megoldás a nemzeti park neve, ezt írjátok be a megfelelő rubrikába!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

12/10 Hagyjatok! Olvasok!
12/13 Dreamworld
12/15 Spirit Bliss Sárga könyves út
12/17 Könyv és más
12/19 Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése